Tóth Benedek

Megjelent a Nokia 770

A készülék ugyan méreteit tekintve inkább a kéziszámítógép kategóriában indulhatna, mégis egy teljes értékű tábla PC.

A Nokia újonnan bemutatott üdvöskéje a 770-es teljesen elüt a vállalat eddigi termékeitől, és sok elemző szerint teljesen új irányt mutat a cégnek. A Nokia 770 mindössze 141x79x19 mm-es, mégis a számítógép minden előnyét ötvözi a kis mérettel. A gép a finn társaság új termékcsaládjának az Internet Tablet első képviselője. Elsősorban internetezésre szánták, de az alap szoftvercsomagban helyet kapott a böngésző, a levelező és a hírolvasó program mellett egy kifejezetten ígéretes médialejátszó is, ami akár filmek lejátszására is képessé teszi a gépet. Így az is előfordulhat, hogy a Nokia így egy kis kerülővel veti bele magát a hordozható zenelejátszók versenyébe.


A hardver tekintetében jól látható, hogy a cél elsősorban a hálózati használat és az internetelérés volt, hiszen helyet kapott a ma már kötelező Bluetoothon kívül egy Wifi-csatoló is, ami nagy sebességű letöltéseket is lehetővé tesz. A szerkezet azonban önmagában nem rendelkezik modemmel, legalább egy mobiltelefonra szükség van a használatához. A gép médialejátszó oldalát a 800x480-as szélesvásznú kijelző és a jó minőségű fülhallgatókimenet erősíti. Tárterület szempontjából a gép ugyan messze elmarad egy igazi számítógéptől, de nincs oka panaszra, hiszen a 128 MB-os beépített Flash memóriát lehetőségünk van RS-MMC kártyával kiegészíteni, sőt minden készülékhez mellékelnek egy 64 MB-os modult is.

A készülék esetében azonban mégsem a hardver a fontos, hiszen a gép egy teljes értékű Linux alatt fog futni, aminek a részleteit alig néhány napja tette közzé a Nokia. A cég egyedülálló módon kiemelten támogatja a programok fejlesztését és átírását a készülék alá, ami a mobil eszközök esetében viszonylag szokatlannak számít. A fejlesztéseket a maemo fejlesztői platform teszi lehetővé, amelyben bárki készíthet alkalmazásokat a készülékre és lehetővé válik már létező alkalmazások egyszerű átültetése is. Így valószínű, hogy mire megjelenik, már elérhető lesz hozzá sok más összetett program is. A készülék 2.6-os kernel alatt fut és az új fejlesztésű Hildon grafikus felület felel majd a felhasználóval való kommunikációért.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagoybb változathoz

A 230 grammos készülék 1500 mAh-s akkumulátora gyári adat szerint 7 nap készenlétet és 3 óra böngészést biztosít. A gép 2005 harmadik negyedévében kerül majd a piacra, ára egyelőre ismeretlen. Az operációs rendszer magyar nyelven sajnos nem lesz elérhető. Érdekesség, hogy a Nokia már most bejelentette, hogy a készülékhez tartozó operációs rendszer első frissítése 2006 elejére várható, ugyanis ekkorra fogják összeállítani az Internet Tablet 2006 nevű rendszert, amelyben a megfelelő felhasználói igények szerinti csomagok mellett VoIP- és azonnali üzenetküldő szolgáltatások is lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noss #17
    a modem ma már egyre kevésbé divat!

    ezt a cuccot + főleg arra tervezték, h fogod, keresel egy hotspotot és netezel kicsit. vagy ha nincs hotspot, akkor bt-n keresztül a bt-s telefonodról szedi a netet. utazás közben ideális.

    remélem olcsóbb lesz egy pda-nál.
  • noss #16
    "egy normalis telefon elerheto aron, amire en valasztok operacios rendszert"

    telefonra oprenszert?

    mert pda-ra ok. ahhoz gsm és telefonálhatsz számítógéppel. de telefonnal számítógépezni?
  • irkab1rka #15
    GNU/GPL azt hiszem.
  • irkab1rka #14
    bluetooth csak fejhallgatóhoz. Minek máshoz. Ha felmásolnál 2M-nál több cuccot, akkor USB vagy kártyaolvasó/író, nem?

    RH, nem gondolod, hogy a telefont a füledhez tartani egy kicsit elmaradott dolog?? Minek tennél a fejedhez egy >1W antennát?? A bluetooth még elmegy a pár mW teljesítményével...

    Inkább azt taglalná a cikk, hogy UIQ-t támogat-e a nokia. Remélem, bár egy kicsit olyanok, mint a MS és azt hiszik, hogy minden szabványukat elnyomhatják, mert övék a piac. 3d és különösen java3d támogatást sem írtak.

    Laza marketing cikk ez is...
  • Flashy #12
    kvarcjáték :)
  • vax #11
    Ebbe Oled kijelző van? Vagy csak a fényképen "retusáltak" egy kissé?
  • Robin Hood #10
    Egy ekkora cuccot senki se fog a füléhez tartani hogy telefonáljon vele.
  • Ecology #9
    Sajnos a Bluetooth nem valami gyors főleg ha MP3-akat másolgatunk telefonból telefonba. Bár azt hallottam,hogy van már 1.2-es Bluetooth is ami az eddigi 10 méteres hatótáv helyett már 100 méterig jó plusz jóval gyorsabb is!
  • asysoft #8
    A felhasználó hülyeségét nehéz kivédeni. Ha valaki csak úgy kap egy fájlt, s elfogadja, az megérdemli. Sztem a BT jó dolog, sokkal kényelmesebb az infránál.
    Arról ne álmodj, h te választod meg a mobilodnak az OS-ét...
  • stomo #7
    De nagyon okos vagy! 1: ez nem telefon! 2: en nem Symbian op.rendszert hasznal es a Bluetooth csak ott sebezheto. 3: a gyartoknak (egyiknek sem) nem erdeke, hogy olyan op.rendszert tegyel fel a telefonodra, amilyet akarsz. 4: a bluetooth azert kotelezo, mert mobil-mobil kozott nincs kenyelmesebb adatatviteli lehetoseg.