Berta Sándor

Senki nem bocsátható el pornóoldalak nézegetéséért

A német Rheinland-Pfalz tartományi Munkaügyi Bíróság ma kihirdetett ítélete szerint egyetlen alkalmazott sem rúgható ki azonnal azért, mert a munkahelyi számítógépén szex- vagy pornóoldalakat nézegetett.

A Mainz városában székelő bíróság úgy indokolta a döntését, miszerint az ilyen fajta tevékenységen rajta kapott alkalmazottat először megrovásban kellene részesíteni vagy el kellene beszélgetni vele, és csak a végső esetben nyúlhat a munkaadó az elbocsátás eszközéhez. Az ítélőszék az Az: 4 Sa 1288/03 számú ítéletében egy pedagógiai munkatárs részére döntött kedvezően, mikor a munkaadójával szemben a kirúgott férfinak adott igazat az eljárás végén. Az alkalmazottat azután bocsátották el azonnali hatállyal, miután a munkaadója megállapította, hogy a munkahelyi számítógépéről pornóoldalakat nézeget és ilyen tartalmú szolgáltatásokat nyújtó telefonvonalakat (magyarán szextelefonokat) hívott fel.

A férfi főnöke azzal indokolta a szigorú döntést, miszerint a pedagógiai területen dolgozó munkavállalónak az átlagosnál magasabb követelményeknek kell megfelelnie. A Rheinland-Pfalz tartományi Munkaügyi Bíróság azonban nem osztotta a munkaadó véleményét. A testület a munkavállaló szempontjából enyhítő körülményként értékelte, hogy amint rajtakapták, azonnal elismerte a "bűnös cselekményt" és meg sem próbált hazudni vagy ködösíteni. Éppen ezért a bíróság azt tanácsolta a munkaadónak, hogy üljön le az alkalmazottal és beszélje meg vele az esetet és közösen állítsák helyre az eset miatt bekövetkezett bizalomvesztést. Az azonnali elbocsátás, mint retorzió pedig nem alkalmas az ilyen bűnös cselekedetek megtorlására.

Az persze már más kérdés, hogy az alkalmazott is megválogathatná, hogy mely helyekről néz ilyen oldalakat és hív szextelefonokat. Mert, ha mástól nem is, egy kínos tárgyalástól megkímélhette volna magát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #12
    Hamár ezt teszi valaki, akkor lehetőleg csinálja titokban és perzse úgy, hogy ne tudjon lebukni. Annak a tanárnak meg úgy kellett, minek nyitotta ki az ajtót.:-P
  • Improve #11
    Ilyesmi egyébként megtörtént régebben a suliban ahova jártam (állítólag). Talán épp a diri be akart menni a netes terembe és be volt zárva(belülről). Kopogás után ajtó kinyílt és 1 db tanár volt benn. Ez gyanús lett és megnézték a gépet amin netezett és állítólag valamilyen szexoldalakat találtak. Az ürge egy fegyelmit kapott érte.
    Azóta nemtudom már mire kapott egy újabb fegyelmit az ürge és ki is rúgták.
  • Improve #10
    Már nemazért de egy pedagógus az iskolában, ahol gyerekek is vannak (vagy bárki a munkahelyén) ne nézegessen pornót! Ennyire ráért és nem volt dolga vagy mi?
    Másrészt pedig az iskolának csinált számlát (plusz ha úgytetszik le is járatta) úgyhogy ezért szerintem simán kirúghatják.
  • AtisH #9
    "Jobb" helyeken a munkaszerződésbe beleírják amennyiben a munkáltató eszközeit magáncélra használják, akkor elbocsájthatják az illetőt. És akkor nem az a kérdés mit nézett hanem az, hogy milyen célból...
  • _Vegeta_ #8
    "Senki nem bocsátható el pornóoldalak nézegetéséért"
    Nagyon helyes, tamogatom. :)
  • asdasdasd #6
    Magyarorszagon ha egy tanart kirugnak, akkor az ki van rugva meg ha jogszerutlenul is rutak ki, csak jar neki egy ideig meg a fizetese. Ismerosomnel volt ilyen, hogy egy tanarnot azonnali hatallyal kirugtak, de mikor kiderult, hogy ezt nem tehettek volna az igazgato megprobalta visszacsinalni, de attol a kirugas mar ervenyes, fel evig ingyert kapta a fizeteset.
  • [HUN]PAStheLoD #3
    egy pedagógiai munkatárs .. tanár .. aki pornót néz a neten , haladás :D