Napi Online

Októberben nagyot robbantott a Sulinet

Az októberi Sulinet-boom után erős visszaesés jellemzi a piacot, miután az Oktatásügyi Minisztérium változtatott a szabályokon. Már csak konfigurációkat és laptopokat lehet a program keretében vásárolni.

Erőteljesen csökkent a kereskedőknél a Sulinet Expressz logós termékek forgalma azzal, hogy az Oktatásügyi Minisztérium november elején megváltoztatta a szabályokat. Éppen ezért azonban októberben soha nem látott érdeklődés mutatkozott a termékek iránt, és ebben a hónapban a programban szereplő beszállítók 6 milliárd forint forgalmat könyvelhettek el. Ezzel együtt az idei forgalom immár túl van a 14 milliárd forinton, amely a Sulinet Program Iroda minden elképzelését felülmúlta.

Szeptemberben a gyatra nyári időszak miatt (ekkor volt olyan hónap, hogy mindössze 126 millió forint értékben sikerült sulinetes terméket értékesíteni) év végére is legfeljebb 10 milliárdos forgalommal számoltak. Az előző évben 22 milliárd forint forgalmat hozott a program, a 2003-as induláskor fél év alatt 23 milliárdot teljesített. A csökkenés mögött a digitális fényképezőgépek kiesése szerepel, az Oktatásügyi Minisztérium 2004 nyarán emelte ki a legkeresettebb eszközt a támogatotti listából, ugyanakkor mindenki számára hozzáférhetővé tette a rendszert. Mindent összeszámolva eddig körülbelül 60 milliárdos forgalmat hozott a program, és 20 milliárd felett van az állami támogatás aránya, amely rendkívül erősnek mondható.

Vélhetően a költségvetési hiány miatt döntött úgy az Oktatásügyi Minisztérium, hogy tovább szűkíti a programot. Ennek értelmében november nyolcadika óta már csak számítógépes konfigurációkat és laptopokat lehet sulinetes logó alatt értékesíteni. Ezzel a program visszatért az eredeti céljához, vagyis a háztartások PC-ellátottságának javításához. Eddig ugyanis a program kevéssé járult hozzá a személyi számítógépek gyorsabb terjedéséhez, Magyarország továbbra is elmarad a környező országok családi PC-ellátottságától.

A Sulinet program szűkítése azonban még nem jelenti azt, hogy a rendszer idővel elhalna, hiszen a konfigurációk értékesítése stabilan 20-25 százalékban részesedik a teljes forgalomból. Ez az idén elérheti a 3,5 milliárd forintot is, amely a gyártóknak továbbra is komoly forgalomnak számít, míg az államnak könnyedebb kedvezményátvállalást jelent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #10
    az lehet, de piri néni nem fog gondolkozni azon, hogy meg vegye -e pici fiának a gépet hanem rögtön belemegy mert csak azt látja, hogy vissza fogja kapni a pénzét. függetlenül attól, hogy amúgy tényleg olcsóbban is megvehetné. de a lényeg azon van, hogy ritka esetben "világosítják fel" a vásárlókat, s így legalább az is vett eddig alkatrészt akinek eddig nem fűlött hozzá a foga. lehet hogy drágábban tette, de legalább motiválta az előtte lebegő 60k back... és ez szerintem valamilyen fokon növelte a működő gépek számát
  • fflx #9
    hat pont azoknak a lamaknak szeretnenek adokedvezmennyel gepet eladni, akiknek meg nincs, mert a masik lama, aki mar amugy is veszi ha kap kedvezmenyt, hanem, azokkal nem akar igy kulon torodni... szerintem ebben nincs semmi bonyolult.
  • BiroAndras #8
    120-ért már használható gépet lehet összerakni. Persze azon a legújabb FPS-ek nem fognak menni. Persze ehhez jól kell öszseválogatni az alkatrészeket.
  • DBM #7
    hát igen, ez ígyvan, monyák h miyen olcsó 120 ért már lehet gépet venni. ja oyan is :D és akor mégcsak az alap van benne
  • Farseer #6
    olcsobb minőségi alkatrész az még oké lenne, de lezárt gépet csak a lámák vesznek..
    előbb utóbb rájönnek és bezárják az egészet..
  • jojo #5
    Abba mi a jó, ha egy rakás ratyi dolgot adnak dupla áron, és te jövőre a felét visszakaphatod?
    A pénzed addig más használja.
    Júniusban egy 17" TFT 50 000Ft volt, most 70 körül van
  • klastrom #4
    Ez így már nagy fos.Kinek kell ez így már ??
    CSukják be oszt annyi
  • fflx #3
    nem jellemzo...
  • Darth Sith #2
    végén már csak floppy olvasó marad, meg 5"25-ös lemez... :D
  • Mice #1
    "Eddig ugyanis a program kevéssé járult hozzá a személyi számítógépek gyorsabb terjedéséhez," ?ha valaki használt gépet vesz amiben döglött a mem és abba belenyom egy sulinetes mem-et akkor azzal nem nő eggyel a mo-i gépek száma? ekkora hülyeséget...