Gyurkity Péter

DDR-DDR2 átalakítón dolgozik a Gigabyte

A hírek szerint az alaplapgyártó olyan speciális átalakítót fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a hagyományos DDR memóriamodulok használatát az újabb DDR2 illesztőhelyekben.

A fejlesztésről az X-bit Labs számolt be, mégpedig a HKEPC cikkére hivatkozva. Eszerint az alaplapgyártó cég ezzel a különleges átalakítóval kívánja megkönnyíteni azok helyzetét, akiknek csak DDR memóriamoduljuk van, és az újonnan megvásárolt alaplaphoz nem kívánnak memóriát is cserélni. Itt ugyebár egyrészt az illesztők érintkezőinek eltérő száma, illetve a különböző feszültség is problémákat okoz, ezért érdekes a Gigabyte kezdeményezése, amely máris egy új alaplappal igyekszik alátámasztani azt.



Ez az alaplap nem más, mint a GA-PT880Pro Combo, amely két DDR, illetve két DDR2 memóriacsatlakozót foglal magában. A lap a VIA PT880 PRO jelzésű chipkészletre épül, támogatja az 1066 MHz-es FSB-t, és egyaránt tartalmaz egy PCI Express x16, valamint egy hagyományos AGP 8x bővítőhelyet a grafikus kártyák számára. Memóriavezérlője megbírkózik a PC3200 (400 MHz), illetve a kétcsatornás PC2-5400 (667 MHz) modulokkal, és a vállalat külön átalakítót is szállít azok számára, akikneknek még nincsen újabb típusú memóriájuk.



Az egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy az új alaplap mikor és milyen áron kerül kereskedelmi forgalomba. A HKEPC mérése szerint a GA-PT880Pro Combo némileg jobban teljesít a 667 MHz-es DDR2 memóriákkal, de a különbség nem jelentős. Nyilvánvaló, hogy várnunk kell a magasabb frekvencián futó DDR2 modulok megjelenésére ahhoz, hogy kihasználhassuk a platform előnyeit. Szintén nem világos, hogy a vállalat miért döntött két hagyományos csatlakozó integrálása mellett, amikor az átalakítókkal akár négy DDR2 bővítőhelyet is beépíthettek volna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #14
    Hol is? Vagy csak te tudsz?
  • CrazyTomcsy #13
    bocsi, de én olcsóbban tudok venni ddr2-t, mint sima ddr-t... egy ideje már lement eléggé a ddr2 ára
  • a_n_d_r_e_w #12
    Pont azért tud EGYSZERRE egy AGP- és egy PCI-Expresses videókártyát kezelni, mert PT880-as chipset van benne. A DDR-DDR2 kompatibilitás is annak köszönhető. Ezért építették VIA chipsettel és nem mondjuk NF4-gyel.
    Azonkívül hogy épített PT880-nal egy alaplapot, nem hiszem hogy lenne más érdeme a Gigabytenak a kompatibilitás megvalósításában.
    Kíváncsi vagyok, hogy az átalakítójuk működne-e másik alaplappal.

    PT880 pro
  • Inquisitor #11
    Azt árulja el valaki, hogy a drágább DDR2 mitől jobb, mint a DDR1 (fogyasztást leszámítva), ha 1,5x akkora áron a CL4 miatt SOKKAL lasabb?
    Az meg tök jó, hogy lehet kapni 80.000-ért 512MB-os DDR2 700-800MHZ CL2 ramot, de az árából lehet venni szvsz 2GB DDR1 600-700MHz-es CL2 ramocskát ..
  • Riker87 #10
    tudtommal, az olyan lapok mint a cikkben lévő, ahol AGP és PCIx-is van egymás mellett a gyártó nem garantálja 100%-ra hogy minden AGP-s VGA tökéletesen kompatibilis lesz a lappal....de hát ki tudja..minden esetre jó kis lap, főleg ka nem VIA-s hanem pls NF4-es chipsetje lenne.
  • stinkydiver73 #9
    persze, ezek tényleg jó dolgok, csak amikor nem az a fontos, hogy egyszerűen jó legyen, hanem a paraszt is elvakuljon tőle, na azt nem szeretem.

    (a "vakulj paraszt system" ismeretlen szerző műve, valahol itt olvastam évekkel ezelőtt)
  • jihad #8
    "vakulj paraszt system"
    LOÁL!
  • silanor #7
    stinkydiver73: szerintem meg pont az ilyen aprosagok tesznek jobba egy termeket. Arra azert kivancsi lennek, hogy egyszerre tud-e mukodni a ket vga slot, vagy azert lejebb veszi mind a kettonek a sebesseget?!
  • Zenszkij #6
    melyik alaplapról van szó konkretice?
  • stinkydiver73 #5
    ez a gigabyte mindíg ilyen baromságokat talál ki, hogy felhívja magára a figyelmet. pl. dual bios, 2 külön flash chip, hogy ha az egyiket elcseszed akkor is boototljon, ez simán meg lehet csinálni 1 flash-sel is csak az nem olyan látványos. Meg lekerekített sarku alaplap, hogy ne tudjon letörni a sarka. Ezeket hívjuk úgy, hogy VPS rendszerű alaplap.(vakulj paraszt system). /Amúgy nekem gigabyte alaplapom van és tök jó/