• dez
    #132
    "Én DC-t használok (ezt ismerem, és mostanában nincs időm kísérletezni). 500-as cerkán van, és erősen proci limitált (A GUI legalábbis kegyetlen lassú). Nehezen tudom elképzelni, hogy egy modern vincsit megízzasszon egy letöltés. Hacsak nem 100 fájlt töltessz fel/le párhuzamosan.
    Egyetemi hálón töltöttem már 10Mbps-el (10-15 fájlt egyszerre) egy régi 5400-as vincsire. Na az vinyó limitált volt."

    Erm, igen, rosszul mondtam, a DC, és hasonlók nem a leg-vinyó-intenzívebbek, mert jellemzően egyszerre csak egy upload megy egy file-ból, és általában csak pár töltés megy egyszerre. Ezzel szemben a torrent sokkal vinyó-intenzívebb tud lenni, hiszen minden állomány sok darabra van bontva, és azokat is sokan töltik egyszerre le is és fel is. Akár többszáz szálon is folyhat az adat. Pontosabban folyhatna egyszerre, de ésszerűségi alapon korlátozva van a dolog, és ugyanazen okokból jobb kliensekben cache is van.

    "Ez megint más eset. Azt az elején is írtam, hogy akkor kétségtelen az előnye, ha a 4GB RAM kevés. Viszont fél-egy giga RAM mellé nem tartom jónak. Célszerűbb a RAM növelése."

    Tegyük fel, hogy általában beleférek 1GB ramba, de néha csinálok olyat, amihez jóval több kell (2-3-4GB). Ekkor nem érné meg 20-30e/1GB áron gyors ramokat venni, jobban megéri ennek az összegnek a töredékéért ilyen cuccot venni... (Persze ha folyamatosan több memória kell, akkor nyilván jobb az alaplapi ramot bővíteni.)

    Vagy pl. amikor több olyan programot használsz cserélgetve, amik egyenként nem túl sok, fél-1GB ramot igényelnek (és az persze minnél gyorsabb, annál jobb), de összesen már több GB-ot esznek... (És várhatsz a swappelésre állandóan.) Nos, ilyenkor sem éri meg további 1-2-3GB - persze lehetőleg gyors - ramot venni, hanem sokkal jobb, ha van egy ekkora, sima vinyónál jóval gyorsabb swap terület (így a programok közötti váltás sokkal gyorsabb lesz).

    És mint 1-2x már írtam, azt se feledjük el, hogy nem lesz olcsó mulatság átállni nemsokára a DDR2-re sem (mert AMD procikhoz csak a gyorsabbakat célszerű használni, amik időzítésben is jók már), ugyanakkor a DDR hegyekben fog állni.

    "Nem hallottam még róla."

    Pedig már Amigán is volt ilyen.

    "Én abban látom a problémát, hogy fél giga RAM egy komolyabb géphez kevés, egy giga viszont általában már elég mindenhez."

    Mondom, hogy nem.

    "Ha RAM igényes feladatokra használod a gépet, arra többnyire jó az olcsóbb DDR400-as RAM is."

    Ez csak akkor igaz, ha valami nagy táblázatot tart a memóriában, és csak néha fér hozzá. :p

    "Ha munka közben egy pillanatra is a vinnyóhoz nyúl a gép, akkor majdnem mindegy, hogy milyen gyors a memória."

    Hát ez sem egy túl átgondolt állítás. Gyors rammal mondjuk adott esetben 30%-kal gyorsabban fut valami, az percenként 20mp. Ha ebből elmegy vinyóhozzáférésre adott esetben 1mp - nagy ügy.