Béres Zsolt

A Nokia is a WiMax mellé állt

A Nokia és az Intel ezúttal arra összpontosít, hogy a WiMax mobiltechnológiát elfogadtassák standard szélessávú adatátviteli megoldásként.

Ha egy új technológiát két ilyen világcég támogat, akkor az hamarosan be fog robbanni a piacra. A WiMax (Worldwide Interoperability for Microwave Access) vezetéknélküli technológia a Wi-Fi rendszerrel ellentétben olyan szélessávú kapcsolaton alapszik, melyhez nem szükséges az alapálomással való közvetlen kapcsolat. Így az adatátvitel lehetségessé válik nem csak méterekre, hanem kilométerekre is, több másodpercenként több megabites sebességgel. Ez lehetővé teszi a jó minőségű hang és képközvetítést, komplexebb játékok futtatását és nagyobb mennyiségű adat átvitelét különböző mobil és fix készülékek között.


A vállalatok sajtóközleménye szerint a két cég összefogása elősegíti a technológia fejlődését, hiszen kombinálja a Nokia mobilpiaci tapasztalatát és infrastruktúráját az Intel vezető chip-ipari szerepével. "Ha az Intel negyedannyit tesz meg a WiMaxért, mint amennyit megtett a Wi-Fiért, akkor az már nagyon jelentős lesz" - jegyezte meg David Willis a Meta Group elemzője. Az árakat tekintve megállapíthatjuk, hogy várnunk kell még egy kicsit, hiszen a módszer ára jelenleg 300 dollár körül mozog, de a gyártó ígérete szerint 2007-re 70 dollárra csökken. Ha minden a tervek szerint működik, a két cég a jövő évre tervezi a WiMax rendszer elindítását, mely a jelenlegi 3G rendszereket egészíti ki.

Ha a felhasználó szemszögéből tekintünk a WiMax rendszerre, annak előnye abban rejlik, hogy képes a szélessávú kapcsolat létrehozására olyan helyeken is, ahová gazdaságilag nem kifizetődő a kábel vagy DSL infrastruktúra kiépítése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Capra Ibex #5
    Nyilván... Csak arra akartam kilyukadni, hogy meg lehetett volna ezt rendesen is fogalmazni.
  • Cat #4
    nyilván az eszközök ára egy felhasználóra vetítve
  • Capra Ibex #3
    "a módszer ára jelenleg 300 dollár"?????????
    Mi? Már itt mi a módszer?
    És hogy lehet egy módszernek ára (főleg darabonként)?
  • Caro #2
    Nem is cél a vezetékes kapcsolatok kiszorítása. A rádiófrekvenciák így is eléggé telítettek, csak akkor használjuk, ha nincs más.
  • fie #1
    Nemsokára eljön az az idő, mikor előfizetsz az internetre, akkor csak egy userid-jelszó párost és az ország területén (ahol van wimax térerő) tudsz netezni. (Persze a vezetékes internetet nem tudja kiszorítani mert ennek az elméleti sávszél korlátja a 10-15Mbit/s - amit nem most fognak elérni.)