Tóth Kristóf

Enermax tápok ismertetője

A legtöbb számítógépház tápegységgel együtt érkezik, ezért az emberek hajlamosak megfeledkezni jelentőségükről. Pedig márkás tápot hasonló okból éri meg venni, mint minőségi memóriát: a hibák kiküszöbölése érdekében.

A számítógépek egyik legkritikusabb egysége a táp. Egy alulméretezett egységgel ellátott gép gazdája bizony sok szép új szót megtanít a gépének olykor, mert az instabil, újraindul vagy lefagy. Egy rossz minőségű gyenge tápegység komolyabb elektromos károkat is okozhat a gépünkben, amely kellemetlen adatvesztéssel, sőt, akár a teljes konfiguráció tönkremenetelével járhat.

Jelen ismertetőnkben két AX-VE családba tartozó Enermax tápot veszünk szemügyre, a 370 wattos Enermax EG375AX-VE és a 420 wattos EG425AX-VE típusokat. Ezek - mint nevük is mutatja - csak teljesítményükben különböznek egymástól. Utóbbi elsőre nagy számnak hangozhat, de manapság egy játékra szánt konfigurációhoz, jó videókártyával és processzorral már alapkövetelmény egy ilyen kapacitású egység a gépben, különben meglepetések érhetnek bennünket.


Az Enermax az egyik legrégebbi szereplő a piacon, már 1991 óta gyártanak tápokat, és szakértők szerint a világon a legjobb minőségű egységeket állítják elő. Szállítás előtt minden darabot tesztelnek, és a mai kínai/tajvani alkatrészdömpingben ritkaság, hogy a részegységek nagyrészét Japánból importálják.

A tetszetős csomagolásban lévő terméket pukifólia védi, az áramkábel és a csavarok külön belső dobozban vannak. A berendezésen az AMD ajánlása szerint két ventilátor van, melynek lapátjai keresztülhúzzák rajta a levegőt, ezáltal is csökkentve a ház belső hőmérsékletét. A duplázás azonos fordulatszám mellett jobb légáramlást is jelent. A 8 centiméteres átmérőjű alsó, és a 9 centis külső lapátok fordulatszáma egy hátul lévő kis pöcökkel állítható, azaz mi dönthetjük el a prioritást a hűtés a zajtermelés között. A táp maga is erről kapta a nevét (Noisetaker): mivel egy belső hőmérő szabályozza a ventilátorok fordulatszámát, ezáltal az a lehető legcsendesebben működik. A meleg levegő eloszlatását a táp belsejében lévő nagyméretű hűtőbordák segítik.


A tápból kijövő mindhárom kábelköteget műanyagháló fogja össze. Ez ugayn egyértelműen segíti a ház belsejének rendben tartását, de mivel túl merev és rugalmassága szinte semmi, nehéz kanyarogni vele. A tápon két 12 voltos ág van, külön-külön az alaplap és a processzor, illetve a meghajtók részére, azok stabilabb és megbizhatóbb müködése érdekében. A nagy áramfelvételi igényű modern videókártyák igényeit egy külön 4 lyukas, extra feliratot kapott dugasz hivatott kielégíteni, mely akár 150 wattos PCI Express kártyákat is ki tud szolgálni.

Ma már minimumkövetelmény, hogy legyen rajta natív SATA csatlakozó is, ebből kettőt találhatunk. A táp az AMD és az Intel processzorain alapuló rendszerekhez is használható, hivatalosan támogatja a kétmagos processzorokat, a 875 (Canterwood) és 865 (Springdale) chipsetek mellett a 925 (Alderwood) és 915 (Grantsdale) konfigurációkba is beépíthető.


Érdekesség, hogy ha nem főkapcsolóval áramtalanítjuk a gépet, akkor a táp ventilátora még a PC lekapcsolása után is pörög pár percig, hogy lehűtse a tápot, illetve a ház belsejét. Ez azért jó, mivel kikapcsolás után a processzor és a többi alkatrész továbbra is üzemi hőmérsékleten van, azonban már semmilyen aktív hűtés nem működik. Szintén a házban lévő alkatrészek biztonságát szolgálja, hogy a táp teljes mértékben elektromosan árnyékolt, van rajta túlfeszültség, illetve rövidzárlat elleni védelem. A leadott amper tekintetében sem kell szégyenkeznie, kategóriájának egyik legerősebb tipusai: a 375-ös 3,3, 5 és 12 volton 27, a 425-ös 3,3 és 5 volton 30, 12 volton pedig 29 ampert tud teljesíteni.

Használat során az Enermax Noisetaker rászolgált a nevére: a leghalkabb táp amivel eddig találkoztam. A ventilátorok zaját szinte csak maximális fordulatszámon lehet hallani, közép, vagy alacsony álláson szinte észrevehetetlen. Sokan aggódhatnak, hogy minimumra véve túlmelegedhet a táp, de ilyen esetekben közbelép az automatika, és magasabbra veszi a lapátok fordulatszámát, majd sikeres lehűtés után ismét visszakapcsol.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. A 370 wattos Enermax táp bruttó ára a Mistral szaküzleteiben 16 240 Ft, a 420 wattos változat ára pedig bruttó 19 990 Ft.