Franczy

Vádlottak padján a MusicCity, a Grokster és a Kazaa

Egy különböző hanglemezipari kiadókat, valamint dalszerzőket magába tömörítő érdekcsoportosulás a napokban beperelt néhány újabb internetes zenefájl cserebere szolgáltatást üzemeltető céget, vagyis az interneten keresztül terjedő zenei fájlok szerzői jogait illető csatározások nem hogy enyhülnének mostanában, hanem inkább tovább erősödnek. Az Egyesült Államokban kiadott hanglemezipari termékek kiadási és szerzői jogainak tulajdonosait képviselő NMPA (National Music Publisher's Association) a Los Angeles-i szövetségi bírósághoz beadott peranyagában a szerzői jogok szándékos megsértésével vádolja az olyan népszerű internetes zenefájl cserebere szolgáltatásokat, mint a MusicCity, a Grokster és a Kazaa.

"Az általunk összeállított peranyaggal egyszerűen csak meg szeretnénk védeni a dalszövegírók, a zenészek és a hanglemezipari kiadók érdekeit, ugyanis felháborítónak tartjuk az utóbbi időkben egyre komolyabb méreteket öltő internetes zenefájl kalózkodást. Ezenkívül pedig úgy véljük, hogy a teljesen legálisan működő internetes zenefájl szolgáltatásoknak is jót teszünk akkor, ha bepereljük a számukra nagyon komoly konkurenciát jelentő illegálisan működő szolgáltatásokat" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Edward Murphy, az NMPA elnöke.


Szakértők szerint egyelőre még csak sejteni sem lehet, hogy az ilyen és ehhez hasonló pereskedéseknek mikor lesz vége, ugyanis kétségtelen, hogy a Napster közelmúltbeli beperlése, és lényegében tönkretétele egyfajta divatot teremtett a hanglemezipar jeles képviselői körében. Ez ügyben legutóbb egyébként októberben jelentettek be egy nagyobb pert, ugyanis ebben a hónapban a RIAA (Recording Industry Association of America), valamint az MPAA (Motion Picture Association of America) perelte be a MusicCity-t, a Grokstert, valamint a Kazaa-t, mondván ezen internetes zenefájl cserebere szolgáltatások működése a felhasználók számára lehetővé teszi a különböző illegálisan másolt zenei és videofelvételek interneten keresztüli terjesztését.

Kijelenthetjük, hogy a hanglemezipari cégek egyre nagyobb kedvvel perelik be az említett szolgáltatásokat üzemeltető cégeket, hiszen a közelmúltban beperelt hasonló cégeket már lényegében sikerült teljesen tönkretenniük, vagyis a tendencia a kiadók számára egyértelműen kedvező. A Napster működését lényegében lehetetlenné tették, bezáratták a Scourt, az Aimstert pedig nagyon komoly anyagi nehézségekbe kergették, a kérdés tehát csak az lehet, hogy melyik cég lesz a következő áldozat?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dante #9
    Musiccity a best
  • I.C.ram #8
    Hallottam mar egy romatol Geroghe Bush-ra egy nevet :))) Gyorsbusz :))
  • busa #7
    Skacok! Valaki nézze mán meg hol indították ezeket a pereket! USA barátaim! USA! Mi lenne, ha egy élelmes orosz - közép kelet európait már nem emlegetnék - üzlet ember (csoport) gondolta volna úgy, hogy felállít egy Kazaa szerű megoldást! Ott tombolhatna az összes nyamvadt ügyvéd Záhonynál és ugathatnának a túloldalra!
  • I.C.ram #5
    inkabb a fegyverbolthoz hasonlissuk a dolgot! mert azert ott nagyobb a valoszinusege hogy olni fognak vele
  • tomcs #2
    a p2p-t nem lehet megolni, ez van es kesz. a napstert kiutottek, ezeket ki fogjak utni, de meg fognak jelenni olyanok amiknel ez a "felig kozponti cuccok" mar egy usernel futnak lasd dc. ilyen userek meg lesznek, mert egyre tobbeknek van egyre nagyobb nethozzaferesuk, a mai gepeknel meg egy ilyen futtatasa mar siman hatterben is mehet. mas kerdes meg hogy aki megengedheti maganak az sokszor ugy is megveszi amit arra erdemesnek tart, akinek meg nem futja az ugyse veszi meg. meg amig olyan szemetsegek vannak, hogy pl. amcsiban honapokkal hamarabb megjelenik valami, addig meg ne csodalkozzanak hogy ez van..off
  • Remedy #1
    Ez nem lesz ilyen egyszerű. Ők csak egy technológiát szolgáltatnak. Ennyi. Ez pont olyan, mint ha egy késeket gyártó céget beperelnének azért, mert a késeikkel ölni is lehet. Nonszensz. Jogi értelemben. Be kell bizonyítaniuk a szándékosságot a technológiák kifejlesztésekor.