CW Számítástechnika

Tartja piaci pozícióját a Nokia

Erős első negyedéves eredményekről számolt be a legnagyobb mobiltelefon-gyártó, a Nokia.

A Nokia legfrissebb becslései szerint az első negyedévben a mobiltelefon-piac 20 százalékkal növekedett és a cég a piaccal azonos ütemben bővítette eladásait. A vállalat az év első három hónapjában 7,4 milliárd euró forgalmat ért el, ami 17 százalékos növekedésnek felel meg. A Nokia negyedéves nettó eredménye 863 millió eurót tett ki, ez 18 százalékkal magasabb a megelőző év azonos időszakában elért szintnél. A vállalat elnök-vezérigazgatója, Jorma Ollila elégedetten nyilatkozott az eredményekről.


A Nokia szerint 2005-ben világszerte 740 millió mobiltelefon talál majd gazdára. Az első negyedévben a társaság 53,8 millió mobiltelefont adott el, ami éppen 20 százalékkal magasabb a tavalyi első negyedéves adatnál. A finn vállalat telefonjai elsősorban Kínában, a Távol-Keleten, valamint Európában fogytak jól, Észak- és Dél-Amerikában a kereslet némileg lanyhult.

A cég saját becslése szerint az első negyedévben a mobilpiacon 32 százalékos részesedést szerzett, ami 2 százalékpontos csökkenés a megelőző negyedévhez képest. Látványosan emelkedik az okostelefonok iránti kereslet, az első negyedévben világszerte mintegy 10 millió ilyen készülék talált gazdára, amelyek közül 5,4 milliót a Nokia gyártott. Az eladott készülékek átlagos ára 110 euró volt.


A jelenleg is tartó második negyedévre a Nokia 7,9 és 8,2 milliárd euró közötti bevételt vár, a tavalyi második negyedévben a cég 6,5 milliárd euró forgalmat ért el. A részvényenkénti eredmény 15-18 cent között várható, szemben a tavalyi év azonos időszakában elért 15 centtel. A vártnál jobb eredmények a Nokia részvényeinek árfolyamát több mint öt százalékkal repítették fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ability #18
    Na és szerinted miért?

    Talán mert a Nokia még most is szívesen használja a raktárába felhalmozódott 4096 színű rossz minőségű UFB-s kijelzőit. Míg a Samsung minimum 65.000 színű, jó minőségű, erős kontrasztos kijelzővel szereli telóit. De persze ha a csúcsodelekről beszélnk akkor említhetném a 262144 színű színű, hasonlóan jó kiejlzőit is.

    Talán ezért, mert a minőségnek 'ára' van. Jó a Nokia, én is szeretem, de az tény, hogy drága, és nem tud semmi érdemi fejlettséget felmutatni. A konkures gyártók ugyan azt kínálják sokkal olcsóbban.

    (mellesleg megsúgom, hogy a Samsungnak csak a régi modelljei voltak gyenge aksival szerelve, most már a legnagyobb energiazabáló modelljük is simán kibír legalább egy hetet, ha nem többet ^^)
  • greekboy #17
    A kis alkesz...
  • pepe003 #16
    Az első képen, a csávó mögött, ott van a dugi pia
  • tehen_m #15
    Több éves telókat hasonlítasz...
    POnt a samsung a legnagyobb "divatkütyü".
  • irkab1rka #14
    110 eur az c.a. 25-30 000 huf. Az a kemény,, hogy a telefontársaságok ennyiért adják KEDVEZMÉNNYEL a telókat. Csúnya telkók :)
  • greekboy #13
    "Ha telefonálni akarsz, + minöség: samsung" Ezt ugye te sem gondoltad komolyan, a samsungnál kb. olyan, mint a koreai kocsik. Egy nagy rakás SZAR! Teccik nem teccik, ez így van. És akkor most lehet engem fikázni. De nézd már meg, hogy mikor csinált utoljára olyan telót a Nokia, ami két nap alatt lemerül. A samsung még most is ilyen szarokat csinál...
  • akyyy #12
    nokia a jó, a többi már annyira nem, ez is ezt bizonyítja!
  • AS #11
    32%?? tavaj még 40 % körül volt 2003 végén...
    na mindegy..
  • Ackro #10
    pont azért, hogy megjegyezzem, hogy le..rom a nokia pénzügyi sikereit. :)

    egyébként egyetértek #1 #8 #9-el a nokia elkurvult és mostanság már csak tamagocsikat gyártanak hülye dizájnnal.
  • KDOG #9
    Anno nokia mániás voltam... 6110 pl rohadjto telo volt, meg +6310 stb... Sajna azota már csak egyre szánalmassab dolgaik vannak.

    Amugy feltünö dolog, hogy anno bluetooth deastejeivel kudarcot vallot (ki volt az a baormálatt aki NiMh akkukat tett bele ?) és 6130i-t mindenki sonyericsson headsettel használta. Meg is jelent a 7650 bluetoothal de levolt KORLÁTOZVA fájlátvitelre.
    Hopsza.... mindenki gondoljon amit akar.