Gyurkity Péter

Az ATI szerint az új grafikus chipek minden eddiginél gyorsabbak

A vállalat vezérigazgatója egy híroldalnak adott interjúban a következő generációs grafikus chipekről beszélt, és kijelentette, hogy az R520 olyan sebességeket ér el, amely eddig példa nélkül áll az ágazat történetében.


Dave Orton
Dave Orton vezérigazgató a finn Sonera Plaza munkatársával beszélgetett az új fejlesztésekről, a gyártási problémákról, és várakozásaikról. Az interjúban elismerte, hogy a fejlesztés során az R520 és RV530 esetében több problémába futottak, míg az RV515 és az Xbox 360 konzolba szánt Xenos chipek jóval kevesebb fejtörést okoztak. "Őszintén szólva, az R520 és az RV530 igencsak nagy kihívást jelentett. Bár a lefolytatott tesztek pozitív eredménnyel zárultak, a gyártást követően még mindig akadt probléma ezekkel a chipekkel" - jelentette ki Orton. Elmondása szerint az R520 - amely a csúcskategóriás kártyák piacán debütál majd - jócskán felülmúlja majd a jelenlegi csúcstartó, a RADEON X850 XT Platinum Edition teljesítményét. Ezek alapján a szakértők 600-700 MHz környékére teszik a grafikus processzor órajelét, míg a középkategóriás, mainstream terméknek szánt RV530 esetében ez 600 MHz körül várható.

"Az R520 kiemelkedően gyorsan fut, és bár még mindig véglegesítenünk kell az órajelet, kijelenthetem, hogy az ágazatban eddig nem látott sebességeket értünk el" - nyilatkozta a vezérigazgató. Szükség is lesz erre, mert a vállalat kihúzta a gyufát a hosszas késlekedéssel, és jelentős előnyt biztosított vetélytársa számára, amely a GeForce 7800 GTX révén már megkezdte a generációváltást.

Augusztus elején arról számoltunk be, hogy a PCI Express technológia fejlesztéséért felelős PCI-SIG legújabb listája már tartalmazza az ATI fejlesztéseit, ami arra utal, hogy az új grafikus chipek készen állnak a sorozatgyártásra. A 90 nanométeres technológiával készülő chipek esetében azonban ez még nem jelentette a munka lezárultát, és - amint azt Orton nyilatkozata is megerősíti - bőven van még mit csiszolni a fejlesztéseken. A vezérigazgató egyedül az Xbox 360 konzolba szánt Xenos, valamint a belépő szintű kártyákban debütáló RV515 előrehaladottságával elégedett, amelyek 450-500 MHz körüli órajelen futnak.

Arról továbbra sincs információnk, hogy pontosan mikorra várható az új chipek megjelenése - ehhez először is végleg le kellene küzdeni a gyártási problémákat. Remélhetőleg erre minél előbb sor kerül, és már az ősszel kezünkbe vehetjük az új grafikus kártyákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #31
    Mindíg érdemes megvárni. A megjelenés után várhatóan esnek az árak.
  • BiroAndras #30
    Nem sok értelme van ilyen cuccon játszani. Nemrég szereztem egy közepes GeF3-at az öcsém gépébe ingyen, a korábbi GeF2 GTS meg ment az új szerverbe...
  • PxE #29
    Hi valaki tugya mikor jönek az uj ati karik??Mert akarok veni 1 Radeon X850XT 256MB GDDR3 2xDVI VIVO Platinum Full Retail !Érdemes meg várni az uj karikat!?
  • fishguy #28
    nekem gf2 mx 400 64 megás erőmüvem van és minden kira vele igaz hogy 2 évnél régebbi játékkal nem tudok jáccani meg a háromévesek is csak 640*480 ban futnak de a cs az megy 800*600 ba és az assulton a kempeléshez ez is elég, szal bekaphatjátok a 100.000-res kártyáitokkal meg ne hasadjon a szivem hogy már nem jó mert van ujjabb...
  • dez #27
    Hm, azért egy infó van a cikkben: az x360-ba kerülő Xenos gyártása "túl" könnyű...
  • Gregorius #26
    Itt pl szintén 16-ot emlegetnek.
  • rorr #25
    semmi gond az új kártyáknál a képminőséggel. Én mindkettőt használtam, most mondjuk geforce 6-os van!!!
  • rosemberg #24
    Ahogy kiveszem a cikkből az x850-nek lejjebb megy majd az ára amikor ezt kidobják
  • KDOG #23
    játsz 1024/768 ban 19" tft-n :)
  • Gregorius #22
    Ha jól tudom, akkor nem először teszed fel ezt a kérdést, és nem először válaszolják meg. Ha megkérhetlek, akkor ne erőltesd a dolgot, nem áll jól.