Berta Sándor

Új japán adattároló - százszoros DVD-kapacitással

A világsajtó még a Blue-ray diszket emlegeti, mint a DVD utódját, ám közben Japánban egy újabb trónkövetelő bukkant fel. Egy tokiói egyetem nyolc céggel közösen készítette el az új korongot.

A Nihon Keizai Shimbun nevű japán újság beszámolója szerint nem kevesebbet állítanak az új lemezt kifejlesztő cégek, hogy a termék tárolókapacitása egy hagyományos DVD-lemeznek akár a százszorosa is lehet. A nyolc vállalat között található többek között a Toshiba és a Fujitsu is. A NEDO, vagyis az Új Energia és Ipari Technológiai Fejlesztő Szervezet által támogatott kutatócsoport által elkészített prototípus átmérője mindössze 6 centiméter. Ennek a diszknek az adattároló kapacitása azonban egészen meghökkentő: 45 GB négyzetcentiméterenként!

Mindez azt jelenti a kutatók szerint, hogy 500 yenes érmén - amelynek az átmérője 25 milliméter - kereken 240 GB-nyi adat lesz tárolható. Azonban, hiába a prototípus, néhány dolgot még meg kell oldania a csoport tagjainak. A legfőbb problémaként a szakemberek az adatok kiolvasásának megvalósítását és a felvevő-adatrögzítő sebesség gyorsítását tartják. Ám a kutatóknak van még egy célkitűzésük: szeretnék elérni, hogy egy négyzetcentiméternyi területre 150 GB-nyi adat férjen fel.

Az új lemezek készítésénél alkalmazott eljárás az úgynevezett "közeli mezős lézertechnikán" alapul, amely lehetővé teszi akár 32 nanométeres nagyságú struktúrák létrehozását is. Csak összehasonlításul: a Blue Ray Disc-nél használt kéklézeres technika "csupán" 150 nanométer nagyságú struktúrák létrehozását engedélyezi. Kérdés persze, hogy a kutatóknak sikerül-e kiküszöbölniük a felmerülő problémákat. Amennyiben igen és erre minden esély megvan, úgy gyakorlatilag a Blue-Ray és a többi, a DVD-t felváltani készülő szabvány nehéz helyzetbe kerülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #38
    A IT-s történelem folyamán már soxor rácáfoltak erre.
    Itt van az A:drive (vagy más néven LS drive) ami a flopival megegyező méretű és a kapacitása 120MB. A 100x méretnővekedésnek majdnem megfelel. De a Zip drive, Jazz drive sem terjedt el annyira, mint a flopi vagy a cd, dvd. Van még jónéhány rendszer, de annyira drága (és nem 1 esetben lassú), hogy csak speciális esetekben használják (archiválás) és a civil életben szinte ismeretlen. Főleg kishazánkban...
  • AtisH #37
    Gondolom az átmérő a külsű átmérőt jelenti, márpedig ha a belső átmérő itt is 1,5cm, akkor mechanikusan belefér. A CD 12cm, a "kis cd" pedig 8cm. Tehát nem feltétlenül ez lenne az akadály.
  • Tetsuo #36
    Magnetooptikai lemezről hallottál-e? (MO)
    Nagyon biztonságos, ezt használják külföldi intézmények (pl kórházak) archíválásra.
    Magyaro-n szinte sehol sem. :(
  • Tetsuo #35
    Sajnos az ára is 'kultúráltabb'.
  • dez #34
    PCI busz, AGP busz, DDR-RAM, stb. is van benne, (sőt, NB+SB is, legalábbis amikor utoljára néztem, persze nem VIA, stb., hanem saját chipkészlet) de a proci mássága is eleve okoz különbségeket. (Pl. a PPC-nek több megszakítási vonala van, ill., vannak úgynevezett autovektoros megszakítások is, stb.) Meg ha megnézel belülről egy MAC-et, főleg az újabbakat, hát sokkal kultúráltabb és modernebb belső kiképzése van, mint egy átlagos PC-nek (de talán egy márkásabb PC-hez képest is).
  • Devla #33
    A procin kivul szinte ugyanaz, mint egy x86. Winchester, periferiak, stb.
  • Yv@n #32
    Nem feltétlen kell kidobnod...létezhet rá emulátor ami az új architektúrán mindent képes lenne elfogadható sebességgel futtatni, a direkt rá fejlesztett cuccokkal viszont odatenne rendsen a mostani cuccosnak.
  • ollie #31
    ááá, hülyeséget írtam átgondolatlanúl
  • ollie #30
    Hehe, az is ugyanaz a technológia. Nem az operációs rendszerről van szó, hanem a vasról.
  • Macc #29
    Hat az x86 technologiat elfelejtendo van mar par alternativa:) Mac/OSX es nem csak a technologiatol szabadulsz meg, de meg a windows gyotrelmeitol is:)))