Gyurkity Péter

A VIVO utódját fejleszti 20. születésnapján az ATI

Nyilvánosságra hozták, hogy a grafikus processzorokat gyártó vállalat az Egyesült Államokban bejegyeztette az AVIVO nevet, ami egyesek szerint a jelenlegi VIVO továbbfejlesztése.

Az ATI lépéséről az orosz X-bit Labs adott hírt, miután megerősíttették, hogy a vállalat még július elején bejegyeztette a nevet az Amerikai Szabadalmi Hivatalnál. Fontos leszögeznünk, hogy a márkanév pontos jelentése egyelőre nem ismeretes, ám a rövidítés nagy valószínűséggel a VIVO utódját takarja. Több forrás szerint ugyanis az ATI az Advanced Video-in/Video-Out technológián dolgozik, és következő generációs grafikus processzora mellett új multimédiás funkciókkal bővítené ki új termékeit. "Számítógépes szoftver, amely a monitoron megjelenő képek minőségének feljavítására szolgál, valamint tranzisztorokból álló számítógépes hardver, amely a szoftver funkciójának tesz eleget" - áll az AVIVO meghatározásában.

Szükség is lesz a kibővített funkciókra, ha az ATI szeretné kárpótolni a vásárlókat a többszöri csúszásért. A legújabb értesülések szerint a három új grafikus chip - R520, RV530 és RV515 - szeptember elején, illetve október közepén jelenik meg. Elsőként az R520 XL érkezik, amely a legegyszerűbb változatnak tűnik, már csak azért is, mert az XT jelzésű változattal szemben ennek gyári hűtője nem foglal el még egy bővítőhelyet. Utolsóként az RV530 érkezik, valamikor októberben, amelyből biztosan lesz AGP-s változat - áll az AnandTech oldalán.

Megjelenésének időpontjában természetesen nem lesz túlzottan népszerű az ATI új üdvöskéje, tekintettel arra, hogy az átlagember számára még az előző generáció példányai is megfizethetetlenek. Itthon a Radeon X800/X800 Pro ára ugyan lassan elviselhető szintre csökken, ám meglehetősen nagy a szórás, és a 70-100 ezer forintos kategória egyértelműen nem a slágertermékeké. Az X700/X700 Pro már inkább ide tartozik, és a maga 35-45 ezer forintos árával meghódítaná a piacot, ha nem lenne a GeForce 6600 GT, amely teljesítménye révén nagyobb eséllyel pályázik erre.

Időközben az ATI megünnepelte huszadik születésnapját, hiszen az Array Technologyt (a cég első elnevezése) 1985. augusztus 20-án alapította meg, K.Y. Ho, Benny Lau és Lee Lau. Jelenlegi nevét még ugyanabban az évben elnyerte, és két éven belül előállt saját különálló megoldásaival, amelyek felváltották az addigi integrált chipeket. Az EGA Wonder és a VGA Wonder kijelölték a követendő utat, és megalapozták az új fejlesztéseket, ám az első átütő sikereket csak a kilencvenes években aratták. Ekkorra a piac egyik vezető vállalatává nőtték ki magukat, és átlépték a bővös egymilliárd dolláros éves forgalmat.

Reméljük, következő fejlesztésük hasonló eredményeket hoz, amely bebizonyítja, hogy megérte várakoznunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #6
    "középkategóriában az ATI labdába sem rúghat jelenleg. felsőben sem. ideje lenne belehúzni ... és nem csak nevetségesen hangzó baromságokkal bombázni a népet ..."

    Nem áll olyan rosszul az ATI. Bár az új csúcs kártya késése nem jön jól nekik, de a középkategóriában nincs gond. Pl. Az X700-at nagyon dícsérik.
  • FTeR #5
    senki semmit nem tud az egészről, csak egy zavaros szabvány bejegyzés van, de nem gond.
  • Caro #4
    Haha :D
    Hidd el hogy lesz.
    Ahogyan ma is van S/PDIF mindenhol.
  • arty #3
    marketinghír

    középkategóriában az ATI labdába sem rúghat jelenleg. felsőben sem. ideje lenne belehúzni ... és nem csak nevetségesen hangzó baromságokkal bombázni a népet ...

    caro: HDMI nem lesz vidkártyákon, nem ebbe a szegmensbe találták ki :)
  • Caro #2
    Jobb lenne, ha már a HDMI-vel foglalkoznának.
  • maozedong #1
    Számomra nem derült ki a cikkből hogy ez az új fejlesztés mitől lesz jobb mint a már jópáréves VIVO-s dolgok. Azt hogy szeretnének szebb képet kitenni TV-re, nem kéne ennyire reklámozni, mert szerintem az csak minimális HW bővítésen múlik ( színkorrekció, képélesség .. )