Gyurkity Péter

Live 8 koncertek már az interneten is

Útjára indult a Live 8 névre keresztelt koncertsorozat, amelynek közvetítéseit nemcsak rádión és televízión, hanem néhány kattintással - ingyen és bérmentve - már a világhálón is nyomon követhetjük.

A tíz különböző helyszínen, egy időben zajló, mintegy 150 koncertet magában foglaló rendezvény Bob Geldof kezdeményezésében az eredeti Live Aid ötletét viszi tovább, és célja az afrikai rászorulók megsegítése. Ezt azonban elsősorban nem adományok útján képzelik el, hanem a fejlett országok vezetőinek meggyőzésével, akik a jövő héten esedékes skóciai G8-találkozón döntenek a következő években követendő politikai és gazdasági irányvonalról, illetve a szegényebb országok felzárkóztatására irányuló erőfe­szí­té­sek­ről. Úgy vélik ugyanis, hogy fel kell hívni a G8-országok - Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Németország, Olasz­or­szág, Kanada és Japán - vezetőinek figyelmét a fejlődő országok tarthatatlan helyzetére, és arra a megdöbbentő, bár korántsem új tényre, hogy az óriási nyomor és nélkülözés következtében a fekete kontinensen minden három másodpercben meghal egy-egy öt éven aluli gyermek.

A figyelemfelkeltésben a tévénézők, a rádióhallgatók, illetve az internetezők segítségére számítanak, abból az elgondolásból, hogy a nagy tömegek hangja könnyebben utat talál a világ vezetőihez. Szervezői szerint a Live 8 koncertsorozat a rádió- és tévéközvetítéseken, illetve az interneten és a mobiltelefonokon keresztül mintegy 5 milliárd emberhez juthat el, ezzel rekordot állíthat fel az élő közvetítések történetében.

Ehhez nagyban hozzájárulhat az America Online, amely saját oldalán mindenki számára elérhetővé tette a felvételeket, és a rendezvény gondolatához híven ezért semmilyen díjat nem számol fel. Olyan híres előadók számait követhetjük figyelemmel, mint Madonna, REM, U2, Bon Jovi, Will Smith, Stevie Wonder, Duran Duran, The Cure, Andrea Bocelli, Dido, Bryan Adams, Pet Shop Boys, Deep Purple, Green Day, vagy A-ha, de számos, itthon kevéssé ismert afrikai együttessel is - 4Peace Ensemble, Jabu Khanyile és Bayete - megismerkedhetünk.



Szakértők szerint az internetes közvetítés sokkal inkább megfelel a koncertsorozat támasztotta követelményeknek, hiszen a hagyományos módszerek - és technológiák - alkalmazásával meglehetősen bonyolult a tíz különböző helyszínen zajló egyidejű események nyomon követése, míg az AOL megoldása ilyen szempontból messze maga mögött hagyja a televíziós közvetítéseket. Természetesen az óriási adatforgalom, illetve a szűkös sávszélesség nem nyújt ugyanolyan minőséget, de nem férhet hozzá kétség, hogy a világháló idővel ezen a téren is elhódítja az első helyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • whitehawk #8
    Ehhehe. Nálam megy. Linux alatt firefoxban mplayerplug-in (ez nem a windows media player hanem az eredetileg magyar fejlesztésű mplayer!!! mielőtt vki azt hinné, hogy van ms wmp linuxra :D) segítségével :D
  • valaé valaé ná #7
    Picit gyerekes a dolog. De ettől még jó is kisülhetne belőle.
    Viszont azt hinni, hogy az öntudatos fejlett országbeli állampolgár megbocsájtaná az országa vezetőinek, hogy az életszínvonala romoljon amiatt, hogy néhány milliomos popsztár elérte, hogy ne kelljen a felvett hiteleket visszafizetni, nos ez több mint naivitás. A felvett hiteleket valamilyen formában mindig, mindenhol vissza kell fizetni.
    Nem a G8 vezetőit kell meggyőzni, hanem a gazdag nyugatit, hogy adakozon, ha még hisz benne, hogy a végfelhasználó megkapja a segélyét és nem nyúlják le útközben mint az esetek 99.99 %-ban.
  • [HUN]PAStheLoD #6
    Afrikában eleve probléma, hogy a területek nagyrésze egyszerűen képtelen egy bizonyos népsűrűségnél nagyobbat ellátni.. ha már mesterségesen, a segélyekkel feltornászták a lélekszámot, most kéne befejezni amit elkezdtek. A rövidtávú segélyek helyett, az innovációt kéne erősíteni.

    A törzsi konfliktusok , amik még mindig tartanak, csak most már háborúnak látszanak, meg egyszerűen megoldhatók. Itt van több ezer diplomata Brüsszelben, Washingtonban, Tokyoban, Moszkvában .. etc. Minden nagyobb törzshöz (ország, tartomány , katonai csoprotosulás) mehetne közvetítő, persze sokkal fontosabbnak érzik a nevetséges politikai csatározásaikat, tehát ezek az események a történelem során jól jellemzik az emberiség kicsinyességét..
  • [HUN]PAStheLoD #5
    Nálam megy, FF-el .. tehát 1 szót se ;]
  • mrzed001 #4
    Az a baj, hogy afrikában nem csak segélyekre van szükség.
    Hogy is vana mondás: Ha adsz az éhezőnek halat, és egy napra boldog lesz. Ha megtanítod halászni, soha többet nem fog éhezni.

    Na afrikában pont ez a gond. USA teljes költségvetését átutalhatnák, az is elfogyna egy időn belül. Aztán megint semmi.
    Más gondok vannak ott, aminek egy része a szegénységből, egy része a tudatlanságból, és egy része a műveletlenségből, és egy része a törzsi-kiskirály háborúkból és rendszerből fakad.
    És mint minden primitív faj az egyetlen lehetséges megoldást teszik, megpróbálják túlszaporodni. Mondjuk ennek hála lehet, hogy ők lesznek a második AIDS-re immunis faj
  • Faterx #3
    Sőt a Firefoxot sem támogatja
  • maozedong #2
    A rendezvény céljával teljesen egyetértek. Felhívni a világ figyelmét az afrikaiak kizsákmányolására, szörnyű sorsára.
    Az elszomorító az, hogy leginkább amerikának, japának kéne még több támogatást adnia a fejlődő kontinensek, legalább az EU-s támogatási szint eléréséhez..
  • intrex #1
    Szégyen hogy ezt is csak windows alól lehet nézni.