Berta Sándor

RFID-rendszer akadályozott meg egy gyermekrablást

A gyerekrablási kísérletre Észak-Karolina szövetségi államban került sor, azonban a Charlotte városában található Presbiteriánus Kórházban alkalmazott technika megakadályozta a bűncselekményt.

A Hugs RFID gyerekvédelmi rendszert a VeriChip látja el RFID chipekkel. A hálózat július 15-én riasztott, amikor észlelte, hogy a kórház hetedik emeletén kivittek egy bébit a csecsemőszobából. Az ápolók észlelték a riasztást, azonnal értesítették a biztonsági személyzetet, akik így megakadályozták a gyerekrablást.

A Rózsaszín kód (Code Pink) nevű riasztási folyamatot akkor indítja be a rendszer, amikor észleli, hogy egy, a csecsemők biztonsági kar- és lábhevedereibe beépített rádiófrekvenciás azonosítóchip a folyosókon és az ajtókon elhelyezett leolvasó készülékek hatósugarába ér. Amennyiben a rendszer észleli, hogy a csecsemő mozgása nem engedélyezett, megszólal a riasztó. Szintén beindul a folyamat, ha egy, a bőr alá épített szenzor érzékeli, hogy valaki megkíséreli eltávolítani a csecsemőről a biztonsági hevederrendszert. A Hugs részét képezi még az az adatbázis is, amely pontosan nyilván tartja a kórházban tartózkodó betegek személyes adatait, például információkat az elvégzett vagy elvégzendő műtétekről, a gyógykezelésükről és a felírt gyógyszerekről.

A VeriChip adatai szerint az elmúlt 22 évben az Egyesült Államokban 233-szor kíséreltek meg elrabolni csecsemőket, a kísérletek felére egész­ségügyi intézményekben került sor. A rendszert eddig 900 amerikai kórházban szerelték fel.

Nem ez az első példa az RFID-technika alkalmazására a gyerekek védelmében. A Lauren Scott of California nevű amerikai bébiruha-gyártó cég egy ideje például olyan ruhákat készít, amelyekben beleszövik az RFID azonosító chipeket. Így például megakadályozható, hogy a csemeték a szüleik tudta nélkül elkóboroljanak vagy kimenjenek a házból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • John Wayne #15
    Nem sámli, bakker. 900 amerikai kórházban chippet ültetnek minden újszülöttbe.
  • Dr4gonlord #14
    Ja igen:
    "Az emberekbe soha nem akartak 1.5m hatótávolságú RFID-t építeni". Honnan tudod? De nekem van egy tippem, valami másra, az "un." USA-ban, ahol minden porszemben kamera van, nos ott eléggé jó táptalajra lelhet az ilyen technológia, de amint mondtam, én részemről téma lezárva.
  • Dr4gonlord #13
    Vannak azért 1'5 m-es hatótérnél messze távolabbról is aktiválható speckó cuccok, bár gondolom ezt te is tudod. Az USB-s dolog jó ötlet, minden ilyen dolog jó ötlet addig, ameddig nem sérti a szabadság és személyiségjogokat. 10cm vagy 1,5 m, édesmindegy, ha mindenhol oda *kell* menned egy leolvasóhoz, mert különben nem enged be ide vagy oda. Wohh, ez azért már tényleg durva lenne, nade, legyen elég ebből, lesz ami lesz. Rengeteg adat jó dolog, de ha ellopják, bye-bye. Nem mintha sokat számítana, ha a táskádban van minden, és azt lopják el, kb ugyanaz.
  • Caro #12
    Most direkt vagytok ilyen sötétek?
    Az emberekbe soha nem akartak 1.5m hatótávolságú RFID-t építeni, kizárólag close-couplingosat, amit meg max 10 cm ről lehet leolvasni...
    Pont azért, hogy ne tudjanak a tudtod nélül azonosítani.
    Szerintem mondjuk inkább valami USB-stick szerűség kéne, ami működhetne személyi igazolványként, és rengeteg adatot lehetne rajt tárolni.
  • Dr4gonlord #11
    Ja mellesleg én arra akartam utalni, hogy már *születés után azonnal* beültetnek beléd egy ilyen chipet, na *az* lenne ám a totális vége a szabadságnak.
  • Dr4gonlord #10
    Heh, részlegesen igaz, de ezt talán még sokkal könnyebb manipulálni (mert valaki a chipkódot cserélte mondjuk el?), mint nem :). És az is igaz, hogy mondjuk börtönökben meg hasonló helyeken jó, de amúgy nem igazán, ja igen, ha a kórházak normálisak lennének itthon, akkor ilyen elő nem fordulna, chip ie, chip oda.
  • Xantia #9
    Hehe, majd fémketrecet is viszek a legközelebbi gyerekrabláshoz...
  • pemga #8
    Aztán meg a kórházban elvisznek megműteni, hogy belehalsz. Hiába bizonygatod, hogy nem Te vagy a Kovács bácsi.
  • mrzed001 #7
    Ez egy nagyon pozitív dolog gyerekek (<6) esetében (már csak azért is, mert ugyebár a gyerekek jogait a szülő értelem szerűen korlátozhatja)
    Csecsemők esetében pedig pláne pozitív.
    Viszont felnőttek esetében very negatív lenne
  • Dr4gonlord #6
    Ezaz, éljen a szabadság, ne legyünk korlátozva, éljen, hogy roh@dna meg aki ilyeneket kitalál (mármint a bőr alá beültetést meg a ruhás verziót).