Gyurkity Péter

Csúszik a HD DVD-lejátszók megjelenése

Nemrég a következő generációs optikai tárolók közeli debütálásáról adtunk hírt, ám most úgy tűnik, hogy a Toshiba kénytelen elhalasztani a bemutatót. Eközben több gyártó az Intel és a Microsoft lépését kritizálja.

A Reuters jelentése szerint a japán cég szerdán számolt be arról, hogy az első lejátszókat a korábbi tervvel ellentétben mégsem az év végén, hanem február és március között dobják piacra az Egyesült Államokban. A lépés már csak azért is meglepő, mert a vállalat az utóbbi időben láthatólag mindent elkövetett, hogy minél előbb megjelenhessen a piacon az új fejlesztésekkel, és megelőzze nagy riválisát, a Sonyt. Minden bizonnyal a korai bemutatkozásban látták a kínálkozó esélyt a formátum elterjesztésére, amellyel bebiztosíthatják pozíciójukat.

"A gyártókkal és kiadókkal folytatott tárgyalások után úgy döntöttünk, hogy február-március tájékán lenne érdemes megjelennünk a kereskedelmi forgalomban" - indokolta a lépést Yoshihide Fujii, a Toshiba alelnöke. Ezzel arra utalt, hogy az idei megjelenés nem biztosította volna a kellő szoftveres hátteret, és állt volna rendelkezésre megfelelő mennyiségű nagy felbontású tartalom, amely már kihasználja a formátum előnyeit. Fontos szempont továbbá, hogy a hét-három hónapos csúszás alatt kellő mértékben felhalmozhatják a készleteket, és elkerülhetik a hiány kialakulását.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Japánban továbbra is az év vége előtt szeretnének megjelenni, ám az amerikai csúszás minden bizonnyal azt jelenti, hogy az európai vásárlóknak is várniuk kell még a lejátszókra. Ezzel gyakorlatilag lőttek a karácsonyi rohamnak, ám a Toshiba úgy látja, hogy a felhasználók tavasszal sem tartóztatják majd magukat.

Az ágazatban érdekelt gyártók között eközben kisebb vita alakult ki, mégpedig a Microsoft és az Intel közös bejelentése miatt. Amint arról a napokban beszámoltunk, a két nagyvállalat támogatásáról biztosította a Toshibát, és elkötelezte magát a HD DVD platform mellett. A cég közleményben üdvözölte a lépést, nem úgy a Dell és a Hewlett-Packard, amelyek szerint a szoftvercég és a processzorgyártó pontatlan információkat terjeszt a szabványról. Mindketten megerősítették, hogy továbbra is a Blu-ray mellett állnak, és elítélték az egy nappal korábban bejelentett döntést, amely felboríthatja a papírformát.

"A végfelhasználó szemszögéből nézve a Blu-ray egyértelműen jobb választás" - jelentette ki a Cnet értesülése szerint Maureen Weber, a HP personal-storage csoportjának igazgatója. Hozzátette, hogy a Blu-ray másfélszeres kapacitást, nagyobb sebességet kínál riválisával szemben, és jobban illeszkedik a vékony noteszgépekbe. Egyben elítélte a Microsoftot, amely már a DVD támogatását sem biztosította operációs rendszerében, ezt a gyártóknak kellett megtenniük.

A szoftvercég szerint azonban a Blu-ray előnye nem egyértelmű, mert a legtöbb funkciót a HD DVD esetében előbb át tudják ültetni a gyakorlatba, és a kéklézeres formátum évekkel le lesz maradva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)