Berta Sándor

ENSZ Információs Társadalmi Csúcstalálkozó Tuniszban

A világtalálkozó pikantériája, hogy a rendezvénynek ezúttal az a Tunézia ad otthont, ahol blokkolják az ellenzéki hangvételű weboldalakhoz való hozzáférést és ahol a hatóságok rendszeresen fellépnek az interneten felszólaló ellenzékkel szemben.

Az ENSZ Információs Társadalmi Csúcstalálkozójának (WSIS) pont az az elsőrendű célja, hogy a szakemberek és a kormányok felléphessenek az internet és a szabad véleménynyilvánítás, valamint a szólásszabadság és az információcsere védelmében. Polgárjogi szervezetek szerint ezért lehet "hibás" az ötlet, hogy éppen Tuniszban lesz az idén novemberben 16-a és 18-a között a WSIS, hiszen az észak-afrikai államot erős kézzel, néha már már brutális keménységgel kormányozza Zine el Abidine Ben Ali elnök.

A Riporterek határok nélkül nevű emberjogi szervezet szerint például Tunézia gyakorlatilag képtelen lesz normálisan lebonyolítani a rendezvényt. Ráadásul az aktivisták úgy vélik, elég érdekes döntés abba az országba vinni egy emberjogi konferenciát, ahol elnyomják az az emberi jogokat. Internetcenzúra, politikai foglyok, kínzások, az ellenzéki kiberdisszidensek elleni brutális fellépés - a Riporterek határok nélkül munkatársainak véleménye szerint ezek a dolgok mind megtalálhatók Tunéziában. A szervezet szerint maga Ben Ali elnök számít az észak-afrikai országban az internet egyik legnagyobb ellenzőjének, de ellenőrzőjének is.


A Tunisz-fázist a genovai előkészítő tanácskozás nyitotta meg

A jelenlegi tunéziai helyzetet jól jellemzi, hogy Mokthar Trifi, a tunéziai LTDH emberi jogi liga elnöke szerint aki ma nyíltan fellép a világhálón a jelenlegi rezsim ellen azt terroristának bélyegzik. Nemrég egyébként nyolc ismert helyi ellenzéki éhségsztrájkba kezdett, hogy így tiltakozzanak az országban kialakult állapotok és az alapvető emberi jogok sárba tiprása ellen. A nyolc személy között van Lotfi Hajji, az SJT illegális újságírószakszervezet tagja és Najib Chabbi, a legális Liberáldemokrata Párt főtitkára is.

A Magyar UNESCO Bizottság honlapján számos információ elérhető a tuniszi WSIS-szel kapcsolatban. A csúcstalálkozónak számos, az információs társadalommal kapcsolatos kihívással kell szembenéznie, a három legfontosabb: a digitális megosztottság csökkentése, az adatok és információk szabad áramlása és hozzáférhetővé tétele és a nemzetközi konszenzus megteremtése, az új kihívásoknak megfelelő normák megfogalmazása és alapelvek lefektetése.



Az UNESCO négy legfontosabb célkitűzése a fenti területen és a WSIS témái fedik egymást: megállapodás a legfontosabb alapelvekben a tudás alapú társadalmak felépítéséhez, az Információs és Kommunikációs Technológiák (ICT-k) jobb kihasználása a képességfejlesztés, legitimáció, irányítás és a társadalmi részvétel terén, a kapacitások megerősítése a tudományos kutatás, információáramlás és -csere területén és a tanulási lehetőségek fejlesztése.

Kevesen tudják, hogy idén szeptember közepe óta Magyarországnak is van UNESCO Information for All (I4all) Nemzeti Bizottsága. A Magyar Tudományos Akadémián megtartott alakuló ülésen a résztvevők három területet emeltek ki a következő időszak legfontosabb feladataiként: a konzultációt az információs társadalom helyi szereplőivel, a magyar "tudásexport-piac" ígéretes területeinek számbavételét és az információs társadalom "kapillárisainak" (a kisméretű, de nagy hatású orgánumoknak, közösségeknek, projekteknek, ügyeknek) a védelmét. A résztvevők állást foglaltak továbbá a bizottság további bővítése mellett.

A Magyar UNESCO Bizottság szervezésében Magyarországon is megalakult a hazai szakmai és tudományos közélet ismert képviselőiből álló Magyar "Információs Társadalom" Nemzeti Bizottság. A politikasemleges, több területet összefogó testület - Z. Karvalics László vezetésével - az UNESCO "Information for All" programját valósítja meg hazánkban.

A testület az UNESCO információs társadalom tárgyú szakanyagaihoz, dokumentumaihoz és eseményeihez kommentárokkal, szakmai véleményekkel, személyes jelenléttel járul hozzá, illetve javaslatokat tesz a programok hazai adaptációjára. A bizottság feladatának tartja új gondolatok, új megközelítések "közvetítését" az UNESCO szakmai munkájához. Ezenkívül figyelemmel kíséri az UNESCO szabad szoftverekkel kapcsolatos törekvéseit és összekapcsolja azokat a hazai fejleményekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #2
    Mondjuk ha a tuniszi politika miatt gázos a konferencia ottani megrendezése, akkor ilyen szempontból a zusában is kérdéses lenne, mert ott is vannak azért olyan törekvések/törvények ami alapján megszorongatják az ember mogyoróit olyan dolgokért ami máshol meg szabad.
  • sonicXX #1
    Szerintem jól csinálják. Bemutatják a népnek és a politikai elitnek, hogy mi az a szólásszabadság, és egyszer s mindenkorra példát mutatnak ezzel. Végre nem háborúval érnek el valamit, hanem azzal, hogy motiválttá és érdekellté teszik az embereket. Persze ez előrébbhozza véres népfelkelések lehetőségét, de lássuk be, az amúgy is elkerülhetetlen lenne. Sajnos.
    Azért az UNESCO vezetőit és tagjait csak nem fogják sittrevágni azzal hogy terroristák, ennyire hülyék nem lesznek. Leradírozná őket érte a térképről a fél világ, vagy majdnem az egész... LOL.