223
  • Zoliz
    #223
    Ez a Gartner cég biztosan kapott egy kis lóvét, hogy ne problémázzon. Eddig tényleg feleslegesnek látom az egész hóbelebancot, valszeg ismét a hardvergyártók pénzére pályázik Gates. Kár hogy mi is esszük a levét a váltással. Nem baj Gates is elmúlik egyszer ahogyan a Windows. Mindenesetre kipróbálom most, mert az első béta tényleg egy 0 volt.
  • FTeR
    #222
    nem mondtam, h lassulni fog, ezt nemtom honnan vetted. nem is erről volt szó.
  • rigidus
    #221
    3. A kerdesed: "olyat tud, h ablakonkét szabályozni lehet a "belőle" jövő hangot?"
    A valaszom: "ezek mar 1997-98 kornyeken megoldott technikai problemak."

    4. "ettől még nem lesznek egy súlycsoportban.
    " Erre nincsen semmi garancia. Ahogy te is mondtad stilszeruen: "az open ofisz már egy akkora pattanás az ms seggén, h nem tud kényelmesen űlni" Nehany evvel ezelott meg csak az eselye sem latszott, hogy lesz valaha olyan irodai csomag amelyik fel mer vele menni egy focipalyara. Most mar van, egy-ket ev alatt a nyomaba ert, tehat mibol gondolod, hogy az openoffice fejlesztese lassulna?
  • Caro
    #220
    Az exponenciális függvény ravaszan tart a végtelen fele ám :)
    Persze ezzel nyilván nem írható le, mert eszerint 30 év múlva az emberek 2048%-a linuxot használna...
  • FTeR
    #219
    4. de itt sem az open source ellen "harcol", hanem egy konkurens fejlesztést vesz célba. az open ofisz már egy akkora pattanás az ms seggén, h nem tud kényelmesen űlni. ettől még nem lesznek egy súlycsoportban.

    3. asszem akkor belátod, h nem a kérdésemre adtál választ.
  • rigidus
    #218
    4. A getthefacts igen, de a labort eppen a desktop miatt hozta letre. Kulonosen a KDE es az openoffice.org amire nagyon figyelnek. A KDE az integraltsagaba elvonalba jar, akar a windowst akar a Mac OSX-et hasonlitjuk hozza. Aki hasznalta mar annak ez nem is vitas. Az openoffice.org -ra pedig a valasza eppen a napokba beadott open xml formatuma volt a valasz, mert nem szeretnek elvesziteni a kormanyzati szektort a zart formatumu fajlokkal. Volt eppen eleg kormany akik elsosorban ezert dobtak az MS officet. Szerzodtetett eleg sok ismert arcot az opensource vilagbol. Koztuk volt pl a gentoo alapitoja is, hogy az ismertebbeket emlitsem.

    3. FTeR. Mi ugyanarrol beszelunk. Itt sincs vita: ezek mar 1997-98 kornyeken megoldott technikai problemak. Mondhatni mar regen kiforrotak, barmely KDE-re epulo szoftver eseten alkalmazhatoak. De erre a Gnome-nak is meg van a sajat megoldasa es ebbe az elvarasodba nincs semmi specialis.

    En egy specialis esetre gondoltam, amit te felvazoltal, mint utolag kiderult, a fogalmazasodbol viszont mas jott le, mivel felhasznaloi szemszogbol hoztad fel, en pedig fejlesztoi szemszogbol egy mas jellegu mechanizmusra asszocialtam. Nincs ezzel 3. semmi gond.
  • FTeR
    #217
    3. nem nem érted mert arról beszélek, hogy hangot kiadó alkalmazásokat az alkalmazéson kívűl os szinten is szabályozni lehessen.

    4. jól látod, serverre volt csak. pont erről beszéltem. asszem akkor itt nincs is vita.
  • FTeR
    #216
    persze 1% helyett 2%, azt a mindeit 100%os növekedés
  • rigidus
    #215
    4. Bar a getthefacts server piacra iranyul, de voltak mar desktop elleni kampanyaik is.
  • rigidus
    #214
    4. Bar a getthefacts server piacra iranyul, de voltak mar desktop elleni kampanyaik is.
  • rigidus
    #213
    2. "ugyan már. 10 éves pillanatcsi muatók átlagából már lehet következteni." persze, hogy lehet: az elmult tiz evre.
    3. De ertetem.
    4. "és szted ez már eredmény?"
    Eredmenye annak, hogy fontos lett, holott korabban bagatel volt.

    "lol. és tudom, h nem kell figylemeztetni, de úgy tűnik összemosódott picit. open source != linux. bg nem küzd az open source ellen és desktopon még a linux ellen se."
    Hat lehet, akkor ez is csak lidercnyomas lehet.
  • dokar
    #212
    rigidus, fter: egy mondattal döntsétek már el a vitát!
  • Caro
    #211
    FTeR, téged azért becsüllek, hogy még mindig itt vagy :)
    kbupdate és redmond(nuclear) úgy néz ki, hogy kifújtak ;)
    #207/4-re:
    3 év alatt kétszereződött a linux részesedése, és ez nem valószínű, hogy lassulna.
    Velem is az volt, hogy 10 éve is felraktam linuxot, tetszett is, de akkoriban még nem nagyon tudtam vele mit kezdeni, ment szervernek a többi wines géphez. De most, ahogy terjed a számítógépek nethez fűződő felhasználása, és multimédiás képességei kerülnek előtérbe, egyre jobb lesz.
    Ezért nem értem pl.: hogy a Media Center-nek mi értelme van?(tud egyáltalán alkalmazást futtatni?)
    Mert azt tökéletesen kiváltja bármilyen linux egy jó frontend-el. És az után még licenszet sem kell fizetni, ami mondjuk egy gyártónak elég fontos.
  • FTeR
    #210
    csak azért reagálok, mert említve lettem, de úgylátszik csak nektetk nem tűnt fel, h a topik teljesen ki lett vesézve. mindeki ide írta, h szémét ms és sokan írtuk, h nem kéne egyből rákenni.
    ennél többet nem lehet kihozni belőle. és ha jól emlékszem nem is én kezdtem a terelést, nem mintha egyként nem több emberes feladat lenne.
  • Cat #209
    ha még nem vetted észre, fter direkt tereli a témát
  • K.András
    #208
    Még mindig nem fogtátok fel, hogy amit csináltok az off köze nincsen a hir témájához, csináljál egy linux kontra winfos topikot és ott oszd az észt, ez nem az a topik!Mitöl értene már egy ember a linuxhoz vagy akár a windowshoz ha annyit nem tud felfogni, hogy nem jo helyre irogat???LOL
  • FTeR
    #207
    2. ugyan már. 10 éves pillanatcsi muatók átlagából már lehet következteni.
    3. nem érted, de mind1, ennyire nem fontos.
    4. és szted ez már eredmény? lol. és tudom, h nem kell figylemeztetni, de úgy tűnik összemosódott picit. open source != linux. bg nem küzd az open source ellen és desktopon még a linux ellen se.
  • rigidus
    #206
    2. A piaci mutatok csak allapot-ertekek. Pillanatnyi helyzetekrol mutatnak kepet, de jovobe latni nem tudnak. Senki sem tud.

    3. Mint mondtam ez mar megoldott:
    "Amit te szeretnel, az az, hogy a kulonbozo alkalmazasok, kulonbozo hangeroertekkel bocsassanak ki hangokat. Ezzel kulonosebben nincs mit tenni, mivel ezek mar letezo funkciok. "

    4. Ezt 10 evvel ezelott maga BG is kijelentette egy radio interju alkalmaval, hogy a nyilt forras halott dolog, ahol a musorvezetovel jot kacagtak az egesz kezdemenyezesen. Azota maga BG ol bele dollarmilliokat kampanyokba, felmeresekbe, lobbikba, GNU/Linux es BSD labort hozott letre a cege fohadiszallasan, ahol maga SB mondta "argus szemekkel figyeljuk a Linuxot" (gondolom a GNU/Linuxra gondolt) ezek miatt az "onmagukat elgancsolo" szoftverek miatt. Minek?

    UI: A fenti SB idezetet a pcforum.hu-n olvastam kb egy eve. Ha erdekel megkeresheted.
  • strogg
    #205
    rigidus:
    Üzi ment.Tudok neked segíteni:)
  • FTeR
    #204
    1. rengeteg resident cucca van az ofisznak, ezeket nem kell elindítani. ilyen ez a vágólap is.

    2. nincs mit pontosítani. "A WRC dologhoz annyit, pont azert van ennyi fele disztribucio, hogy a disztributor legozzon a kulonbozo felasznaloi igenyeknek megfeleloen, a user meg eldonti, hogy neki melyik a szimpi. Alterntiva van nehany szaz, lehet valogatni." ez így szépen hangzik és látszatra működik is, de ezt semilyen piaci mutató nem igazolja. és a júzerek többsége (az a 90+%) nem akar ezzel foglakozni. ez tipikusan olyan dolog, h a linux egy nme létező piaci igényt próbál kielégíteni (azért mer pár száz embernek igénye, még a piacnak nem lesz az).

    3. ah, megvan a félreértés. én nem arról beszéltem, h mezei fájlkezelő ablaknak külön szabályozni hangját (nemtom ennek mi értelme lenne). én egy ablakozó rendszerben elindított alkalmazás rendszer szintű szabályozásáról beszéltem. olyan nincs, h ez nem megoldható, mivel maga az os adja meg a jogot arra, h egyáltalán kiadja a hangot.

    4. jó itt nincs vita. de nem hiszem, h az egész jót tesz a linuxnak. mondtam, saját magát gánycsolja el.
  • rigidus
    #203
    "miért javítottad ki? A "user szamár" tök jó volt! ;)"

    A labjegyzetemben foglaltak miatt.
  • dokar
    #202
    miért javítottad ki? A "user szamár" tök jó volt! ;)
  • rigidus
    #201
    javitok:
    "A user szamar viszon kulon _ablaknak_ latszanak."

    helyette:
    A user szamara viszont kulon _ablaknak_ latszanak.
  • rigidus
    #200
    1. Az en esetembe ez azert nem felel meg mert van ket itthoni gepem amiket fejlesztesre hasznalok es erre nem nagyon van ertelme ket office licenszt venni. Office cuccokat pedig talan havonta egyszer inditom el igy is, hogy megirjak par sort. Nekem nem kifizetodo itthonra.

    2. Pontosabban?

    3. Nem nezlek hulyenek FTeR, az emberek nem egyformak es az ember mindig tanul. Viszont nagyon nem melyedtel bele a technologia hatterebe az mar lassan korvonalazodik. De nem gon szivesen elmagyarazom.

    A media player es a winamp technikailag kulon _alkalmazasoknak_ szamitanak. A user szamar viszon kulon _ablaknak_ latszanak. A szoftverek nem a "kepernyon" gondolkodnak, hanem a hatterbe zajlo folyamatok szerint viselkednek. Ezt ugy kepzeld el, mintha lenne egy atomeromu, ahol az eromu nem latszik, csak az iranyitoterem. Egy operacios rendszer felepitese bizony ennyire bonyolult es a kezeloje, csak egy nagyon kicsi szegmenset latja ami kepi formaba jelenik meg.

    Tehat, amire szeretnek utalni ez az egyenlet rossz:
    ablakok szama = processzek szama

    Vagyis a hangeloallito egyseg az a processzekhez van hozzarendelve, nem pedig a kepernyon megjeleno elemekhez.

    Ha nyitsz egy wordot es beirsz ket betut, majd raklikkelsz a word bezaras gombjara, feldob egy ablakot, menteni akarod-e a valtozasokat. Akar hiszed akar nem, ez az ablak em kulon alkalmazas, hanem a wordnek a resze, vagyis a winamp <> mediaplayer peldadtol gyokeresen elter. Amit te szeretnel, az az, hogy a kulonbozo alkalmazasok, kulonbozo hangeroertekkel bocsassanak ki hangokat. Ezzel kulonosebben nincs mit tenni, mivel ezek mar letezo funkciok.

    En a kivansagodat felreertettem, hiszen te ablakokrol beszeltel, nem pedig alkalmazasokrol, ami csak a kepernyon tunik azonos kategorianak, de technologiailag nagyon is el vannak szeparalva. En ugy ertettem, hogy "ablakonokenti kulonbozo hangero" azt erted, ha pl. jon egy hibauzenet ablak es a rendszer hibajelzes hangjat szolaltatja az minden tipusu hibauzenetnel (ablaknal) mas hangerovel szoljon, vagy ha pl fut kicsinyited a bongeszodet az hangosabban adja a "kicsinyites" hangeffektusat, mint mondjuk, ha az email progidat kicsinyited.

    4. Nem kanyarodtam el. A ket GUI lete nem abban rejlik, hogy nem tudjak kielegiteni a felhasznaloi igenyeket, hanem elsosorba jogi korlatok vannak. De hansulyozom ismetelten, mindket GUI kepes ONALLOAN kielegiteni a felhasznaloi igenyeket. Ehhez nem kell ket GUI-t telepiteni. Ha pedig vmilyen specialis progit megirnak az egyikre, annak a kodjat nehany honapon belul alt. portoljak a masikra is.
  • FTeR
    #199
    1. ofiszt felrakva elég sok minden ilyen cucc működni fog (pl ofisz vágólap). és nem hiszem, h vitat tárgya, h ms és winre írt termékek között mekkora az együtműködés. attól mert a telepítő cd egyből sokmindent felrak még nem lesz 1 alkalmazás az egész.

    2. megint elmélet. a gyakorlat nem ezt igazolja.

    3. kösz, h megint hülyének nézel. egy média pléjer vagy a winamp is külön _ABLAKNAK_ számít és igenis lehet külön szabájozni a hangjukat (kivéve, ha master volume-t használják). vagy a bongészőben szóló flash anim is külön szól.

    4. itt asszem elkanyarodtál kicsit.
  • K.András
    #198
    "normálisabb (hozzáértő) helyeken körberöhögték."

    Kétlem, ahogyan azt is hogy nem paktálna le ms-el, mivel egy gigászi monopoliumrol van szo.
    Kicsit off lesz, de jol illusztrálja mit történt itt:Csaló Mercedes, hazug AutoBild

    Annyi a különbség, hogy a "mi" ügyünknél nem volt forgatocsoport amely felvette volna a bizonyitékot.
  • rigidus
    #197
    1. En alapkent valaszthato dolgokat emlitettem egyseges osszeforrt rendszert.
    2. A "linux" fogalom alatt nekem a kernel jut eszembe. Oszinten szolva ennek van a legkevesebb koze a GUI temahoz amirol beszelunk. A WRC dologhoz annyit, pont azert van ennyi fele disztribucio, hogy a disztributor legozzon a kulonbozo felasznaloi igenyeknek megfeleloen, a user meg eldonti, hogy neki melyik a szimpi. Alterntiva van nehany szaz, lehet valogatni.

    Az en esetem kifejezetten specialis mert itt en magam szeretem butyizni ezert van nekem "butyizos" disztribem, de mint mondtam, ez izles dolga.

    3. A szoftverek amikr tervezik, nem ugy irjak meg, hogy az ablak az ablak allitja elo a hangokat. Ez minden rendszernel igaz, ezert nem rendelheto kulon hangero ertek hozzajuk _ABLAKONKENT_.

    A hangokat az alkalmazasok (processzenket csoportosithatoak) allitjak elo, igy alkalmazas szinten kivitelezheto. Jelenleg nincs benne ilyen funkcio, de a felepitesebol adodoan viszonylag egyszeruen kivitelezheto. Ha felmerul egy igeny, jelezni kell a fejlesztocsapatnak es viszonylag gyorsan be is epitik, ha hasznos a funkcio. De, mivel minden eleme azonos eroforrasokbol "taplalkozik" egy ilyen implementaciot meg egy kozphalado programozo is bele tud tenni, ha turelmetlen, majd bekuldi a kodot a fejlesztocsapatnak, akik a kovetkezo kiadasba beepitik. Egyebkent az otlet hasznosnak hangzik, egeszen biztos vagyok benne, hogy beletennek.

    4. "okfejtésnek meg az írtam, h azért, mert egyiksem képes igazán kielégíteni a felhasználókat"
    Az "okfejtesed" viszont nem igazan mutatja a valosagot. A ket nagy GUI egyenkent is kepes kielegiteni a felhasznaloi igenyeket. Kialakulasuknak viszont tortenete van. Abba az idobe amikor a KDE megjelent, a Trolltech altal kiadott QT licenszelese nem tette lehetove az elterjedeset kereskedelmi szoftverekbe, holott technikailag nagyon is fejlett volt. Mar akkor megoldottak az integralt, beagyazott "beallitasok" kezeleset, amit elvegezhetsz az adott program "beallitas" ablakabol ill. a vezerlopultrol is kategoriakba gyujtve. Ugyanugy szkinezheto volt mint most a winxp, vagy akarmelyik mas os. A legtobb felhasznaloi program mar akkoris letezett ra. Mindez 1997-ben volt. Sokaig ment a vita a Trolltech-kel - akik a grafikus vezerloelemeket biztositottak, hogy valtoztsson licenszet, mert igy nem tud elterjedni. Mivel nem akartak belemenni, igy letrejott a Gnome csapat, akik olyan licensz alatt kezdtek el fejleszteni az ablakkezelojuket, hogy a vallalati szoftverek is tudjanak epitkezni ra. Amikor a Gnome megjelent a QT nem sokkal ra megvaltoztatta a licenszet, igy maris egyszerubb volt a dolog. A gond most ott van, hogy a QT-nek ket licensze van, GPL alatt van alapertelmezesbe, de lehet ra fejleszteni kereskedelmi szoftvert is, ha a QPL licenszet valasztod. Ezzel az a baj, hogy borzaszto draga, igy a Gnome-nak tovabbra is letjogosultsaga van mellette. Amig a QT nem valtoztat a licenszen addig a Gnome-nak lesz mindig letjogosultsaga, hiszen a Novell, IBM, HP, ezekre tudjak leginkabb a vallalati alkalmazasaikat gazdasagosan ertekesiteni. A QT utan komoly licensz dijat kellene fizetni. Az otthoni felhasznalokkal viszont mas a helyzet, hiszen javaresz nyilt forrasu szoftvereket hasznalnak igy reszukrol teljesen mindegy, hogy milyen nyilt licenszu. Amugy megjegyeznem nem hivatalosan, hogy eppen egy olyan szabadszoftveres projekt vezetoje vagyok amely arra hivatott, hogy letrehozzon egy egyseges GUI-t, hogy lehessen fejleszteni a GNU rendszerekre egyseges interfacen keresztul. mivel korabban mar harom ilyen projektbe is reszt vettem eleg gyorsan tudok haladni a fejlesztessel es ha az idom is engedi akkor jovo karacsony kornyeken debutalhat az elso kiadas. errol egyenlore nem szeretnek tobbet elarulni.
  • FTeR
    #196
    én fordítva látom. 1x figyelem felkeltés céljából publikáltak vmi nézetet, amit teljesen értelmetlen érvekkel próbáltak alatámásztani. amikor volt a cikk, normálisabb (hozzáértő) helyeken körberöhögték.
    és mindezt látva kénytelenek voltak belátni a tévedésüket.
    persze ez nem akkora "hír" mint, h azt beképzelni, h ms lefizette őket.
    tod gartnernek sokkal több áll vagy bukik azon, minthogy lepaktáljon az mssel.
  • K.András
    #195
    Az a baj, hogy teljesen eltértetek a tárgytol!
    Itt nem arrol van szo, hogy melyik rendszer jobb mint a másik, hanem arrol hogy van egy jelentés ami nem negativ pusztán leirja miért nem érdemes idö elött váltani, ehhez érveket is adnak aztán pedig felköpnek a levegöbe és alásétálnak azzal, hogy az elözö véleményüket "pár dollárért" homlok egyenest megváltoztatják!
  • strogg
    #194
    A linux alapvetően anak való, aki legalább egy kicsikét szeret legózni.
    A mai fejlettségű linuxok telepítése is ok->ok->ok->kész alapon történik, (sőt a mandriva 2006 klub edition még az nvidia kártya 3d driverét is feltolta, így ujraindítás után már élt. Azóta is csak játékot telepítettem fel külön. NAGGYON eltalált disztrib. )De azt elvárja, hogy tudd mit is jelent a /dev/hda2.
    A gondok egy része itt kezdődik. A user komoly hányada azt sem tudja melyik a C: meghajtó, nemhogy mi a /dev/hda2.
  • FTeR
    #193
    nem idézek, ezért elnézést.
    1. a felsoroltakból sokat winben is megoldható (pl a vágólapos, meg a naplózás stb). a másik fele meg nem tartozik bele a GUIba.
    2. a linuxon minden legózós, a gond az, h a felhasználók nagyobbik része (90%?) nem szeret legózni.
    és itt hagy idézzek magamtól:
    "vegyünk egy mezei sorozat gyártott utcai személygépkocsit (továbbiakban szgk) - pl Ford Focus - , és vegyük ugyan

    ezen széri a WRC változatát. Könnyen kitalálható előbbi win, utóbbi lin.
    WRC:
    profi lengéscsillapító -> nagyon jó úttartás
    pro. gumik -> nagyon jó tapadás, de minden útviszonra más/új gumi kell, de pont ezé jó (pl kernel fordítás)
    erős, spéci, gyors motor, kitesztelt/beállított fogyasztás -> nagyobb teljesítmény (kissebb gépigény)
    spéci kormánymű -> mozdulattal lehet cserélni, érzékeny, pontos, csak a lényeget tudja (GUI).
    merevítés -> stabil, életbiztos merevítések, ha fejre áll az egész, akkor sincs gond.
    Előnye, h az alapot megkapva (motor, karosszéria) magad állíthatod össze az egészet és pontosan olyan lesz mint

    szeretnéd, és bármikor bele nyúlhatsz a biztonság vagy a teljesítmény érdekében.
    szgk:
    csillivilli külső belső, bőr ülés, autó hifi, légkondi, feldézeti-multimédiás konzol, gps, kóla tartó, fejtámla, automata

    maszirozós ülés, stb.
    közepes gumik/kormánymű/legéscsillapítók stb.

    Fogj egy embert és kérdezd meg melyik kell neki.
    Mondhatod neki, hogy dehát a WRC hamarabb van 100on és 100kmes távot is hamarab teszi meg, meg ütközés esetén

    is kissebb a sérülés esélye. Meg magyarázhatod, hogy a lengéscsillapítója mennyivel jobb és átgondolt. Meg ha nem

    tetszik a kipufogó fogod és 1 mozdulattal lecseréled.
    Mit fog látni belőle? keresztűl kasúl útban merevítők, a kormányt ki kell venni, hogy beszálljon, semmi értelmes nincs

    benne, csak értelmetlen kapcsolók (mondhatod neki, hogy a dokumentációban le van írva mi micsoda és hol, meg hogy

    versenyzős haverok segítenek), ha valamit állítani akar rögtön a motorháztető alatt kell túrkálni, ha vizes az út rögtön

    cserélni kell a gumit stb.
    Mit fog gondolni? Hiába teszi meg a 100as távot gyorsabban és hiába van hamarabb százon, ha reggel a csúcsban örül

    ha 40km/h óra fölé mehet. stb. stb. Ha ingyen adnák akkor sem kellene neki a WRC.

    Peidg mind a kettő kocsi és mind a kettővel lehet városban is menni és versenyezni is velük."
    3. olyat tud, h ablakonkét szabályozni lehet a "belőle" jövő hangot? ez az egyetlen ami igazából hiányzik nekem és winre még nme találtam rá megoldást.
    4. te nem érted. egy szóval nme mondtam, h 1 ember használ 2 GUIt. arról beszéltem, h 2 GUI létezik, okfejtésnek meg az írtam, h azért, mert egyiksem képes igazán kielégíteni a felhasználókat. erre mondtam, h rendes GUI kéne és a community együtt dolgozhatna annak jobbátételén az open source jegyében.

    #186 nem igaz. csak carot hülyéztem le és meg is indokoltam miért.
    most már nem először normális esetleg szakmai érvre benyögött valami triviálisat vagy tök oda nem illőt és amikor megpróbálok (de nem csak én) rávilágítani, h mekkorát téved, akkor erre jön egy újabb baromsággal és végletekig ragaszkodik hozzá. és a "legszebb" az egészben, h néha olyanokban vitázik, amiben saját bevallása szerint lövése sincs és mégis kétségbe vonaja azt amit hozzértők/tapasztaltabbak többen állítanak.
    semmi köze ahhoz, h egyet értek vele vagy nem.

    #188 haha :) nagyon tanulsűgos hozzászólás volt és jól jelezte, h mennyire félreérted miről van szó. de ezen meg sem lepődöm ;)
  • kbupdate
    #191
    nem munkára? hm ezt ne mis tudtam. ilyen több TÍZMILLIÓS tervező programok XP alatt, és tervezni kell, nem munka. hát bocs, ezt nem is tudtam eddig. de te meg mondtad a "frankót" megint.
  • NEXUS6
    #190
    A GUI-hoz meg csak annyit, hogy én win alol is kiirtottam a startmenüt!

    ;)))
  • NEXUS6
    #189
    Nem értem mi nem felfogható abban, hogy pl a linux nem azonosság, hanem kompatibilitás (helyesebben interoperatibilitás) elvén működik. Es ez az ami az olyan egyszerű szerzetek mint a virus jórészt megakadályózza a terjedésben.

    Ha ez nem lenne működőképes, akkor sajna az ember sem lenne az, mert az emberi sejtek sem azonosak! Az olyat meg hogy vérátömlesztés el is lehetne felejteni.
  • NEXUS6
    #188
    Na átrágtam magam a fórumon. Nagyon tanulságos volt!

    Rigidus nagyon korrekt és visszafogott hozzászólásainak hatásosságát, le lehetett mérni azon, ahogy a "community" hogy felkapta rá a vizet!;)

    De had folytassam Caro #187-es hozzászólásában megkezdett gondolatmenetet:

    Először is azt látom, hogy a következő dolgok bizonyos és főleg a "community"-hez tartozó emberkék fejépen összekavarodtak:
    - a különböző OS-ek technológiai paraméterei
    - a különböző OS-ek vírusállósága
    - a különböző OS-ek GUI-ainak használhatósága
    - a különböző OS-ek elterjedtsége
    - a különböző OS-ek mőgött álló vállalatok, fejlesztő csapatok stratégiája
    - a különböző OS-eket körülvevő piaci környezet
    - a különböző OS-eket kiadó cégek és az állam viszonya.

    A "community" láthatólag egy fajta pozitív conspiracy theory-ként ezek között az amúgy egymástól jórészt egymással összefüggésbe nem hozható tényezők között teremtettek tudatos tevékenységre utaló kapcsolatot. És az elmélet lényege hogy a win a legjobb, mert a legerterjedtebb és azért a legerterjedtebb mert BG és az ő apostolai a fenti tényezőket átgondolva és figyelembevéve azokra pozitív vélaszokat adnak, melyek minden szinten jobbakmint bármi más és ennek jele a win elterjedtsége.

    Szerintem és úgy veszem ki itt még sokan hasonló véleményen vannak a win monopolisztikus elterjedtsége valójában csak 3 dologgal hozható szoros összefüggésbe. Ez pedig a M$ és a piac viszonya, a M$ üzletpolitikája, illetve az M$ és az piacot kontrolláló állam viszonya.

    Az a hiábavaló erölködés, ami az M$ termékeinek azok minden faktorában megmutatkozó szuperioritásán keresztül akarja levezetni a jelenleg helyzet kialakulását, sőt mi több azt igyekszik bizonyítani, hogy a jelenlegi helyzet milyen jó és fenntartása kívánatos. mert kedvez a fejlődésnek, nos az szerintem nevetséges.
    És csak arról árulkodik, hogy az ilyen álláspont képviselője mennyire nincs tisztába olyan általános, de a mai élethez elengedhetetlenül szükséges alapfogalmak ismeretével, mint fejlődés, diverzitás és szinergia (hogy nagyon egzotikus legyek)!

    Röviden ennyi;)
  • Caro
    #187
    Ezért most meg fogsz rúgni, de akkor is leírom. A fejlődés a komplexitás növekedéséről szól, ez definíció. Hogy egy rendszer sokszínűsége nő. Nem pedig arról, hogy kipusztulnak az alternatívák, az a globalizáció.
    Nincs két egyforma ember, akkor miért ne lenne nekik adott a választás lehetősége?
    Az nem igaz, hogy sokkal nehezebb fejleszteni, a POSIX-ot kell követni, és kész.
    Unix nem bináris kompatibilitású, de ebből az is következik, hogy forrásszinten viszont architektúrák közt is nagyon-nagyon átjárható.
    Próbálj csak meg egy wines progit sparc-ra, vagy PPC-re lefordítani.(persze nem lenne min futtatni sem :) )
  • strogg
    #186
    FTeR komolyan mondom fürdesz egy magadban kialakított ideálban.
    Az itt jelenlévők 99%-a a következőt látja. Aki ne mért veled egyet, az nyíltan hülyézed!

    El sem mered képzelni, hogy valakinek más a gondolkodása. Többek között azért nem folyok bele a vitába, mert:
    -1 sosem foglak tudni megggyőzni. Annyira el vagy ragadtatva attól, hogy TE rendszermérnök vegy, és TE tudod a faxát, hogy meg sem kísérled.
    -2 A linuxos és a wines között alapvető gondolkodásbeli különbségek vannak.
    -3. Az 1000. vita ez a kérdésben.

    Egy apró észrevétel: Ha az érveid a linux ellen valóban olyanok lenneének, amelyek komoly szakmai megdönthetetlen érvek, akkor a linux sosem tudott volna bejutni semmilyen szinten a kormányzati, vagy a hardcore üzleti szférába. Ez azonban már megtörtént.
    Szoktam mondani ismerősöknek: "Ha a bundestag-nak jó a linux, lehet neked is jó lesz"

    hihetetlenül nem vagy képes lefogadni, hogy valaki máshogy gondolkozik. Csak simán hülyézel.
  • Troppauer
    #185
    Jol odaszolt a billgec......
  • rigidus
    #184
    "a nélkül még mindig nem jó, de nem értem ebben az átrendezésbem mi az egetrengető"

    FTeR: nem azert mutattam meg, hogy keresd benne a rejtelyes "egetrengetot".

    "ennyit winen is meglehet, ezért nem kell 100 féle külön GUI."

    Nekem se kell 100 fele kulon GUI. Egy van. KDE. Azert van KDE-m mert az elmult 2 evtizedes informatikai palyafutasom alatt meg nem talalkoztam egy olyan GUIvel sem aminek az alkalmazasai ennyire precizen egymashoz igazodnak. Hozzateszem baromira finnyas vagyok.

    Ennek a legaprobb programocskajatol az irodai felszereleseig minden precizen illeszkedik egy semaba. Akar az asztaltemak, az osszes ikon, a szinek, stb. A testreszabhatosagba meg a Mac OSX-el is felveszi a versenyt. A KDE olyan mint egy Lego. Szetszeded apro pici darabokra, majd ugy rakod ossze ahogyan akarod.

    En ezt most ugy raktam ossze, hogy "vindozos" feelengje legyen. De mar raktam ossze Mac OSX feeling re is, meg UNIX, stb. Beallitottam, hogy ha a medialejatszoba elinditok egy filmet azt olvassza bele a hatterkepbe ablakkeret nelkul. Ha uj ablakot nyitok hova keruljon a kepernyon (fix pozicioba, eger ahol all, talcara, stb.) akar kulon ablaktipusonkent, csak kizarolag egy bionyos programra ervenyesitse, vagy ervenyesitse az osszesre ami nyilik. Naplozza a vagolaphasznalotomat, ha kopizok vmit azt begyujti es nem kell ujbol kopiznom ha szukseg van ra. A talcaikonoknal klikkelek a balrol szamolva 3. ikonra, az kinyit egy menut, ahol kivalasztom, hogy a vagolap tortenetebol melyik elemet kerem. Akar napokra visszamenoleg is lehet naploztatni. Az email progijaba (KMail) szuresi szabalyok alapjan szelektalja a leveleimet a beerkezes pillanataba. Hivatalos levelek kulon, azon belul szetosztva, szamlalevelek, befizetni valok, adopapirok. Kulon a baratok levelei, kulon a spamek, egyeb marketing emailek, kulon a csaladi levelek. Mindehhez nem kellett semmilyen barkacsolt, integralatlan programot telepitenem. A szovegszerkesztoje, tablazatkezeloje beagyazhato bongeszobe, egyedi programokba akarcsak az MS termekeinel. A KDevelop nevu fejlesztoeszkoze ha jol emlekszem ketszer is elvitte a nemzetkozi dijat az Ev Fejlesztoeszkoze cimen. Van a talcan egy "digitalis penztarca" ami az osszes jelszavamat tarolja kodoltan. A kinyitasahoz jelszot ker, de onnettol kezdve amig nyitva van, nem kell jelszot gepelnem sehova. Legyen az LAN, FTP szerver, vagy akar portalok. Be lehet allitani, hogy idozaras legyen, vagy tobb penztarcat kezeljen. Aztan, hogy a csicsa is belekeruljon, beallitottam, hogy az ikonjaim legyenek kek-feherek, ne pedig szinesek. Akkor legyenek szinesek amikor az egeret odaviszem. Aztan a beszedszintetizatornak beallitottam, hogy minden oraba mondja be a pontos idot, illetve ha a KMail uj levelet erzekel akkor azt is mondja be, plusz villogtassa a talcat. Esetleg ha ohajtom, felolvassa a levelet is. Kitettem a beszedszintezer ikonjat a bongeszobe is, neha ha kapkodok reggel vegigolvassa a hirek cimszoveget, igy amig oltozkodom el tudom donteni, hogy melyik kettore szoritsak idot reggeli kapkodas kozepette.

    Ez meg csak diohejnyi bemutato volt, lehetne belebonyolodni. A legtobb ujat akkor fedezi fel az ember amikor eloszor kiprobalja, addig en se gondoltam.

    Azt meg ha valaki mondja neked, hogy 2 vagy tobb GUI-t kell hasznalni, az megint nem mond igazat. En egyet hasznalok es eppen ez az oka amiert nem akarom lecserelni. Ez az egy GUI nekem mindent biztosit amire szuksegem van.

    Es szerintem felreerted, ha ugy erzed, hogy en ezzel meg akarlak gyozni. Dontse el mindenki, hogy az o igenyeinek melyik felel meg jobban. Ez izles dolga, izlesek kozott pedig nem lehet vitakozni. Ha masnak nem kell ez, az ne hasznalja, nem az en dolgom. Aki kedvet kap hozza, az meg megnezi. Akinek utana se tetszik, az tovabbra se hasznalja.

    Tobbieknek: Lattam itt is es mas portalokon is elegge furcsa hozzaszolasokat mindket-harom taborbol. A tapasztalatom az, hogy egymasra vicsorgas, habzo szaj es hitvita a mervado. Olyan dolgokrol sokszor amiben egyertelmuen latszik, hogy csak kezdo atlagfelhasznalok, ket-harom ev alatt megtanultak telepiteni ezt azt, osszetudnak rakni egy gepet, le tudnak irtani par virust es amikor a kornyezeteben levo laikusok mondogatjak, hogy milyen okos, akkor o ezt elhiszi feltetel nelkul. Nekik annyit mondanek, hogy ha igy all a dolog, akkor ok meg a szakma alapjait ismertek meg. Ettol meg nem lesz szakember senki, csak max tud segiteni annak aki meg soha nem latott szamitogepet.

    Az informatika tobb mint osszetett szakma, amikor en kezdtem kb 18 eve, baromira meg voltam rola gyozodve, hogy en vagyok az uber. Kesobb aztan rajottem, hogy ezt csak en hiszem, a korulottem levo mernokgardaba en voltam a poenlama. Persze nem mondta meg senki. Aztan kesobb tanultam tovabb es elkezdtem visszaemlekezgetni a tobb evvel azelotti helyzetekre, hogy mekkora butasagokat szolhattam es vajon mennyire rohoghettek a hatammogott. Azota mar eltelt idestova 2 evt. de ugyanazt latom, hogy sokan szakembernek erzik magukat, de halvany gozuk sincs arrol, hogy a kettesszamrendszer, hogy mukodik, a processzorok felepitese, memoria mukodesi elve, merevlmez mukodesi elve, alaplapi eroforrasok, pl BUS rendszerek, multiprocesszoros rendszerek stb. Elarulom azt is, hogy amit ok otthon munkahelyen latnak pc-ket azok nem csucstechnikak. Azok csak a "por nep"-nek vannak elhintve. Komoly helyeken a vita nem korlatozodik le Linux-Windows flamekre. Ott komoly mernoki pontossaggal korbe van jarva minden es nem hagyatkozik senki mendemondakra, vagy felmeresekre, egyebekre. Tapasztalatokra hagyatkoznak, sok evtizedes tapasztalatokra es nem csak muszaki szinten.

    A masik pedig, egyaltalan nem szegyen barmit is kiprobalni, plane ha lehetoseg adott. Butasagokat irkalni az ismertlenrol az viszont nem eppen korultekinto es alapos szakmabeliek erossege. Ezt mindenki vegye magara aki erintett.
  • FTeR
    #183
    1. igen. piszok nehéz rá fejleszteni. az idő 70%a arra megy el, h legalább a legismertebekken ne legyen gond.
    2. ??
    3. fáj az igazság mi? :)
    4. mér és linuxnak jó, h saját maga konkurenciája? pont erről beszélek, a linux saját magát gáncsolja el. ahelyett, h azzal foglalkozna, h mit tehetne a winnel szemben, minden disztribnek azon kell fáradoznia, h a másik disztrébnél valami jobbat produkáljon. és majd így elég nagy felhasználó bázisra szert tenni, h ezután komoly lépéseket is tegyenek. ez eddig gyak a redhatnak sikerült és annak is csak a server piacon, ott ahol egyébként is a linux _volt_ előnyben. a desktop változatból láttuk mi lett.

    #182 már én is gondoltam rá :)