BiroAndras#131
"Hát, azért a kazaa, dc féle megoldások eléggé meg tudják mozgatni a fejet... És nem véletlenül van cache az Azureusban, stb. és sem. Csakhogy így nem tudja akármelyik szeletet küldeni, ebből van néha belassulás."
Én DC-t használok (ezt ismerem, és mostanában nincs időm kísérletezni). 500-as cerkán van, és erősen proci limitált (A GUI legalábbis kegyetlen lassú). Nehezen tudom elképzelni, hogy egy modern vincsit megízzasszon egy letöltés. Hacsak nem 100 fájlt töltessz fel/le párhuzamosan.
Egyetemi hálón töltöttem már 10Mbps-el (10-15 fájlt egyszerre) egy régi 5400-as vincsire. Na az vinyó limitált volt.
"Csakhogy a mai alaplapokra nem tudsz 4GB-nál többet pakolni, ami probléma tud lenni kisebb cégeknél, stb. Csak egy példa: asztali PC-ken végzett 3D grafika. Itt ez a cucc +4GB gyors swap területet jelent."
Ez megint más eset. Azt az elején is írtam, hogy akkor kétségtelen az előnye, ha a 4GB RAM kevés. Viszont fél-egy giga RAM mellé nem tartom jónak. Célszerűbb a RAM növelése.
"Arra még nem érkezett válasz, van-e memóriapriorizizálási lehetőség Winben, Linuxon."
Nem hallottam még róla.
"Ha nincs, akkor nem tanácsos keverni a gyorsabb és lassabb ramot az alaplapon, márpedig a gyors ram elég drága mulatság, nem tudsz belőle annyit venni, amennyit szeretnél. Lassabb ram viszont fillérekért kapható használtan."
Én abban látom a problémát, hogy fél giga RAM egy komolyabb géphez kevés, egy giga viszont általában már elég mindenhez. Tehát nincs igazán szükség ilyen kütyüre. Ha RAM igényes feladatokra használod a gépet, arra többnyire jó az olcsóbb DDR400-as RAM is. Ha munka közben egy pillanatra is a vinnyóhoz nyúl a gép, akkor majdnem mindegy, hogy milyen gyors a memória.
Szerintem szupergyors drága RAM csak csúcs játékgépbe kell, vagy számításigényes munkához (pl. video szerkesztés). Mindkét esetben igazából nem a RAM a legdrágább a gépben, nincs értelme ilyen trükközéssel spórolni.
És nem is biztos hogy van értelme. Ha komolyan igényli a progi a sok memóriát, akkor valószínűleg gyorsabban fog futni több DDR400-zal, mint kevés DDR600-zal és szupergyors swappeléssel.
Szóval, szerintem a nagyon memória igényes progik nem igényelnek szupergyors RAM-ot, és fordítva, a teljesítmény igényes alkalmazásokhoz nem kell sok RAM. Ha meg mégis együtt kell a kettő, akkor általában ott pénz is van, és egyébként sem feltétlen segítene ez a kütyü.
Akkor látnám értelmét, ha nem 4GB, hanem ennek többszöröse férne bele (hasonló áron). Akkor valóban konkurenciája lehetne 4GB sima RAM-nak.