Gyurkity Péter

Már az interneten a BBC archívumának egy része

A brit csatorna újabb lépéssel kedvez az internetezőknek: ezúttal archívumának egy részét tette elérhetővé a világhálón, és arra biztatja a letöltőket, hogy használják fel azokat saját munkáiknál.

Saját híroldalának tudósítása szerint több mint száz felvételt tesznek elérhetővé, amelyek főleg régebbi dokumentum, természeti-, és tudományos sorozatokból valók. Példaként említik a Walking with Beasts, valamint a Tomorrow's World (A holnap világa) című sorozatokat, amelyek elismert alkotások. Előbbi a BBC/Discovery közös produkciójában készült, és Emmy-díjat kapott. A sorozat 30 órányi animációja több mint ezer vizuális effekt hozzáadásával készült. A holnap világa szintén díjnyertes, kritikusai szerint a televíziózás történetének egyik legfontosabb tudományos műsora.


A holnap világa sorozat roadshow-ként él tovább

A BBC azt reméli, hogy a többi tévécsatornával, rádióadóval összefogva a fejlődést segíthetik, és saját anyagaikkal hozzájárulhatnak az egyéni munkák sikeréhez. A felvételeket a Creative Archive Licence hatálya alatt teszik elérhetővé, amely meglehetősen tág lehetőségeket biztosít. Az egyetlen kikötés, hogy az ily módon letöltött anyagokat nem használhatjuk fel kereskedelmi vagy kampánycélokra, illetve mások lejáratására. A fő cél a személyes és oktatási jellegű projektek támogatása.

A BBC Radio 1 a letöltésekkel kapcsolatban versenyt hirdetett, amelyben zenei klipek összeállítására bíztatja a felhasználókat. "A hallgatók kreativitásáról szerzett tapasztalataink alapján bátran kijelenthetem, hogy együtt nagyszerű anyagokat alkothatunk" - jelentette ki Andy Parfitt, a Radio 1 szóvuvője. A British Film Institute, a Channel 4, az Open University és a Teachers' TV szintén csatlakozott a projekthez, és a közeljövőben még több felvételt tesznek közzé.

A csatorna tehát tovább folytatja a világháló felé történő nyitást. Legutóbb a BBC feje internetes adásokat és egy online zeneboltot ígért a nagyközönségnek. Mark Thompson az edinburgh-i Televíziós Fesztiválon számolt be az MyBBCPlayer nevű szolgáltatásról, amely segítségével a nézők majd az egész heti programot letölthetik ingyen. A lejátszót használva a BBC 1 és a BBC 2 csatornák programjait a hagyományos tévéadással egy időben láthatják majd a nézők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • makosteszta #10
    Jó hír, de - amit a cikk nem említ - csak a szigeten élőknek:
    "The Creative Archive content is made available to broadband users within the UK for use [primarily] within the UK."
    Más nemzetek kutatói stb. le vannak ...
  • PityBull #9
    Az egész NAVA-ügy nagyon nehezen akar működni illetve beindulni. A közeljövőben ne is számítsunk rá, szerintem...
  • PityBull #8
    Hát igen, most akkor "valóban korlátlan" vagy "150 GB-ig korlátlan"?
  • longobard #7
    Persze, tudok a NAVA-ról, de hogy igazából mi lesz belőle, nem tudom, idén kezdték el digitalizálást a honlapjuk szerint, hozzáférés még nincs, és kérdéses, hogy majd kaphatunk-e másolatot a műsorokról és milyen áron (v.ö. az Országos Széchenyi Könyvtárban a másolatkészítés őrülten drága).
    A külföldi gyártású műsorok pedig eleve nem lesznek elérhetőek, de azokat eddig se adták ki. Pedig milyen jól jönnének olykor a szinkronjaik!
  • pemga #6
    Ja, az is "vicces" volt, hogy ami már megvalósult, bárki által hozzáférhető volt; a MEK (Magyar Elektronikus Könyvtár) arhívumából eltávolíttatták József Attila verseit az örökösök. (Nem elégedtek meg a MEK átalányjogdíjas megoldásával, de nem tudom a 70+ év utániak után miért kell) Rejtő apó, Karinthy, Móricz, meg a többiek még ott vannak.
  • pemga #5
    Hmm, a NAVA nem ezt csinálja? Nemzeti Audio-Vizuális Archívum. Azt tudom, hogy elkezdték digitalizálni az tv-s rádiós anyagokat, de jogi okok miatt nem tették ki a netre. (A BBC a _saját_ műsorairól dönt, a NAVA nem.) Ez egy pilot projekt volt a BME-n, nagy szalagos + robotkaros szekrényekbe archíváltak lelkesen.
  • longobard #4
    Vannak olyan jó dokumentumfilmek, amiket néhány éve a Spektrumtv-n láttam, ezekről a Spektrumtv emailben semmit nem hajlandó elárulni, p2p-n nem találtam, kereskedelmi forgalomba se kerültek, és a Google-n sincs semmi használható info róluk.
    "A BBC azt reméli, hogy a többi tévécsatornával, rádióadóval összefogva a fejlődést segíthetik, és saját anyagaikkal hozzájárulhatnak az egyéni munkák sikeréhez" - igencsak itt az ideje az ilyen dokumentumfilmek felszabadításának. Magyarországon ettől fényévekre vagyunk. A Magyar Televízió például még arra sem volt hajlandó, hogy egy nyomorult kis reggeli műsor kópiáját pénzért eladja nekem, még válaszra sem méltattak. A keresés meg csak úgy mehet, hogy elballagsz az Országos Széchenyi Könyvtárba (ha Bp-hez közel laksz) és ott átböngészed a Rádió és televízióműsor régi számait, hogy megleld a keresett műsort, mert hát ugye még a tvműsor sincs bedigitalizálva, de hiába, mert a királyi tv egyáltalán nem ad ki semmit a saját anyagából.
  • semi #3
    AdBlokker-t cseréld le!
    én nem is értettem először miről írsz!

    cikk:
    NAGYON POZITÍV
  • pemga #2
    De szemét ez a hirdetés, mezei szöveg így nem szűri alapból az AdBlokker, ezen sürgősen változtatni kell :). Vajon a korlátlan amit ígérnek, az mennyire korlátlan? Nagyon? :)

    Ja, a cikkhez is. :) Sveiby ezt már régóta próbálja az emberek fejébe verni (96-97 óta?), Ha elrejted, korlátozod a cuccosaid, a fogyasztóid nem fognak megtalálni... Az információ értéke alacsony, sőt a mass-mediaban negatív. Nem a fogyasztó fizeti meg direktben, hanem aki az info birtokosa...
  • mrzed001 #1
    Pozitív.
    Másoknak is rá kellene végre jönni, hogy ez egy infokommunikációs társadalom.
    Ha legyártottál valamit, ami hassznos lehet másoknak (és neked már bejött az ára a TV-s sugárzásból pl), akkor legyen közkincs, különben csak párak fejében fog tovább élni, és eltűnik a süllyesztőben