Tóth Kristóf

Casetek házak ismertetője

E heti ismertetőnkben két igényes MIDI ATX Casetek számítógépházat mutatunk be, melyek szerelhetőségükkel és hatékony hűtési megoldásukkal emelkednek ki a mezőnyből.

Elsőként a Casetek 1020-5C névre hallgató MIDI ATX termékét vettük szemügyre. Kibontás után az első tulajdonság ami feltünhet az a tömege, ami meglehetősen jelentős. Mérete ugyan átlagos (558x219x477 mm), tizenöt kilóját főként 1 mm-es acélborításának köszönheti. A cég honlapján vigyorgó hátizsákos figura ellenére nem lennénk azok helyében, akik ezt táppal és merevlemezekkel megpakolva LAN-partira cipelik. Persze azt sem szabad elhallgatni, hogy a masszív borítás miatt elektroszmogtól biztosan nem kell tartanunk, és zajcsökkentő szerepe sem utolsó.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A ház stabilitását kihajtható papucsok teszik még biztosabbá. Elejét egy vékony függőleges multifunkciós LCD panel uralja, melyen folyamatosan figyelemmel kisérhetjük a dátumot, az időt, a feszültséget, a hőmérsékletet, illetve a ventilátorok működését. A kulccsal zárható előlap kinyitása után öt 5,25"-os és két 3,5"-os bővítőhelyet láthatunk, de belül van még hely három 3,5"-os hely további merevlemezeknek. Hátrány, hogy mivel az előlap mindent eltakar, a számítógép bekapcsolásakor, illetve akár egy CD-lemez kicserélésekor is ki kell nyitni.

A maximálisan tíz meghajtó üzemi hőmérsékleten tartásáról öt ventilátor gondoskodik, ezek közül egyet rögtön meg is pillanthatunk elől, egy cserélhető porszűrő takarásában. A légáramlásról ezen a 8 centis ventin kivül két 9 centis gondoskodik az oldallap átlátszó plexije mögött, illetve egy 8 centis felül, egy 9 centis lapátkerék pedig hátul. A kényelem érdekében a felső ventilátor előtt, egy kis felhajtható lapocska alá vezették ki legszükségesebb csatlakozókat, úgymint egy FireWire és két USB-csatlakozót, illetve a hangkártya dugaszait.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A ház - az alaplap rögzítésén kívül - csavarhúzó nélkül szerelhető, beleértve a PCI kártyákat és a merevlemezeket is. Előbbieket egy elfordítható pánttal rögzíthetjük, utóbbiakat pedig egy műanyag sínbe rakva tolhatjuk be a helyükre. A merevlemezek nem hossszában, hanem keresztben helyezkednek el, ezért mivel a ház keskeny, az oldallap felhelyezésekor vigyáznunk kell, hogy az ne sértse fel a kábelt.

Másodjára a szintén MIDI ATX Casetek 1026-13 került sorra. A szürke előlapos, körben mattfekete ház alsókategóriás létére meglepően igényes kialakítású. Az előlap tetején a manapság már standarddá váló kivezetéseket találjuk, FireWire, USB és audiócsatlakozók teszik egyszerübbé életünket. Az alsó harmadot optikailag egy fényes lemez tagolja, ezen találjuk a bekapcsológómbot, alul pedig egy ventilátor zárja a dizájnt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A ház mérete az előzőnél valamivel kisebb - csak 8 kiló és 480x190x435 mm -, de szintén tiz meghajtónak készítettek benne helyet. Négy 5.25"-os optikai, két 3,5"-os, illetve belül még négy merevlemez fér el - ezek a 1020-5C-hez hasonlóan keresztben rakhatók be. Az alkatrészek szintén csavarhúzó nélkül szerelhetők.

A hűtésről két 12 centis ventilátor gondoskodik, melyek mosható porszűrővel vannak ellátva. Az oldalsó ventilátor munkáját egy műanyagcső teszi hatékonyabbá, lehetővé téve hogy az közvetlenül a processzorról szívja le a meleget (vagy fújja rá a kinti, hűvősebb levegőt - kinek érzése szerint).

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Casetek nagyon jól szerelhető, minőségi házakat készített. A 1020-5C-n kiemelendő az előlapi LCD, a sok ventilátor és a masszív, de a belbecset is megmutató borítás, a 1026-13 pedig nemcsak alacsony árával hódíthatja meg a vásárlókat, de az igényes házra vágyóknak is érdemes szemügyre venniük.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. A fekete színű Casetek 1026-13 ház két másik előlappal is megvásárolható, bruttó ára a Mistral szaküzleteiben 9990 Ft, az oldalt plexiborítású 1020-5C ára pedig bruttó 24 990 Ft.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frank99 #15
    egy másik fórumban lehúzták pont a drágább házat, hogy az ajtaját elől becsukva nem jön a levegő, hacsak nem vág rá valaki dekopírral lyukakat...
  • shotokan970 #14
    ezek naon faszák

    tetszik naon jo franko
  • Cobra. #13
    Nekem kifejezetten tetszik a 1026-13-as, viszont néztem az újabb Chieftech modelleket és azok valahogy nem jönnek be. Természetesen itt most a közepes méretű nem modder házakra gondolok. Jelenleg egy Chiefec Apollo-m van, de év vége felé a gépcserénél szeretnék új házat is, amiben van oldalt is ventillátor. És a jelenlegi Chiefec-ek egyszerűen nem tetszenek, mivel nem szeretem a zárt elejűeket (ahol ajtó fedi a meghajtónyílásokat).
    Bár most nézem van valami nagyon új modell, a Smartsorozat, na ez már érdekesebb.
    Még jó, hogy megemlítettétek a Chieftecet
  • dez #12
    Kicsit helyesbítek: sok ház tényleg nagyon hasonlít a belsejében (kezdve az ugyanolyan lila műanyag ventitartóktól mindenféléig), de szerintem a Chieftec maga gyártja őket, csak 1-2 dolog hasonlít.
  • dez #11
    "Spec a 1018-ra gondoltam, nekem Chieftec van ...
    Nem vettem észre, hogy vékonyabb lemezből lenne."

    Mármint melyikben? Én éppen azt mondom, hogy vastagabb a Chieftecé (legalábbis annak a párnak, amit néztem.) Merevítő füleket sem láttam máshol.

    "Amelyik modelben meg kivehető 3db-os vinyókeret van, abban a vinyókeret csak kb 101%-ig ugyanaz ..."

    Az lehet, de az újabb házaikban már nem az a kivehető keret van.

    "meg a HDD/CD rögzítő csúszka."

    A CD főleg más. :) Pl. a cikkbeli háznál is az 5.25"-eseknél ugye egy műanyag sínt kell a cuccok oldalára tenni, és úgy be a helyére. A Chieftecnél (talán az összes mostani házuknál, de akkor gondolom, a tiédnél még nem) 4 vastag fejű csavart kell beléjük csavarozni, és azokat bevezetni egy vájatba (amit oldalról fog meg egy fül). (Nekem speciel jobban bejön a sín.) Igaz, a vinyók sokszor itt is, ott is ilyen műanyag sínesek (de ez csak annyi, hogy átvesznek egymástól dolgokat, amik jó megoldásnak bizonyulnak, de nekem nem úgy tűnik, mintha egy gyártótól is jönne minden). [Alább 3.25-öt írtam véletlenül 5.25 helyett.]
  • Inquisitor #10
    Nem lep meg, hogy ezt mondod. Ismerek olyan embereket, akik azt hiszik, hogy pl. a Sony Vaiot a Sony, vagy a Fujitsu-Siemensegépeket meg a Fujitsu-Siemens gyártja. ;)
  • Inquisitor #9
    Spec a 1018-ra gondoltam, nekem Chieftec van ...
    Nem vettem észre, hogy vékonyabb lemezből lenne. Amelyik modelben meg kivehető 3db-os vinyókeret van, abban a vinyókeret csak kb 101%-ig ugyanaz ... meg a HDD/CD rögzítő csúszka.
    Ja meg véletlen mindenki Delta tápokat szerel beléjük. :)
  • Antifasiszta #8
    ATTÓL MÉG HOGY HASONLÍT EGY KICSIT MINT a mercedes a trabanta (mivel mind a 2 autó) attól még nem ugyan olyan.

    suttyók azok akik ezt mondják
  • dez #7
    Bocs, de szerintem nem egyformák. Legalábbis a Chieftec nem illik bele a sorba. Kívülről kezdve: más az oldalajtó rögzítése, más a 3.25"-es cuccok rögzítése, más a vinyók rögzítése (persze mindenhol az oldalazás már a divat, de azon belül), újabban nem elölről szív levegőt rájuk 1-2-3 venti, hanem oldalról (elöl már nincs is venti, viszont 1-2 új háznál még van ott egy légszűrő, kissé feleslegesen :) ), más a kártyák rögzítése, vastagabb lemezből van és merevítő fülek is vannak benne, stb.
  • Breki33 #6
    dehogy ronda

    mindenki aki jön dicséri

    nagyon jó kis ház ez