Specker Balázs

Terrortá­ma­dás­-szimulátor - egyelőre még nem a játékpiacon

A hon védelme igencsak fontos kérdéssé vált az Egyesült Államok számára, ezért kutatók szuperszámítógépeken szimulált városokat hoztak létre, lakók millióival, melyeken terrorteszteket hajtanak végre.

Szeptember 11. alapvető változásokat hozott az amerikaiak hozzáállásában. Mint minden háborúban - így az USA terrorellenes harcában is - a haditerveket jó előre el kell készíteni, annak érdekében, hogy a gyakorlatban minden eshetőségre fel lehessen készülni. A Washington Post szerint az Egyesült Államok éppen ezen dolgozik. Mélyen valahol Los Alamos barlangrendszerében már egy jó ideje a világ legösszetettebb szimulációs modelljeit fejlesztik ki - adta hírül a lap.

A rendelkezésükre álló legfejlettebb számítógépek segítségével a tudósok szimulált városokat hoztak létre, lakók millióival, akik, munkába járnak, bevá­sárol­nak, focimeccseket néznek, és minden olyat megtesznek, amit igazi társaik is. A városok rendelkeznek saját elektromos és vízhálózattal, olaj- és gázvezetékekkel, repülőgép- és vonatközlekedéssel, sőt még virtuális internettel is. "A lehető legjobb terroristák próbálunk lenni" - mondta James P. Smith, aki egy himlőjárvány szimulációján dolgozik.

A Los Alamos-i kísérletek szerves részei a honvédelmi minisztérium terrorizmus elleni harcának, éppen úgy, ahogyan a kormány adatbányászata is, amely segítségével repülő útvonalakból, bankkártya információkból, és egyéb adatokból próbálják meg kiszűrni a potenciális terroristákat - írja az Indystar.

A kormány a szimulációk segítségével sokkal több lehetőség közül válogathat egy valós terrorcselekmény esetén. Az itt tárolt információk bizalmasak, a laboratóriumok munkája titkos, és a rendszert saját technológiája védi. Ha a szimuláció rossz kezekbe kerülne, az halálos veszélyt jelentene az ország számára. "Ez egy igazi recept terroristáknak, hogy hogyan kövessenek el valami borzalmas dolgot" - nyilatkozta Smith.

Néhány várostervező kritizálta a projektet a hatalmas költségek miatt, ugyanis egyetlen modell is több tízmilliók dollárba kerül, ráadásul megkérdőjelezték a paraméterek pontosságát is. A pártolók azonban úgy vélik, a kísérletek kulcsfontosságú információkkal szolgálnak az ország védelmében - olvasható a Softopedia honlaján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bigjoe #18
    A bunkó jenkik megalkották a mátrix 0.001 bétát.
    Congratulations.
  • lazsi #17
    Annak az 5 embernek a kezében öszpontosul a világ tőkéjének a nagy része, és ők bárkit le tudnak fizetni, amit ugye politikai körökben lobbyzásnak hívnak.
  • Csacsis #16
    Ezaz! Védekezzünk!
    Ne oldjuk meg a világ próblémáit, ne intézzük el azt, hogy leszereljük az atomrakétákat, hanem Ellenfegyverkezzünk!
    És ha mindenki így tesz, előbb utóbb "hát az úgy volt, hogy Ő nyomta meg előbb a gombot..."

    És nehogy aláírják azt a qva egyezményt a káros anyag kibocsátás ellen, mert az ugye hasznos lenne a világnak. Igaz kb 5 embernek nem. De az az 5 ember MINDENKINÉL FONTOSABB!!!!
  • lazsi #15
    Elérkezett az imperializmusnka az a szakasza amikor háború és mesterséges ellenségek nélkül nemtud fennmaradni. Eddíg azvolt a fegyverkezésre az indok, h a szovjetek le akarják rohanni a világot, amióta meg ezt a baromságot nembírják már elhitetni az emberekkel mert a szovjetúnió felbomlott azóta nembírják hol ellődözni a fegyvereiket, nem tudnak annyi fegyvert gyártani, gyengül az amcsi gazdaság, és ezért jöttek a 90es évek és napjaink háborúi: jugoszlávia, irak, afganisztán. Az egész undorító, h emberek ezrei azért halnak meg, h a tőkések hatalmon maradhassanak. Most ez a terroristás dolog van szinpadon. Ez ugyanolyan propagandaok a háborúra mint a náci németországban az antiszemitizmus és fajgyűlölet. Apropó, a legundorítóbb az, h a nagy imperialista hatalmak 45után szépen hagyták tovább működni a spanyol és portugál fasiszta rendszert, valamint újakat hoztak létre 67ben görögországban, valamint csillében azért h a népfrontot leverjék az országokban. Ebbőlis látszik, h a tőke bármire képes a hatalmának a megőrzése érdekében.
  • raingun #14
    Megint egy idióta dolog amit az emberek bekajálnak...
    Mindenki az araboktól fél, holott sokkal valószinűbb hogy valami hülye, vezetni nem tudó az utcán üt el. Miért nem a kocsivezetést szigorítják.
    Vagy a feletted lakó társasházi szomszéd nyitva felejti a csapot és mindketten elutaztok hétvégére, mire hazaértek, az egész lakás romokban.
    De ha mindenképp globális katasztrófát szeretnének, akkor oldják meg az AIDS-et. Paff, csendesen gyilkol bárkit! Mégis szabadon rohangálhat köztünk!

    Állami pénzen összegyúrták a simcity-t és a sims-et, ez is valami...
  • benczurzs #13
    "a sok random változónak az lesz az eredménye"
    Ezzel már a matematika nagyon sokat foglalkozott.
    Nem is hinné az ember, de egy teljes elmélet, a Káosz elmélet épült a téma köré (+Statisztika)
    És ezekből már nagyon sok mindent meg lehet tudni a véletlen mozgásról, és annak szimulálásáról.
    Szóval ez a rész ok.
  • Kis-Bob #12
    Senki sem mondta, h eljesen 100%-os a dolog. Sőt! Pont ezért drága és nehezen megvalósítható.
  • k0zi #11
    Ez hülyeség. Teszem azt valamelyik milliós amerikai nagyvárosban bomba robban akkor az a millió ember mind egy számítógép szerint viselkedik és elkezdi a saját preferenciáit nézni. Pl begyűjti a gyerekeit a suliból. Stb stb stb. Ezt ennyi embernél szerintem csak becsülni lehet és nem tudni hogy az egyének pánikhelyzetben hogy fognak viselkedni. Végül a sok random változónak az lesz az eredménye, hogy minden egyes szimuláció más eredményt ad. Ennyi erővel alkalmazhatnának egy csomó írót is akik kitalálják mi hogy legyen. Igaz az nem kerül dollármilliókba.
  • Macc #10
    Egyertelmu! Aki meg nem hiszi, az pont olyan birka, akikre epitik ezt az egeszet!!!!
  • Macc #9
    Tesztelik az amcsik, hogy mi az ami meg belefer ugy, hogy ne gyenguljon az allam a sok adofizeto elhalalozasa miatt...