Gyurkity Péter

Lejárt a DVD-szabványok egyesítésének utolsó határideje

Bár a DVD örökébe lépő, következő generációs szabványok egyesítését lehetővé tévő utolsó határidőt is túlhaladtuk, a szemben álló felek még látnak némi esélyt egy jövőbeni közös megoldás létrehozására.

A jelek szerint a Sony és a Toshiba főszereplésével zajló szappanopera szép csendesen, de tovább folytatódik. Az egyeztetés körüli mizéria június utolsó hetében ért véget, amikor is ellentmondásos hírek után arról számolhattunk be, hogy végleg lezárultak a tárgyalások a két vállalat között. Akkor a Sony egyik vezető beosztású tisztviselője ismerte el, hogy vége az egyeztetéseknek, és nagy valószínűséggel kudarccal zárul a következő generációs szabványok egyesítését célzó törekvés. Úgy tűnt, hogy a kapacitás terén folytatott számverseny magával rántja a két tábort, és újból előtérbe kerül a viszálykodás.

Természetesen titkon továbbra is reménykedtünk abban, hogy a gyártók belátják lépésük következményeit, és végül mégis egy egységes szabvány létrehozása mellett döntenek. Ez ugyanis nemcsak a vásárlóknak, hanem az ágazatban érdekelt vállalatoknak is kedvezne, tekintettel a nagyobb piacra, és a nagyobb bevételekre. A jelek szerint ezt ők is belátják, ám ez nem akadályozza meg az egymással rivalizáló szabványok megjelenését, és várható vetélkedését.


A legújabb fejleményekről a Reuters adott jelentést, a japán Yomiuri napilapra hivatkozva. Eszerint a szemben álló vállalatok, a Sony és a Toshiba vezetésével, még látnak némi reményt a végső megegyezésre. Véleményük nem különbözik a vásárlókétól, és ők is az egységes megoldásban látják a jövőt, ám ennek ellenére képtelenek voltak megállapodni annak megalkotásáról, és az egyéb részletekről.

Márpedig az utolsó határidő már lejárt: Yoshihide Fujii, a Toshiba alelnöke kijelentette, hogy mostanra már meg kellett volna kötni az egyezséget. Az alelnök kijelentését a vállalat szóvivője tette egyértelműbbé, aki elárulta, hogy most már mindenképpen meg kell kezdeniük a felkészülést az év végére tervezett HD DVD-lejátszók legyártására. Ezzel pedig értelmét veszti a további egyeztetés, mivel minden erővel saját szabványukra, és annak sikerére kell törekedniük. A Sony szóvivője még ennél is világosabban fogalmazott: szerinte az utolsó esélyek már az egyeztetési tárgyalások májusi-júniusi kudarca után elszálltak, így nem is nagyon reménykedtek a megállapodásban.

A következő generációs szabványok egyesítése tehát jelenleg nem túl valószínű, ám ha mégis megtörténik, arra még jó ideig várnunk kell. Szakértők szerint azonban a digitális technológia korában a formátumok kompatibilitásának biztosítása már egyáltalán nem jelent akkora problémát mint az analóg videokazetta formátumok összecsapása idején. A lejátszó berendezéseket könnyedén többfunkcióssá lehet tenni. A francia Thomson például már közölte is, hogy berendezései mindkét formátumot támogatják majd.

Egy Toshiba vezető szerint a termék londoni árusítása jövő év elején, 2006 első negyedévében kezdődhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #15
    (na jó, szinte)
  • dez #14
    Ma már a szerverről töltés ritkaság...
  • jefferson83 #13
    T-etves 150GB-os korlát mellett igenis fájó lesz az az 50GB. [ironikus akart lenni]
  • MerlinW #12
    Mé, lehet Gigás bérelt vonala is, ha megfizeti:D
  • Yfel #11
    5-10MBit folott mar nem a te net-sebesseged szamit, hanem a szervere amirol letoltesz. Egyebkent 24MBit nekem eleg nehezen hiheto... ha jol tudom akkor meg csak a BT kiserletezik 10MBit-es DSL-el.

    Y
  • Major #10
    Nem letölteni kell hanem megvenni! :) Amúgy meg nem a magyarországi net sebbégekben kell gondolkozni! Pl. egyik svéd ismerősömnek 24 megbites nete van otthon,avval azért már nem olyan veszélyes az 50 giga!
  • dez #9
    Úgy tudom, a műsoros lemezek továbbra is mpeg2-esek lesznek, és persze a ripek jóval kisebb méretű xvid/wmv/h.264-esek. És szerintem csak a HD-s filmek fogják kitölteni az egész lemezt.
  • BiroAndras #8
    Még a DVD-iso-k sem túl elterjedtek. BR-iso-t még egy ideig nem fogunk töltögetni. Élelmes emberek majd szépen lerippelik, és belegyömöszölik egy DVD-be.
  • onimusha #7
    hát igen, hiába van elterjedőben a 1-2-3 megabites net , 50gigával megint annyit fogsz szívni mint amikor anno 56k-s modemmel szedtem az 1-2cd-s divX filmeket :D
  • Pharaoh #6
    50Gb-s filmeket letöltenni, azért nem lesz semmi.