Gyurkity Péter

Képek az ATI új grafikus kártyájáról

Megjelentek az első képek a világhálón az ATI következő generációs grafikus kártyájáról, amelyek a várakozásoknak megfelően egy kevésbé kompakt megoldást ábrázolnak, amely hasonlít a konkurens megoldásaira.

Az új kártyát ábrázoló képek a techPowerUp!, illetve a HKEPC oldalán jelentek meg, és állítólag az R520 XT jelzésű megoldást mutatják. A nyák a jelenlegi generáció példányaihoz képest meglehetősen hosszú, és inkább a konkurens Nvidia termékeire hasonlít. A képeken látható verzió ráadásul a nagy hűtés miatt két bővítőhelyet is elfoglal, így minden tekintetben óriásnak mondható. A jelenlegi információk szerint a vállalat egy kisebb verzióval is készül, amely a gyengébb hűtést némileg visszafogottabb teljesítménnyel kompenzálja.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az elmúlt héten már beszámoltunk Dave Orton, az ATI vezérigazgatójának legutóbbi nyilatkozatáról, amelyben arról beszélt, hogy a hosszas késlekedés után a piac leggyorsabb termékeit fogják piacra dobni. Az interjúban elismerte, hogy a fejlesztés során az R520 és RV530 esetében több problémába futottak, ám elmondása szerint az R520 - amely a csúcskategóriás kártyák piacán debütál majd - jócskán felülmúlja majd a jelenlegi csúcstartó, a RADEON X850 XT Platinum Edition teljesítményét. Ezek alapján a szakértők 600-700 MHz környékére teszik a grafikus processzor órajelét, míg a középkategóriás, mainstream terméknek szánt RV530 esetében ez 600 MHz körül várható.

A chip órajeléről ezúttal nem érkezett hír, ám annyi biztos, hogy a képeken látható kártya 1,26 ns-os, 1,4 GHz-es órajelen futó Samsung GDDR3 memóriával érkezik. Az XT jelzés alapján ez az abszolút csúcskategóriát képviseli majd, így várható ennél gyengébb, alacsonyabb órajelen működő termékek megjelenése. További érdekesség, hogy az ATI Rage Theater (VIVO) chip helyét kialakították, ám maga chip hiányzik a kártyáról. A techPowerUp! értesülése szerint az új termékek kizárólag PCI Express csatlakozóval érkeznek, AGP változatra felesleges várnunk.


Ez utóbbi oldal némileg bátrabban bocsátkozik találgatásokba a termékskálát illetően. Szerintük négy különböző változat jelenik meg: az R520 XT, az R520 XL, az R520 LE, illetve az R520 XT Crossfire Edition, amely nevének megfelelően egy kétkártyás, Multi-GPU megoldást takar. A négy termék közül egyedül az R520 XT tartalmaz 512 MB memóriát, és órajelét illetően (600/650-700 MHz) is maga mögött hagyja testvéreit. Az XL 500 MHz, míg az LE jelzésű kártya esetében 450 MHz körül alakul a processzor, illetve a memória órajele. Az ATI természetesen nem fűzött kommentárt a hírhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lindemann #27
    nekem is igy jött le hogy sok az okos :DDD
  • MiZo@game #26
    pontosan.. a kétmagos procik real time munkamegosztását még nem oldották meg rendesen. csak számítási feladatokban észlelhetünk gyorsulást
  • archkoven #25
    "...ekkora gagyi hűtés láttám lassan reális is lehet :( nevetséges"
    "a geforceFX szérián csak röhögtem"
    " kintről szívja a levegőt, tehát okádja a házba a meleget! Gratula, ekkora pancsert bandát!"

    Tombolnak a szakértők a fórumon!!:)))))))))
    Ritkán látni ennyi okoskodó hülyét egyrakáson:D
  • Inquisitor #24
    De nem ám ...
    Ami szoftver nem használja a két procit (játékok 99,9999%-a), az dekával nem lesz gyorsabb.
  • BiroAndras #23
    Egyébként nem feltétlen ATI-t fogok venni, és nem is biztos, hogy a legerősebbet, de akkor lesz teljes a kép, ha ezekről is megjönnek az első tesztek. Akkor majd eldöntöm, hogy mit érdemes venni.
  • BiroAndras #22
    Egy kétmagos proci sem ?
  • BiroAndras #21
    "amúgy akinek esze van, az se 7800 gtxet se r520xt-t nem vesz.. a jelenlegi processzorok úgysem tudják teljesen kihajtani őket.."

    Nem akarok félévente új kártyát venni. Most megveszem az egyik csúcs cuccost, és azzal elleszek 2-3 évig. Most egy 2.5 éves R9700 van, és még egész jól bírja, de az új gépembe nem lesz jó AGP-s karesz.
  • BiroAndras #20
    "Majd köttess egy erősáramú kábelt a gépbe"

    Az GeF-ek tán nem zabálnak annyit, vagy még többet? Szerintem egy jó 400-as táp elég ennek is.
  • BiroAndras #19
    "Ha erre vársz, akkor hülye vagy."

    Neked is hasonló jókat kívánok.
  • Inquisitor #18
    Nem értem mi baj a hűtéssel, majdnem tök ugyanolyan mint a 7800GTX-en ...