MTI

Elektronikai konszerneket támad a Greenpeace

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet japán és amerikai vállalatokat bírált, amiért a hulladék hasznosítást végző kínai munkások egészségére ártalmas anyagokat használnak az általuk gyártott számítógépekben és telefonokban.

Az évente megrendezésre kerülő China Beijing High-Tech Expo technológiai vásáron a Greenpeace saját kiállítási standján és egy elektronikai hulladékokból készült 2,7 méter magas "alkotással" hívja fel a látogatók figyelmét kilenc külföldi elektronikai vállalatra, mivel karcinogén vegyületeket, például gyúlásgátlót alkalmaznak termékeikben. A Greenpeace szerint az alkalmazott vegyületeknek létezik nem toxikus alternatívája. A környezetvédők által kipellengérezett vállalatok a Motorola, a Matsushita (Európában Panasonic), a Toshiba, a Hewlett-Packard, a Fujitsu-Siemens, az IBM, a Dell és az LG Electronics.

Az elektronikai alkatrész hulladék többnyire illegális úton érkezik Kínába, ahol munkások kézzel válogatják szét a fémet a műanyagtól. Az előbbit ismeretlen vevők vásárolják fel, az utóbbit pedig általában elégetik. Kínában nem létezik az elektronikus hulladék feldolgozást nyilvántartó nemzeti statisztika. A Greenpeace szerint a feldolgozott mennyiség 47 százaléka illegális kereskedelmi utakon mozog és ennek is legnagyobb része Hongkongon keresztül jut be az országba. A kínai kormány adatai szerint tavaly ötmillió számítógépet selejteztek ki az ország fővárosában Pekingben.

Az ország nem rendelkezik az elektronikus hulladék feldolgozását szabályozó törvényekkel. Egyes régiók viszont helyi szinten szabályozzák a kérdést. A fejlődő országokra általában is jellemző a lazább törvényi szabályozás, ami az alacsony munkabérekkel társulva nagy vonzerőt gyakorol a toxikus anyagokat használó készülék gyártókra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #3
    "kínai munkások egészségére ártalmas anyagokat használnak az általuk gyártott számítógépekben és telefonokban."

    Nem lehet úgy számítógépet gyártani hogy ne legyen benne egészségre ártalmas anyag!Ez olyan szemforgatás mintha valaki azt mondaná higanyos hőmérő helyett digitálist gyártottam, én vagyok a jó, mikor abban is van mérgező anyag!
  • Tetsuo #2
    Okfejtésed szerint orvvadászat sem létezik, v aki azt állítja orvvadász..
  • szombi #1
    Az illegálisan behozott hulladék... milyen nevetséges!
    Az illegális dolgokban az a ,,jó'', hogy senki nem tud róluk, csak aki elköveti...
    Ez szerint a Greenpeace hippi aktivistái(tisztelet a kivételnek!) vagy nem tudnak semmit
    az illegális hulladékexportról(mint a hippik általában), vagy pedig részt vesznek a lebonyolításban...