CW Számítástechnika

Vezeték nélküli HD-videó az NEC-től

Az NEC kifejlesztett egy olyan vezeték-nélküli rendszert, amely alkalmas a magas minőségű, tömörítetlen HD (high-definition) videó jelek közvetítésére.

Ez a rendszer feleslegessé teheti a kábelek használatát a HD-t támogató eszközök csatlakoztatásakor. A technológiára alapuló új rendszerek megjelenése 2007-re várható. "Az elkövetkező néhány évben egyre több HD-videót támogató eszköz fog megjelenni a piacon" - véli Hidenori Shimawaki, az NEC rendszereszköz-fejlesztési laboratóriumának igazgatója.

A termékekkel egy időben feltámadt egy olyan csatlakoztatási rendszer iránti igény is, amely a HD kép minőségének lerontása nélkül képes összekapcsolni a különböző eszközöket. Jelenleg a legtöbb csatolási rendszer töredékére tömöríti össze a HD-jelet, amely akár 1 Gbps átviteli sávszélességet is igényelhet; azonban minden tömörítésnél és dekódolásnál veszhet el adat, amely a képminőség enyhe romlásához vezethet.

A HDMI (High-Definition Multimedia Interface) névre keresztelt új rendszer képes a tömörítetlen HD-jelek kábelen keresztüli közvetítésére az egyes rendszerek között - a gyártók már meg is kezdték a HDMI-kompatíbilis készülékek gyártását - azonban pillanatnyilag még nincsen megfelelő vezeték nélküli technológia a tömörítetlen HD-jelek - mondta Shimawaki.

A Wireless LAN, és az ahhoz hasonló technológiák interferenciát kelthetnek egymásban, és nem rendelkeznek a kellő sávszélességgel sem. Az UWB (ultra-szélessáv) technológia ezzel szemben nagyobb sávszélességet biztosít, így elegendő lenne a HD-jelek tömörítetlen közvetítésére is, azonban viszonylag rövid a hatótávolsága, és kereskedelmi forgalomban sem kapható még.

"Az NEC jeladó és jelfogadó prototípusai minden ilyen korlátot áttör, mind az interferencia, mind a hatótávolság szempontjából" - állapította meg Shimawaki. A rendszer a HD-jeleket 1Gbps sávszélességű, tömörítetlen adatfolyammá alakítja át. A hatótávolsága körülbelül 7 méter, amely a legtöbb nappaliban megfelelő működést biztosít. A jel a licenc nélküli 60GHz-es hullámhosszon működik, amely jórészt kihasználatlan, ezért kevés az interferencia-tényező.

A vállalat által kifejlesztett jeladó és jelfogadó antennák 70mm X 50mm X 15mm méretűek. Shimawaki elmondása szerint az NEC tervezi a szerkezetek további miniatürizálását és felkínálását a fogyasztói elektronikai gyártóknak. "Ez a technológia egyéb eszközökbe is beágyazható, vagy árusítható opcionális egységként."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!