Gyurkity Péter

Végleg 64 bitre vált a Microsoft

Az asztali számítógépek vonalán egyelőre nem, de a szervereknél minden eddiginél erőteljesebb lépésre számíthatunk, mind az operációs rendszerek, mind a vállalati alkalmazások terén.

Erről ejtettek szót a szoftvercég vezetői a Barcelonában megrendezett IT Forum 2005 nevű konferencián, ahol más nagyvállalatok és tudományos intézetek küldöttei is részt vettek. A rendezvény kedden kezdődött, és három napja mintegy másfél tucat, közép- és felsőszintű vezető tart beszédet, mint például Bob Muglia, a szerver üzletág alelnöke, vagy Stephen Toulouse, a biztonsági program igazgatója.

A hivatalos sajtóközlemény négy fontosabb pontban foglalta össze a konferencián elhangzott és várható bejelentéseket. Ezek sorrendben: 1) a 64 bites vonal térnyerése, 2) a Virtual Server 2005 R2, 3) új rendszermenedzselési termékek, és 4) a Dynamics GP (korábban Great Plains) útjára indítása, amely középvállalkozásoknak nyújthat segítséget.


Bob Muglia beszéde az IT Forumon

A termékbejelentések számunkra nem annyira érdekesek, annál inkább a 64 bitre történő átállás, amely egy nagyobb lépéssorozatot, általános irányvonalat sejtet. Nem véletlen, hogy külön dokumentumban gyűjtötték össze a konferencián résztvevő partnerek nyilatkozatait, akik a 64 bites szoftverekkel és magával a platformmal kapcsolatos elvárásaikról beszéltek.

Ebben a Sun-tól a Symantec-en és az SAP-on keresztül egészen a NASA-ig rengeteg véleményt, kijelentést olvashatunk, amelyek többnyire a teljesítmény növekedését, az átállás megkönnyítését, illetve a váltás időszerűségét említik. Ez a váltás jelek szerint lassan valóban bekövetkezik, de egyelőre csak szervervonalon. Az Exchange Server 12 például az egyik első olyan frissítés, amely már kizárólag 64 bites rendszereken (Windows Server x64 a megfelelő Intel, vagy AMD processzorral) fut el, és végérvényesen maga mögött hagyja a hagyományos 32 bites megoldásokat. Maga a Longhorn ugyan 2007-ben mindkét változatban kapható lesz, ám a Small Business Server verzió ismét csak 64 bitre jön, míg a 2009-ben megjelenő Longhorn R2 (a szuperszámítógépekre szánt Compute Cluster Server-en kívül) már a cég első olyan operációs rendszere lesz, amelynek nem lesz 32 bites változata.


Az eseményen több ezer szakember vesz részt

A Windows Server operációs rendszert, valamint az Exchange-t és egyéb alkalmazásokat magában foglaló, szintén középvállalkozásoknak szánt "Centro" platform szintén csak 64 biten lesz elérhető, és a Microsoft úgy véli, hogy hosszú távon mindenki jól jár a váltással. Erről beszélt Bob Muglia is, hozzátéve, hogy partnereikkel együtt elsődleges feladatuknak tekintik az átállás megkönnyítését. Erre minden bizonnyal szükség lesz, mert az első időkben sokan megszenvednek majd a cserével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #32
    Én már átéltem egy PC bitváltozást, vagyis amikor a 16-ról ment a 32-re, és ez is éppen olyan símán ment mint ahogy most fog menni. Sőt szerintem még símábban, mert akkor egy OS váltás is ment, DOS+Win-ról Win-re, akkor ott memóriagondok is voltak, Extended memory meg Expanded memory vackok, a 16-bites procik nevetségessek voltak a 32 biteshez képest, míg most ez nem így van. Évente 120 millió PC-t adanak el, mivel már most nagyjából mind 64 bites, jövőre meg biztos az lesz, 2007-08 végére 400-500 millió 64 bites PC lesz szerte a világon, és ez már elég nagy tömeg, hogy minden alkalmazás meginduljon a 64 bit felé. A Microsoft itt a kimondottan 64 bites vonalat csak a szerver oldalon foglalta, addig meg a szerveroldalon tényleg nem igen lesz értelmes kerülni a 64 bitet. Tehát én egy meglehetőssen síma váltást várok ami úgy 3-5 évet fog igénybe venni. Én jómagam jövő év közepén gondolok 64 bitre menni a munkaállomásomon (desktop), míg valószinűleg 2 hónap múlva fogom a notebook-omat leváltani és akkor az már 64bites lesz.
  • FTeR #31
    sztem, 1 architektúra váltásnál a legbénább érv az, h nincs rá sw, ezért semmi nem használja ki. addig nem is lesz rá semmi amíg elég ember nem vette meg, h használja és várja rá az sw-ket.
  • FTeR #30
    #4 az a cikk egy baromság szólt. csak itt sg-n nem röhögték körbe.

    #5 elég ki öröm ez az előny, mert eddig sem azért nem volt win 64bitre mert ms nem képes rá, egyszerűen nem volt rá igény. ez megint olyan, h linux minden létező kis apró platformra is elérhető, de ettől még nem lesz jobb.

    #9 mire ezek az sw-k megjelennek már nem is lehet majd a piacon 32bites procikat kapni, ez a különbség közted és egy olyan cég között, ami a jövőbe tekint.
    a vállalatok meg amikor elhatározzák magukat az új generációs sw mellett, akkor már hw igencsak merérrett a cserére.
    dehát, mitől is tudnál te ilyeneket ;)
  • digital #29
    Én is így gondolom. De gamer fejjel gondolkodva szerintem a 3,2Ghz-s P4 procid eléggé kifutatná azt
    a 7800GT kareszt. Mellesleg ahol jelentős, látványos változást látok, az a több mag. Az újabb forceware driverek amelyek támogatják a több magu lapkákat, jelentős sebbeség növekedés van a sima single64bit procikhoz képest. (X2-vel +1000pötty 3dmk5)
  • BlackRose #28
    Otthoni felhasználóknak ha 3GHz körüli gépük van nem kell még váltaniuk az biztos. Viszont ha most vesznek új gépet akkor a 64bitet ajánlom. PowerUsereknek sem kell még váltani, de mondjuk rá max 1 év múlva már lehet, hogy jó lenne. Cégeknek, hát attól függ miről van szó, ha nagyobb adatbázisokat működtetnek főleg néhányezer kliensel akkor igen, váltani kell, de ezek már általában 64 biten vannak, vagy Power, vagy SPARC vagy Itanium, és most már egy jó ideje x64 is. Váltani addig még ki nem jön valami fontos alkalmazás amit használsz (pl. Adobe, MAX, stb.) nem kell, vagy ha gamer vagy akkor addig míg a játékok nem jönnek 64 biten nem kell, persze ha a csúcsra törekszel és mondjuk 7800 GT...-t veszel akkor annak jó erőss proci is kell, hogy kisérni tudja és akkor a 64 bit az egyetlen választás. De általában míg nem jön ki valami fontos alkalmazás addig nem kell váltani, viszont ha új gépet vesz valaki akkor annak már érdemes a 64biten gondolkodni.
  • digital #27
    Szerintem félreértettél. Én azt mondtam, nem kell mindenáron egyelőre váltani csak, azért mert 64 bit kell! Azt mondom, hogy akinek van egy 32 bit 3Ghz körüli jó procija, akár AGP-s alaplapja, az bőven állja mindentéren jó ideig a sarat.( AGP-re is jönnek a csúcskártyák, megérték a gyártók azt, hogy nem mindenki eszi meg a marketing szöveget, és óriási az igény rá). Mire tömegesen jelennek meg a 64bites alkalmazások, programok, és talán ésszerűségből/kényszerűségből majd váltani kell, akkor lesz érdemes egy fejlettebb többmagos rendszerre "váltani" kb. ugyanannyiért, mint most egy 64 bitesre. Tehát, mire letisztulnak a fejlesztési irányok, és akkor egy többmagos, sokkal fejlettebb 64 bites rendszer sokkal jobb hatásfokú lesz, mint a már az évek óta is meglévő, elsőlépcsős singlemagos 64bit, ami nem hozott eddig semmi pluszt, akkorra meg már mithoz...?
  • asysoft #26
    Mármint:
    A 64 bites processzorok 32 biten ugyanúgy használhatóak, mint a 32 bitesek, de ha a 64 bites programok elterjednek, a váltást lehetővé teszik-ingyen.
  • BlackRose #25
    ZX81, na az volt a gép... :)
    PC 1988-ban egy XT 4.77MHz, 512 KB RAM, 2 x 360 FD, HD nem volt, vagyis volt 20 MB-os de nem volt rá pénzem :( / grafika: Hercules + zöldmonitor
    ezután végigjártam az összes x86 generációt, és érdekes, de a Celeronig mind non-Intelem volt :)

    XT 4.77MHz - Nec v10
    286 10MHz - Harris
    286 16MHz - AMD
    386 25MHz - AMD
    386 40MHz - AMD
    486 66MHz - AMD
    5x86 (486) 133MHz - Cyrix
    6x86 233MHz - Cyrix
    Celeron 300A 300MHz @ 450 - Intel
    Pentium III 1GHz - Intel
    P4 2GHz - Intel
    P4 2.4GHz - Intel
    P4 3.2GHz - Intel (ez van jelenleg)
    Opteron.DDR2.Pacifica - AMD (ez lesz a következő)

    tehát ez volt eddig az út bár ami a PC-t illeti, a PC-előtti sorozat sok helyet foglalna.

    Különben az biztos, hogy a 64bit-é a jövő, hiszen már nem is lehet mást venni, Celeronok és Sampronok is már mind 64 bitesek... úgyhogy ezen az MS döntésen nincs semmi értelmes vita. Sőt jó előre bejelentették, hogy az ügyfelek időben megtervezhessék és felkészüljenek a kellő változásokra.
  • asysoft #24
    Szerinted mitől kiforratlan a 64 bit?:) Azért, mert még jelennek meg újabb változatok? Azért, mert a 32 bites ágon már nem várhatóak gyökeres változások, ergo "késznek tekinthető"?:)
    Szerintem ma aki új gépbe 32 bites procit tesz, az hülye. 32 bitre ugyanúgy használható, mint az eddigiek, de ha a 64 bites programok elterjednek, válthat ingyen.
  • asysoft #23
    Hajjaj:) Itthon is van 2 "régi" gép, egy Cerka433 és egy P2 350, irodai dolgokra tökéletes, s nagyon csendes...