SG.hu

Vezetéknélküli net segíti az óriáspandák védelmét

Az Intel bejelentette, hogy a kínai Wolong természetvédelmi övezetbe szélessávú vezetéknélküli kommunikációs hálózatot telepített, így nyújtva segítséget azon kutatók számára, akik törődnek a veszélyeztetett óriáspandákkal.

A wolongi kommunikációs hálózat fejlesztése mellett az Intel együttműködik a GLOBIO-val, egy nemzetközi oktatási nonprofit szervezettel, egy olyan oktató-laboratórium kialakításáért, ahol tanulhatnak, együttműködhetnek és új, kreatív módon dolgozhatnak a gyermekek. A technológia továbbfejleszti a Wolong meglévő hálózatát, illetve lefedi a főbb területeket, az adminisztrációs irodát, a Wolong Óriáspanda Múzeumot, illetve az Óriáspandákért működő Kínai Megőrzési és Kutatóközpontot (CCRCGP), amely egyben pandaetető központ, megőrző, játszótér és kórház is. A kutatók jelenleg Intel Centrino Mobil Technológia-alapú notebookokat használnak a digitális tartalmak (a pandákról szóló fotók, videó és egyéb adatok) kezelésére.

A Wolong Nemzeti Park - a Wolong - egyike a világ védett utolsó óriáspandái menedékének. A Dél-Nyugat-Kínában, Sichuan tartomány hegyei között található rezervátum a világ 1500 fennmaradt óriáspandájának hozzávetőlegesen 20%-ról gondoskodik, valamint egyben a pandák etetésének és a bambuszökológia mindennapos tanulmányozásának helyszíne. Az új technológiai infrastruktúrát megelőzően a rezervátum kizárólag betárcsázós és mobiltelefonos hozzáféréssel rendelkezett. A leghatékonyabb adattovábbítási mód az volt, hogy egy floppylemezzel átsétáltak a rezervátumon, vagy több kilométert vezettek a következő kutató állomáshelyére. Ennek eredményeként a kutatók csak papíron készített ábrákra hagyatkozhattak az újszülöttek egészségének és növekedésének életbevágó adatairól, valamint a terepen korlátozott hozzáféréssel rendelkeztek az adatokhoz.


"Az elzárt és elszigetelt régióban való kifinomult kommunikációs hálózat kiépítése tökéletesen demonstrálja, hogy a digitális technológia, illetve a számítástechnika és a kommunikáció konvergenciája hogyan változtatja meg az információalkotás, -továbbítás és -felhasználás módjait" - mondta Anand Chandrasekher, az Intel alelnöke és az Intel Mobile Platforms Group vezetője. "Nagyon kíváncsian várjuk, hogy a Wolonggal és a GLOBIO-val való együttműködés megerősíti azt, ahogyan a globális közösségek kihasználják a legújabb technológiák előnyeit."

Az utóbbi néhány hónapban az Intel szorosan együttműködött a Wolonggal az egész területre kiterjedő kommunikációs hálózat kiépítéséért, amely magában foglal egy 802.11b vezetéknélküli LAN hálózatot is. A hálózat lehetővé teszi a Wolong kutatói számára az adatokhoz való hozzáférést, többek között az öt kamerát használó videó megfigyelő rendszerhez, melynek segítségével a kutatók sokkal hatékonyabban figyelhetik meg a pandák egész napos tevékenységét, illetve gyorsabban oszthatják meg az információkat kollégáikkal a világ más tájain.


A Wolong kutatói jelenleg a kommunikációs hálózatot, illetve az Intel Centrino mobil technológia-alapú notebookokat használják a terepen, így rögzítik az óriáspandák mindennapjait, illetve így osztják meg az adatokat, képeket és videófelvételeket más kollégáikkal. Az állatorvosok így akár több kilométer távolságból is ellenőrizni tudják az aktuális etetést, illetve az újszülött bébipandák egészségi állapotát. A legmodernebb technológia segítségével a vezető állatorvos képes volt megfigyelni egy újszülött panda étkezési szokásait több napon keresztül, így változtatási javaslatokat tudott tenni annak érdekében, hogy megnövekedjenek a bébi túlélési esélyei. Az eredeti adatokat jelenleg az etetés után közvetlenül tárolják a megőrzőben, és vezetéknélküli technológia segítségével továbbítják a mintegy 200 méterre levő kórháznak, így osztják meg Kína más városaiban dolgozó kollégáikkal.

"A digitális technológia megváltoztatta azt, ahogy kommunikálunk, illetve ahogy információt osztunk meg egymással a Wolongon belül, valamint a park és a világ többi része között" - mondta Zhang Hemin, a Wolong Nemzeti Park igazgatója. "Az Intellel való együttműködés segítségével a kutatóink ma a legmodernebb digitális technológiát használhatják a pandapopulációnövelése és az értékes környezet fejlesztése érdekében."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!