Spencer

Jönnek a ruhákba szánt, mosásálló azonosító chipek

A világ egyik legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Texas Instruments egy olyan újgenerációs vezetéknélküli azonosító chipet jelentett be, melyet elsősorban ruhákban történő felhasználásra fejlesztettek ki, és amely képes túlélni még a mosásokat is.

A vállalat munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a Texas Instruments az újfajta chip révén forradalmasítja a különböző termékek nyomkövetési piacát, arról viszont nem esett szó, hogy a chip révén akár az emberek folyamatos nyomon követése is lehetővé válik, és ily módon a személyiségi jogok is sérülhetnek.

A Texas Instruments Radio Frequency Identification Systems nevezetű részlege által kifejlesztett, Laundry Transponder nevezetű RFID (Radio Frequency Identification), vagyis rádiófrekvenciás azonosító chip átmérője mindössze 22 milliméter, rendkívül lapos, és 13,56 MHz-es frekvencián üzemel. A ruhákra könnyedén felvarrható mikrochip speciális műanyag borítást kapott, így tökéletesen képes ellenálni akár a legalaposabb ipari tisztításnak és mosásnak is, ily módon ideális választást jelenthet az átvett ruhaneműket folyamatosan figyelemmel kísérni szándékozó ruhatisztító cégek számára.

Minden egyes mikrochip saját 64 bites azonosító kóddal rendelkezik, valamint 2000 bitnyi memóriával, mely memóriát lényegében bármilyen adattal, információval fel lehet tölteni. Utóbbi információk egy ruhatisztító üzem esetében logikusan a ruha tulajdonosának, illetve magának a ruhának az adatai lehetnek. A Texas Instruments munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a mikrochipek azonosító kódját külön kérésre lézeres eljárással bele lehet gravírozni a chipek műanyag borításába, ily módon pedig a vizuális azonosítás is megoldható.

Az RFID technológiák támogatói úgy vélekednek, hogy az RFID tulajdonképpen a hagyományos vonalkódos rendszerek utódja, mely elődjénél sokkal hatékonyabban, könnyebben és rugalmasabban használható. A technológia ellenzői viszont úgy vélik, hogy az RFID leginkább csak a személyiségi jogok megsértésére alkalmas, segítségével ugyanis nyomon követhető a személyek tartózkodási helye, vagy éppen vásárlási szokása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #5
    inkabb jo muszals pulovert vegyenek ezek az amcsik, mert ahogy elnezem a tvben, a mostani allas szerint az az egyetlen amiben eleg villamossag van de az meg tonkre fogja vagni a csipet (tobb ezer volt, es volt csip, nincs csip...)
  • watermark #4
    Majd ha jon valami eros virus, lejon a ruhaddal egyutt:) az utcan kozepen:)))
  • HappyBoy #1
    bilog :)