Berta Sándor

Tizenhárom változatban jelenik meg a Windows Vista

Egy rókáról ismét több bőrt nyúz le a redmondi szoftveróriás. Felhasználó legyen a talpán, aki elsőre el tud igazodni az új operációs rendszer különböző verziói között.

Az információt - mint korábban annyiszor - ezúttal is Paul Thurott szivárogtatta ki. 2006-ban a Windows Vista hét különböző néven jelenik meg, ezen nevek mindegyike egy-egy külön operációs rendszer-változatot takar, egymástól eltérő funkciókkal. Az első a fejlődő és a legszegényebb országoknak szánt Windows Vista Starter Edition, amelynél egyszerre legfeljebb három programot lehet futtatni. Csatlakozni tud az internetre, de funkciói eléggé korlátozottak lesznek.

A kezdőknek, az egyetlen számítógéppel rendelkező családoknak és a más operációs rendszerről váltóknak ajánlják a Windows Vista Home Basic Edition megvásárlását, amely már tartalmazni fog multimédiás programokat a Movie Maker, a Photo Library és a Media Player képében, illetve tűzfalat, gyerekvédelmi alkalmazást, fájlcserélő rendszerekben használható azonnali üzenetküldő programot, Biztonsági Központot és kéretlen reklámlevelek, vírusok és kémprogramok elleni szoftvereket is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A harmadik verzió a Windows Vista Home Premium Edition lesz, amiben HDTV-támogatás, fájlcserélő, tábla-PC kompatibilitás, valamint DVD-rippelési funkciókkal büszkélkedik. A Microsoft szerint az üzleti és az irodai életben lesz igazán használható a többi változathoz képest kiemelkedő hálózati támogatással rendelkező Windows Vista Professional Edition. A redmondi konszern szintén az üzleti életben, elsősorban a cégek számára ajánlja a Windows Vista Small Business Edition és a Windows Vista Enterprise Edition nevű változatot.

Végül, de nem utolsósorban a Windows Vista Ultimate Edition az utolsó változat, amely mindegyik verzió funkcióit tartalmazni fogja, és megtalálható lesz benne egy játékokban alkalmazható teljesítménybeállító program, valamint podcastok létrehozását segítő alkalmazás, illetve az online hozzáférhető filmek és zeneszámok letöltését lehetővé tevő szoftver is. S hogy teljes legyen a látszólagos zűrzavar, a Microsoft úgy döntött, hogy mindegyik változatnak lesz 64 bites verziója is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Antifasiszta #152
    mé nem 500 változatba??
  • Piscator #151
    elnézést. szerintem sokak még az üzleti és egyéb politikája miatt utálják a wint, ahogyan viselkedik, elismerem az xp használható már.
  • Piscator #150
    nem tudom, de részletes telepítés után is van páér sallang, amit nem szed ki.
    hiába minden, mennek fel a hardware követelmények, olyan sincs, hogy megbízhatóan fejlesszék, de ne rakjanak bele minden szolgáltatást.
  • Piscator #149
    Bazd meg, azt modtam, egy sokkal régebbi linuxon jobban tesre lehetett szabni, mit akarok telepíteni, mint egy mai win-en.
    Tudom, hogy az xp-t is lehet testreszabni, de az automatikus telepítésnél van, sima, cd berakás utáni kattintgatással még mindig nem lehet megszabadúlni sokmindentől, konfigolni pláne nem.
  • BiroAndras #148
    "Az ingyenes szabványokon/protokolokon miegymáson is rengetegen dolgoznak mégsem kerülnek pénzbe!"

    Azokat valaki megcsinálja hobbiból. De valamiből meg is kell élni. Nem dolgozhat mindenki ingyen.

    "Te tényleg élvezed hogy lenyúlnak?;)"

    Te nem érted a pénz fogalmát? Vagy ennyire mélyen belédnevelték a kommunizmust?

    "Az hogy maga a vállalat miből tud pénzt csinálni az nem kell hogy az alkalmazottat izgassa."

    Neked a gondolkodás fáj, vagy mi van??? Mégis mit gondolsz honnan szedi a pénzt a céged? Láttál a kertben dollárfát?

    "Ha a M$ elterjeszt egy OS-t és rendelkezik azzal az előnnyel, hogy sokkal hatékonyabban tud rá saját progikat fejleszteni mint bárki más, akkor nem értem a kapzsiságon mi indokolja, hogy a szabvánnyá vált OS-ért is pénzt kérjen."

    Van fogalmad róla, hogy hányan dolgoznak az MS-nél? Mégis mi a lószarból élnének meg, ha ingyér lenne a win?

    "De ezért nem kéne grállovagnak kikiáltani!"

    Ilyenről szó sem volt.
  • NEXUS6 #147
    Az ingyenes szabványokon/protokolokon miegymáson is rengetegen dolgoznak mégsem kerülnek pénzbe!

    Te tényleg élvezed hogy lenyúlnak?;)

    A példádra visszatérve, te pedig a legyártott OS-ek szerint kapsz fizetést, vagy órabérben dolgozol. Szerintem a számtek alkalmazottak 90%-ára az utóbbi a jellemző!
    Az hogy maga a vállalat miből tud pénzt csinálni az nem kell hogy az alkalmazottat izgassa.

    Ha a M$ elterjeszt egy OS-t és rendelkezik azzal az előnnyel, hogy sokkal hatékonyabban tud rá saját progikat fejleszteni mint bárki más, akkor nem értem a kapzsiságon mi indokolja, hogy a szabvánnyá vált OS-ért is pénzt kérjen.

    Persze kérjen, mert most még megteheti.
    De ezért nem kéne grállovagnak kikiáltani!
  • NEXUS6 #146
    Szióka!

    Szerintem már egy csomóan megválaszolták a kérdést. Ha a setupnál ki tudod választani, hogy mit akarsz feltelepíteni akkor csak azt rakod fel. Ennyi.
    A M$-nek egy server edisőn cd és egy hómedísön cd előállítása ugyan annyiba kerül!!!!
    Az szerveredísönök több szolgáltatását pedig már kifejlesztette, azt hogy azok nem kerülnek fel az occsó kiadásokra egyedül a piac felszegmentálása indokolja, amit nem tudna megcsinálni, ha rendes konkurenciája lenne. (lásd lentebb)

    Linuxnál sincs hómedísön, mert ott nem akar ebből senki pénzt csinálni!

    üdv
  • BiroAndras #145
    "A win egy kváziszabvánnyá vált. Teljesen elfogadhatatlan, hogy valaki ebből pénzt csináljon."

    Mit szólnál, ha a főnököd holnap reggel közölné veled, hogy mostantól free cuccot csináltok, és ezért sajnos neked sem tud fizetni egy fillért sem?

    "A levegőért nem akarsz fizetni?"

    A levegő létezéséhez nem kell senkinek dolgoznia.
  • NEXUS6 #144
    "Azt meg senki se gondolhatja komolyan, hogy az MS-nek ingyen kéne adni a win-t."

    Már miért ne kéne?;)

    A win egy kváziszabvánnyá vált. Teljesen elfogadhatatlan, hogy valaki ebből pénzt csináljon.
    A levegőért nem akarsz fizetni?

    "Egyesekben tényleg kifejlődhetett egy feltételes reflex, hogy ha MS hír van, akkor elborul az agyuk, és fikáznak ezerrel."
    Másokban meg az a reflex alakult ki, hogy 100 000-el fikázzák a fikázókat;))))
  • Benedicht #143
    Hi.

    Nem ertem, hogy miert gondolod ugy, hogy egyetlen kiadast kellene kiadnia a ms-nak.
    Ha en otthon nem akarok szervert uzemeltetni, akkor miert vegyek olyan valtozatot amiben szamomra teljesen felesleges dolgok vannak.
    De azt sem lehet megcsinalni, hogy bemegyek egy boltba es feliratom egy cd-re azokat a komponenseket amiket hasznalni akarok, es az osszeszedett komponensek arat fizetem ki.

    Te hogyan kepzelted el, hogyan kellene csinalnia?

    Udv.: Ben

    ui.: Lehet kicsit kotekedos hangnemet utottem meg, de nem ez volt a celom, tenyleg erdekel.