JohnnyCage

Zöld utat kapott a Movielink

Közel két évnyi fejlesztőmunkát követően hamarosan beindulhat a Movielink filmstúdiók által támogatott online videószolgáltatása.

A Movielink szolgáltatását mind az öt nagy filmstúdió, vagyis a Metro-Goldwyn-Mayer, a Paramount Pictures, a Sony Pictures Entertainment, a Universal, és a Warner Bros. is támogatja. A filmstúdiók összefogásával létrejött Video-on-Demand (VoD - Videó rendelésre) szolgáltatás hétfőn megnyitotta kapuit, igaz a megrendelhető filmek listája egyelőre korlátozott, magát a szolgáltatást pedig jelenleg még csak egyes amerikai internetezők vehetik igénybe.

A hollywoodi filmstúdiók korábban már licenszelték filmjeiket más VoD szolgáltatóknak, a Movielink azonban a stúdiók saját próbálkozása a piacon.

"Mivel az Egyesült Államokban jelenleg több, mint 25 millió felhasználó rendelkezik szélessávú internethozzáféréssel, úgy gondoljuk, a piac készen áll az online videószolgáltatás beindítására" - mondta Jim Ramo, a Movielink vezérigazgatója. Az új szolgáltatásnak azonban számos akadállyal kell szembe néznie. Elemzők szerint a felhasználókat az internetes videók sokkal kevésbé érdeklik, mint az online zene. Ennek oka elsősorban az internetkapcsolatok sebességében, a letöltési időben, illetve a letöltéssel járó költségekben keresendők. Bár a szélessávú (broadband) hozzáférések száma folyamatosan nő, a legtöbb internetező kapcsolata még mindig túl lassú az online videózáshoz.

A filmstúdiók ellen a közelmúltban ráadásul antitröszt vizsgálat indult. A rivális VoD szolgáltató Intertainer ugyanis beperelte a stúdiókat, mivel állítása szerint azok szándékosan elutasították a filmek terjesztési jogának licenszelését, hogy időt nyerjenek a Movielink beindításáig. A mintegy 140 ezer felhasználóval rendelkező Intertainer az elmúlt hónapban ideiglenesen felfüggesztette szolgáltatását, mivel a filmstúdiók által biztosított feltételek mellett nem látta értelmét további működtetésének.

A Movielink a hétfőn beindított tesztüzem alatt mintegy 200 új, és régebbi filmet kínál letöltésre. Az egyes filmek árát a kiadó határozza meg, és 2,99 - 4,99 dollár között változhat. A bankkártyán keresztüli fizetés, illetve a letöltés után a felhasználónak 30 napja van arra, hogy megnézze a letöltött videót. A lejátszás gomb első lenyomása után azonban már csak 24 óráig nézhető meg a film.

A RealMedia 8.0, illetve Windows Media 7.1-es formátumban egyaránt elérhető filmek letöltése egy átlagos sebességű broadband internethozzáférésen keresztül körülbelül másfél óra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)