Tóth Kristóf

Új multimédiás termékcsaládot vezet be a Nokia

A Nokia bemutatta az Nseries márkájú, következő generációs multimédiáskészülék-sorozatát, melyek a legújabb technológiákat, többek között 3G-t, Carl Zeiss optikát, megapixeles kamerát, több gigabájt memóriát, VHS felbontású videót, és vezetéknélküli hálózatot tartalmaznak.

A vállalat szerint az Nseries a digitális média és mobilitás újfajta ötvözeteit kínálja a mobilfelhasználók számára. A felhasználók mostantól egyetlen készüléket használhatnak a papírkép-minőségű fotók elkészítésétől kezdve az e-mailek olvasásán, a zenehallgatáson, a kedvenc weboldalak megtekintésén keresztül a mobiltelevíziózásig, és még sok egyébre. A multimédiás készülékeket az igényes felhasználók elvárásaihoz igazították, így acélmentes borítással, feketegyöngy és finom, ezüstös színvilággal készülnek. Az első ilyen termékek 2005 második negyedévében mutatkoznak be, amelyeket 2005 végéig több modell követ.

"A digitális konvergencia következő lépése mobilkészülékeket, internettartalmakat, fényképezőgépeket, videokamerákat, zenét, e-mailt, és még sok egyebet kapcsol össze. A Nokia Nseries készülékek a mobiltelefonhoz hasonló formavilágot képviselnek, azonban a multimédiás-funkciók átfogó kínálatát felvonultató, erőteljes, zsebre tehető számítógépekként működnek" - mondta Anssi Vanjoki, a Nokia Multimedia üzletágának ügyvezető alelnöke.


Anssi Vanjoki a bemutatón

"A Nokia Nseries a mobilvilág legerőteljesebb szolgáltatásait biztosítja. Mivel az Series 60-on alapulnak, a felhasználók több ezer utólag telepíthető alkalmazással igazíthatják majd egyéni igényeikhez a készülékeket. A Nokia Nseries tökéletes választás azok számára, akik a mobilitást a legújabb technológiával és vonzó külsőben szeretnék megkapni - a munkához és a kikapcsolódáshoz egyaránt."

A nagy, színes kijelzővel, HTML internetböngészővel rendelkező, és videostreaminget biztosító Nseries család bárhol és bármikor hozzáférést nyújt a szórakoztató tartalmakhoz, a hírekhez és az információkhoz. A termékskála egy sor hatékonyság-növelő szolgáltatással, például mellékleteket is tartalmazó push e-maillel és teljes körű szervezőfunkciókkal segíti a felhasználókat a magánjellegű és munkahelyi feladatok elvégzésében. A zenék, képek, videofelvételek, és a szervezőben tárolt adatok szinkronizálása egyszerűen elvégezhető a Nokia PC Suite-on keresztül és a többféle csatlakozási lehetőség révén. A készülékek középpontjában a kommunikáció áll, többek között telefónia, kétirányú videohívás, videomegosztás és többféle üzenetküldési lehetőség áll a felhasználó rendelkezésére.


Anssi Vanjoki és Jorma Ollila, a vállalat elnök-vezérigazgatója

Nokia N90

A ma bemutatott három ilyen készülék közül az első az N90, mely Carl Zeiss optikát és a fejlett digitáliskamera-funkciók teljes sorát vonultatja fel. Autófókuszos, húszszoros digitális zoommal és beépített vakuval rendelkező, az éles közeli felvételekhez makro-üzemmódot biztosító 2 megapixeles kamerát tartalmaz, a videofelvételek megszerkesztésére pedig a telefonon biztosít lehetőséget.

"Arra számítunk, hogy a kameratelefonok piaca már idén a digitális fényképezőgépek piacának több mint négyszeresére nő" - mondta Juha Putkiranta, a Nokia Multimedia Imaging üzletágának alelnöke. "Nem csupán a piac bővül fergeteges iramban, hanem a kameratelefonok szolgáltatásai is rohamos fejlődésen mennek keresztül annak érdekében, hogy a nagy elvárásokkal rendelkező, fényképező felhasználók igényeivel lépést tarthassanak - ahogy azt a Nokia N90 is fantasztikusan alátámasztja. A készülék több helyen felfüggesztett, elfordítható és azonnal elkattintható kamerájával elhoztuk a könnyű használatot és a jó minőségű képkészítést a mobiltelefonok világába."


Nokia N90

A két kijelzőnek köszönhetően az N90-en kézre álló módon, kétféleképpen és azonnal fényképezhetünk és videózhatunk. Ehhez csak el kell csavarni a forgó kamerarészt, és a 2 megapixeles kamera máris készen áll a fotók elkészítésére. A fotózást külön exponálógomb és a 65 536 színárnyalatot 128x128 képponton megjelenítő, keresőként működő külső kijelzővel könnyíti meg. A kihajtott, 352x416 képpontos, 262 144 színárnyalatot megjelenítő főkijelző elfordításával mp4 formátumú videofelvételt készíthetünk, keresőként pedig a kijelzőt használhatjuk. Az egykezes használatot a külön felvétel- és zoomgombok garantálják, videófelvételeknél nyolcszoros digitális zoom lehetséges.

"A fényképezőgép-iparág egyik legelismertebb cégével, a Carl Zeiss-szel folytatott szoros együttműködésünk alátámasztja a Nokia kiváló mobil képkezelő termékek előállítása mellett vállalt elkötelezettségét" - mondta Juha Putkiranta, a Nokia képkezelés részlegének alelnöke. "Büszkék vagyunk arra, hogy a kameratelefon-gyártóként mi mutatunk be a világon elsőként ZEISS minőségű terméket ügyfeleink számára. A folyamatos tapasztalatcsere és elkötelezetten kemény munka révén új mércét szeretnénk felállítani a mobil képkezelés iparágában."

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb felbontáshoz

"Örömmel fogunk össze a mobilitás terén világelső vállalattal, együttműködésünket pedig fontos lépésnek tekintjük a csúcstechnológiájú kameratelefon-piac kialakítása terén" - jegyezte meg Dr. Dieter Kurz, a Carl Zeiss vezérigazgatója. "A Nokia műszaki szakértelme és a mobiltermékek piacának beható ismerete párosul az optikák és lencsemegoldások terén elismerten szaktekintélynek számító Carl Zeiss tudásával, így együtt ütőképes csapatot alkotunk."

Ha az exponálógombot félig nyomjuk meg az autófókusz automatikusan a témára fókuszál, a gomb teljes lenyomásakor pedig megörökíti a látványt. A makro-üzemmód közeli képek készítését teszi lehetővé. A képek kinyomtatása pár gombnyomással közvetlenül a telefonról elvégezhető. A PictBridge esetében a telefon USB kábellel csatlakozik a kompatibilis fotónyomtatóhoz, a vezeték nélküli nyomtatás Bluetooth vezeték nélküli technológián át használható, de a felhasználók a telefonból kivett, kisméretű, kettős feszültségű multimédia-kártyát (RS-MMC) is behelyezhetik az ezzel kompatibilis printerekbe.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb felbontáshoz

A fényképeket és videofelvételeket a telefon belső, 31 MB-os memóriájában, vagy a készülék mellé csomagolt 64 MB-os MMC-kártyán tárolhatjuk. A képeket és videofelvételeket MMS-ben vagy e-mailben azonnal megoszthatjuk másokkal, de az internetes fényképalbumokba közvetlenül is elküldhetjük a felvételeket. A rögzített képek és videofelvételek szerkesztését a készüléken is elvégezhetjük. A videofelvételeket az értékesítési csomagban található Adobe Mobile Video Editor szoftver segítségével a személyi számítógépen tovább csiszolhatjuk.

Az N90 3G szolgáltatásokat, így kétirányú videohívást, videomegosztást, videostreaminget és internetböngészőt is kínál. Mérete 112x51x24 mm, tömege meglehetősen nagy, 173 gramm. 760 mAh-s akkumulátora gyári adat szerint 10 nap készenléti időt ésvagy 4,5 óra beszélgetési időt tesz lehetővé. A Series 60 platformon alapuló Nokia N90 háromsávos, a GSM 900/1800/1900, EDGE és WCDMA hálózaton működő telefon, amely várhatóan 2005 második negyedévében jelenik meg.



Nokia N91

Másodikként az N91-et, a vállalat kifejezetten mobilzene-hallgatásra készült készülékét vesszük sorra, mely beépített 4 gigabájtos winchesteren a gyártó szerint 3000 számot tud elraktározni.

"A Nokia N91 fantasztikus zenei élményt és csúcstechnológiájú telefonfunkciókat kínál egyben"- mondta Jonas Geust, a Nokia Music üzletágának alelnöke. "A Nokia N91-et a folyamatos kapcsolat teszi különlegessé - menet közben is tölthetünk le zenét, hozzáadhatjuk a lejátszott számok listájához, aztán megmutathatjuk barátainknak. Tényleg ez a világ legjobb mobil zenegépe."

Klikk ide! Klikk ide!
Nokia N91 - klikk a képekre a nagyobb felbontáshoz

A szabványos 3,5 mm-es sztereó fülhallgató-bemenet, és a személyi számítógépen tárolt zenefájlok átvitelének egyszerűsége révén a vállalat szerint "a Nokia N91 egy hálózatra kapcsolt mobil zenegép". A rozsdamentes acélba burkolt szerkezet elején külön zenegombok találhatók, amelyek lecsúsztatásával tűnik elő a telefonbillentyűzet. A készülékkel járó, távirányítós fülhallgatón át a gyártó szerint maximum 12,5 órát lehet zenét hallgatni. A készülék sokféle digitális zeneformátumot, többek között mp3-at, m4a-t, aac-t és wma-t is támogat.

A sokféle csatlakozási lehetőséggel - WCDMA-val, WLAN-nal és Bluetooth vezeték nélküli technológiával - felszerelt telefonra többféle forrásból tölthetjük rá a zenét, vagy akár a hálózaton keresztül is megvásárolhatjuk azokat. Persze az USB 2.0 porton át számítógépünkön lévő tartalmakat is összeszinkronizálhatjuk, és közvetlen a készüléken létrehozhatunk és átszerkeszthetünk zenelistákat. Ezeket multimédiás üzenetben, e-mailen vagy Bluetoothon keresztül is megoszthatjuk barátainkkal.

A zenei élmények mellett 2 megapixeles kamera, e-mailek támogatása, internetes böngésző és videomegosztás csábítja a vásárlókat. Kijelzőjének felbontása 176x208 képpont, és 262 144 szín megjelenítésére képes. Videót két felbontásban, 176x144, illetve 128x96 pixelen tud felvenni. 970 mAh-s Li-ion akkumulátora gyári adat szerint maximálisan 190 óra készenléti időt és 3-4 óra beszélgetési időt tesz lehetővé. A Nokia N91 mérete 113x55x22 mm, tömege szintén nagy, 156 gramm, és várhatóan 2005 végén jelenik meg az üzletekben.



Nokia N70

A harmadik ma bemutatott masina a Nokia N70, mely a vállalat szerint a a legkisebb 3G Series 60 okostelefon. Az okostelefon-funkciókat, valamint 2 megapixeles kamerát, vakut, és a videohívások során használható, a burkolaton elöl található kamerát tartalmazó telefon felszereltségéhez a sztereó FM rádió, egy digitális zenelejátszó, és új, háromdimenziós játékok is hozzájárulnak.

"A Nokia N70 tökéletesen illusztrálja elkötelezettségünket az erőteljes, mindent tartalmazó készülékek mellett, amelyek segítségünkre vannak mindennapjaink során. Az elegáns készüléken a fejlett okostelefon- és szórakoztatási funkciók használata mellett a mobilfényképezés is rendkívül egyszerű és élvezetes" - mondta Joe Coles, a Nokia képkezelő termékeinek marketing igazgatója. "Manapság elsősorban a kamera miatt vásárolunk új telefont. A Nokiánál ezzel kapcsolatban arra számítunk, hogy 2005 végére több mint félmilliárd embernek lesz kameratelefonja."

Klikk ide! Klikk ide!
Nokia N70 - klikk a képekre a nagyobb felbontáshoz

Az N70-essel a "lecsúsztatás után kattintás" megoldással fényképezhetünk. Az elöl található, lecsúszó kameraborítás automatikusan bekapcsolja a 2 megapixeles kamerát, amely ezután azonnal készen áll a fotózásra vagy a videózásra. A borítást beépített vaku, húszszoros digitális zoom, és számos képbeállítási lehetőség egészíti ki. A képbeállításokkal az eltérő környezetnek, például tájképnek, portrénak, éjszakai-, vagy sportfelvételnek megfelelő képminőségben készül a felvétel. A telefon oldalán elhelyezkedő, külön exponálógombnak köszönhetően a felvételeket a hagyományos fényképezőgépeknél megszokott módon készíthetjük el, így stabilabban tarthatjuk a gépet.

Az XpressTransfer tárolómegoldással az összes új fotót és videofelvételt automatikusan a személyi számítógépre másolhatjuk. A telefonon létrehozott fényképalbumokat szintén elmenthetjük a személyi számítógépen található, hasonló albumokba. Az Adobe Photoshop Album Starter Edition szoftverrel pedig a számítógépen rendszerezhetjük és szerkeszthetjük meg a fotókat és a videofelvételeket.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Nokia N70 - klikk a képekre a nagyobb felbontáshoz

Az ún. továbbfejlesztett, lapozható Galéria a képek és videók praktikusabb nézegetését szolgálja. A fotókat például diasorozatba rendezhetjük, az élményt pedig háttérzenével fokozhatjuk. A fényképeket és a videofelvételeket az XpressPrint nyomtatási megoldással USB-kábelen át, a Bluetooth kapcsolaton keresztül vezeték nélkül, vagy a kisméretű kettős feszültségű multimédia-kártyával (RS-MMC) azonnal kinyomtathatjuk.

A masina az okostelefon-funkciók teljes körét biztosítja, többek között e-mail szolgáltatást mellékletek támogatásával, internetböngészőt, videostreaminget, és olyan 3G funkciókat, mint a kétirányú videohívás és videomegosztás. A sztereó zenelejátszóval, valamint FM rádióval felszerelt Nokia N70 tömege 126 g, mérete 108,8x53x17,5 mm. Támogatja a Series 60, illetve a Java két-, és háromdimenziós játékait, amelyek közül néhány a telefonon, vagy a készülék dobozában elhelyezett RS-MMC-n is megtalálható. 970 mAh-s akkumulátora gyári adat szerint 10 nap készenléti időt biztosít és 3-4 óra beszélgetést tesz lehetővé. Az N70 várhatóan 2005 harmadik negyedévében jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #27
    Engem a 7650re emlékeztetnek... Az is így ilyen nagy bunkófonról indult és a színes kijelző miatt méár csúcsnak számított, és még 1 évvel ezelőtt is felsőkategoriás teló volt, mert ne mvoltsok új konkurens... Aztán most h. ontják ki egymásbóül a jobbnál jobb telókat mire megvehetnéd már ott is az újabb... Nekem 3650esem van tökéletesen meg vagyok vele elégedve egy éve még ez is csúcskategoriásnak számított :)de ma se rossz.. Szal ez meg az anno 3310esre emlékeztet... nagy karier áll amögött is, sok évekig az volt a high-tech (a saját kategoriájában=fiatalaok köre) mert lehetett vele telefonálni meg smsezni :D 5-6 év mulva ezeknek se lesz méár semmi baj a méretükkelm, mer ezt azér mellényzsebbe nem tudnám hordani:D
  • Antychrist #26
    van egy ötletem én vettem egy olyan telefont ami telefonálásra való (motorola v70) meg egy pda-t
    ami nem volt drágább egy ilyen mobilnál visszont sokkal többet tud...
  • Sliders #25
    Bárki bármit mond Nokia a teló mester. Fantasztikus. Nekem a 7650-től kezdve iylen telóim vannak. Szinte az összes S60 volt kezemben és használtam is. Egyszerűen az első perctől kezdve szerelem volt.

    Most 6630-asom van és nagyon megvagyok elégedve vele. Egyetlen negativum számomra a memóriakártya kapacitás kicsisége, legnagyobb is csak 256MB rs mmc amit láttam. De asszem a zsánerem az N91-es lesz. 4 giga vinyó. Nahh végre.

    Akinek meg nagyok az vegyen női telefont, és nyomkodja körömheggyel. Egészen egyszerűen szerintem nem túlméretezett az összes nokia sem. Az s40 meg pont azoknak van akik kisebet akarnak :)
    Na de mi a frásznak kéne olyan picinek lennie, miért jó az hogy alig lehet nyomkodni. Nokia nagyon jókat gyárt.
    Az olyanok szoktak csak olyanokat mondnai akik álltalában irigyek, mert nekik nem lehet: sznobok, bunkosfonosok, feltünési viszketegség etc. Szerintem pedig valaki nyitott az ilyenre, és ennyi.
    Szerintem pedig egyetlen Samsung és egyetlen Siemens meg sem közelíti a nokiárt.Hiába 100ból 70 mobilos ezt ajánlja :D
  • MrTressy #24
  • Ratty #23
    Erről nem nyitok vitát:P Nem és kész:D
  • MrTressy #22
    vegyél sx1 et abban van mp3, rádió és még jó pár ngages game is fut rajta.Max a gombjait kell megszoknod :)
  • PeeTeR #21
    N70 meg ugyan az mint a 6681 csak N70...
  • PeeTeR #20
    bazzeg ezek olyanok amik 8-10eve voltak. Bunkofonok basszus... N91 kb. akkor mint az egykori Ericcson GH-198 (Teglafone)

    En meg mindig maradok inkabb a Sony Ericcson K750i -nel es a W800 -nal.
  • Ulkesh #19
    "A video felbontása élvezhetetlen, tehát az egész semmit sem ér.."

    A videomagnod a polcon ekkora felbontast tud (352x288), akkor ezek szerint az is elvezhetetlen, es semmit sem er..

    "az akku sem bírja sokáig"

    12 napot irnak keszenletre...
    Ettol eltero velemenyed csak akkor lehet, ha mar tesztelted a keszuleket, mait igencsak ketlek..

    ---

    "érdekes Samsung már 640*480-nál tart.."

    Ja, bejelentettek..
    Ez meg meg is fog jelenni..
  • Anee #18
    mit sem ér a jó objektív ha szer lesz a szoftvere....és azért a Sony a szoftvert adja a K750-W800-S700 hoz...VHS videó?érdekes Samsung már 640*480-nál tart...ráadásul ezek a telók döhöm nehéz téglák amellett még nem is egy szépségek...igaz gazdag májerköltöknek menőzni jó lesz:)