Gyurkity Péter

Hiánycikk a vírusirtó a 64 bites Windowsra

A Microsoft már egy hete bemutatta a Windows operációs rendszerek 64 bites változatát, a vállalatok és az otthoni felhasználók számára azonban most a megfelelő vírusirtó beszerzése okozhat gondokat.

A jelenség az új változatok tesztelőinek tűnt fel először, akik idejekorán beszámoltak arról, hogy a vírusirtó alkalmazások nagy része nem hajlandó elindulni a 64 bites operációs rendszeren, mi több, legtöbbjük még a telepítés során jelzi a problémát. Ezek közé tartozik a Symantec által készített Norton Internet Security 2005, a McAfee népszerű vírusirtója, és több ingyenes, kis gépigényű megoldás, mint például a Grisoft AVG Free Edition, amely az utóbbi időben nagy népszerűségre tett szert az internetezők között.

Igaz, a Symantec már a 64 bites Windowsok bemutatásának napján sajtóközleményt adott ki, amelyben leszögezték, hogy a Symantec AntiVirus Corporate Edition 10.0 támogatni fogja a 64 bites kiterjesztést, a terv azonban még nem valósult meg, és a kifejezetten vállalati felhasználásra szánt vírusirtó amúgy sem jelentene megoldást az otthoni felhasználóknak. A vállalat szóvivője a Ziff Davis Internet News számára adott nyilatkozatában ígéretet tett arra nézve, hogy a Symantec "közelről kíséri figyelemmel az x64 terjedését", de azt is elárulta, hogy egyelőre nincs olyan termékük, amely támogatná a 64 bites Windows operációs rendszereket.

Marc Solomon, a McAfee termékmenedzsere egy interjúban hasonló választ adott, és többek között kijelentette, hogy a 64 bites piac még gyerekcipőben jár, és a szoftverfejlesztők az első, botladozó lépéseket teszik. "A piaci igényektől tesszük függővé az új változat elkészítését, és nyilvánvaló, hogy a 64 bites operációs rendszerek elterjedésére még várni kell" - jelentette ki Solomon. A vállalati ügyfelek számára a McAfee már most is nyújt némi támogatást, de az új vírusirtó várhatóan csak a következő évben készül el.

A Microsoft ugyanakkor korántsem ilyen borúlátó ebben a kérdésben: a vállalat szóvivője pénteken kijelentette, hogy a Windows XP Professional x64 Edition beépített Data Execution Prevention (DEP) eljárása védelmet nyújt a kártevők egy része ellen, és két cég - az Alwil Software és a Computer Associates - máris elkészítette vírusirtójának 64 bites változatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsoltika 007 #32
    De ez nem is baj. Addig jó ameddig nem kell.
  • h4x0r #31
    "Hiánycikk a vírusirtó Linuxokra" :-)
  • Zsoltika 007 #30
    Már kijött a Symantec antivirus 64Bites változata is.
  • Zsoltika 007 #29
    Már van vírusírtó. Szóval téma lezárva. Tegnap raktam Nod32-t. És szupper. Igaz még bétás, de nem zavar.
  • dez #28
    A köznyelvben az is csak vírus. Ja, és a vírusírtók azokat is keresik. :)
  • FTeR #27
    az nem vírusírtó, hanem spybot search.
  • FTeR #26
    (még nem olvastam a hozzászólásokat)
    1. vírusok sincsenek 64bitre...
    2. azt hiszik ezzel betehetnek M$nek, csak az nem jut eszükbe, h M$ kidob egy vírusírtót és nincs más alapon (+ beépített) villámgyorsan elterjed. A végén meg csodálkoznak, h vírusírtók területén is monopolra jut.
  • dez #25
    Pedig épp nemrég volt itt is hír róla, hogy megvettek egy kisebb vírusírtó céget. Már be is van építve a havi update-ekbe (havonta letöltődik, és 1x lefut). Azt nem tudom, más terveik vannak-e vele.
  • Mihail #24
    jó lenne egy vírusírtó winfosba, de akkor sírnának csak igazán a szoftver gyártók, h ms elveszi a piacot, és el is venné :)
  • dez #23
    Ja. Viszont "az összes többi 32 bites cókmók" az elég sokmindent lefed :), pl. a freeware-eket, vagy a személyes használatra ingyeneseket, stb.