Gyurkity Péter

Saját digitális könyvtárat indítanak a kiadók

Újabb fejezetéhez érkezett a Google, valamint a másik oldalán álló kiadók és szerzők közötti küzdelem: német kiadó vállalatok egy csoportja saját internetes szolgáltatást indít a könyvek népszerűsítésére.

A Reuters a múlt hét kedden indult, és vasárnap véget ért Frankfurti Könyvváráson készített interjút Matthias Ulmerrel, aki a kiadókat tömörítő szervezet képviseletében áll a projekt élén. Elmondása szerint a vállalatok fő célja, hogy a Google ne tárolja saját szerverein a digitálisan elérhetővé tett könyvek szövegét, hanem mindez maradjon a kiadók birtokában. Ennek érdekében létrehozzák saját webalapú szolgáltatásukat, amelyen keresztül az érdeklődők beleolvashatnak a kötetekbe, és kikölcsönözhetik, vagy akár meg is vásárolhatják azokat.

Állításuk szerint a maga nemében ez lenne az első nemzeti projekt. A német kiadók létrehoznák saját hálózatukat, amelyhez a Google és a többi internetes kereső is hozzáférne, ám a teljes tartalom kizárólag a működtetők számára lenne elérhető. Ullmer leszögezte, hogy jelenleg is több keresővel folytatnak tárgyalásokat, és nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy sikerül megállapodniuk a Google vezetésével. Hozzátette, hogy a könyvkiadóknak tanulniuk kell a zeneipar példájából, és mindenáron el kell kerülniük az illegális példányok elterjedését.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Képek a frankfurti könyvvásárról

A tervhez nem volt könnyű meggyőzni a kiadókat, sokuk ugyanis eleinte nem volt érdekelt egy ilyen kezdeményezésben. Bár a Deutsche Welle a múlt héten úgy vélte, hogy a németországi cégek sokkal kedvezőbben fogadták a Google terveit amerikai kollégáikhoz képest, bőven maradtak még ellenérzéseik. Jelenleg azonban már mintegy 100 kiadóval számolhatnak, és ez elegendő ahhoz, hogy áprilisra beindítsák a szolgáltatás tesztfázisát. Ullmer szerint a kiadóknak szerverenként mintegy 3000 eurós költséggel kell számolniuk, ehhez járul még 10 euró minden egyes bedigitalizált kötet után.

Az 57. Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron egyébként mintegy 7000 szakmai kiállító jelent meg, akik több, mint 100 ezer kötetet mutattak be. Ezek közül mintegy 1500-ra rúgott a magyar kiadványok száma, és a magyar pavilonban a hazai szerzők idegen nyelven kiadott munkáit is bemutatták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #8
    Figyelem! A figura nem tartozik az AAP-hez (ami a RIAA, MPAA, BSA vonalat "gazdagítja"), hanem kizárólag a _német_ kiadóvállalatokat képviseli. Amit mond az kizárólag a _német_ kiadók könyveire vonatkozik. Az AAP továbbra is teljes ellenszenvvel és perrel viszonyul a guglihoz.
  • Treon #7
    Éljen az e-book!! Remélem ez együtt fog járni a helyesírás javulásával is.. A nyomtatásban megjelenő könyvektől lassan hányni lehet annyira gáz elírások vannak benne. Pedig már a 21.-edik században vagyunk, és még mindíg nem bírnak helyesírás ellenőrzőt futtatni a nyomtatandó anyagokon.. Most ha el is akarnak majd adni valamit elektronikus formában, jobban rá lesznek kényszerítve hogy a szöveg minőségén (mármint szintaktikailag) erősen javítsanak.. Szar dolog hogy olvasás közben jajgat az agyam...:)
  • HuAn82 #6
    Te pedig "okos".
  • Dr4gonlord #5
    Szegényt még így se hagyják békén. Dehát a jó fotóért sok pénz jár, az meg mindennél fontosabb, ugye...
  • Broafka #3
    meglehet, attól még ronda
  • tomsolo #2
    de kurv@ nagy fizikus :)
  • Broafka #1
    az az ember már kritikán alulian néz ki :-/
    csórikám