Gyurkity Péter

Egy milliárdos finanszírozza a Grokster pereskedését

Mark Cuban, a Broadcast.com egykori tulajdonosa bejelentette, hogy az Amerikai Legfelsőbb Bíróságon folytatott tárgyalásokon saját pénzéből fedezi a Grokster fájlcserélgető hálózat védelmének költségeit.

Cuban, aki annak idején 5,7 milliárd dollárért adta el a Broadcast.com-ot, jelenleg egy nagy felbontású (high-definition, HD) televíziózással foglalkozó cég, a HDNet elnöke. Az üzletembert az Electronic Frontier Foundation - és egyéb érdekvédő szervezetek - keresték meg, és arra kérték, hogy saját vagyonából segítse ki a p2p hálózatot, amely nem tudja fedezni az MGM által indított per költségeit. A per legfontosabb kérdése - csakúgy, mint a Kazaa esetében - hogy vajon a fájlcserélgető hálózatok felelősek-e a felhasználók által elkövetett jogsértésekért, és kötelesek-e kártérítést fizetni az okozott károkért.

A korábbi tárgyalások végül a Morpheus és a Grokster felmentésével végződtek, és az alsófokú bíróság indoklása szerint a fájlcserélgető hálózatok nem felelősek a letöltők tetteiért. A RIAA azonban nem nyugodott bele a döntésbe, és azonnal fellebbezett.

Cuban blogjában védelmébe vette a hálózatot, és többek között kijelentette, hogy a Grokster veresége olyan légkört teremtene, amely az Egyesült Államokban teljességgel megölné a technológiai innovációt. "A Grokster vereségével talán nem állna meg teljesen a fejlődés, de olyan költségekkel járna, amelyet kizárólag a nagyvállalatok engedhetnek meg maguknak. Szomorú nap lenne mindannyiunk számára, ha az amerikai vállalatok a kiadók szervezeteitől való félelmükben visszatartanák a legújabb fejlesztéseket, vagy növekvő mértékben tengerentúli országokba helyeznék ki tevékenységüket" - áll Cuban üzenetében, amelyben döntését a per magas költségivel magyarázta.

Véleménye szerint azonban nem az a legfontosabb, hogy a RIAA hátráltatja a fejlődést, hanem hogy mindenkinél többet költhetnek ügyvédekre, így eleve előnnyel indulnak a bíróságon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #3
    Ez jó dolognak tűnik, csak nehogy az legyen a vége, hogy mindenről a "bűnöző" felhasználók tehetnek, és lehet indítani ellenük a hajtóvadászatot..
  • Sityi #2
    "[...] a RIAA [...] mindenkinél többet költhetnek ügyvédekre, így eleve előnnyel indulnak a bíróságon" Itt vagy a kutyus eltemetve: a RIAA-t is a tisztességesen megkereshető pénz helyett a könnyen megszerezhető pénz érdekli. Pár ügyvédbe befektetünk és ráuszítjuk ártatlan emberekre, ekiket találomra kiválasztunk a telefonkönyvből, perrel fenyegetjük őket, majd ők megijednek és tejelnek. A p2p-hálóktól viszont valóban félnek, mert a komolyan aláássa az ő kis üzelmeiket...
  • FTeR #1
    máris kedvelem az ürgét ;)