Gyurkity Péter

Az iPod és a Mac Mini húzza az Apple-t

Egy friss előrejelzés szerint az iPod lejátszó népszerűsége és a Mac Mini kedvező ára révén az Apple jelentős mértékben növelheti piaci részesedését, és fokozatosan teret nyer a PC-vel szemben.

A befektetési tanácsadással foglalkozó Morgan Stanley saját adataira hivatkozva jósolja az Apple térnyerését, amit az iPod felhasználók körében végzett felmérés is alátámaszt: a 400 megkérdezett vásárló egyötöde jelezte, hogy nagy valószínűséggel Mac-ra cseréli le jelenlegi számítógépét, és még többen kacérkodnak azzal a gondolattal, hogy közelebbről megismerkednek az Macintosh számítógépekkel, valamint az Apple operációs rendszerével. A növekvő népszerűség révén a vállalat tovább növelheti részesedését, és az idei évben a globális PC-piac 5 százalékát is megkaparinthatja, ami nem kis teljesítmény.

Az iPod úttörő szerepe egyáltalán nem új jelenség: a vállalathoz közel álló források már a tavalyi év közepén elismerték, hogy a hordozható lejátszó terjedésével egyre több olyan kérés érkezik be a céghez, amelyben olcsóbb Mac számítógépek piacra dobását kérik. A felmérések szerint ezek a kérések nagyrészt olyan PC-tulajdonosoktól érkeznek, akik a Windows mellett szeretnék megismerni a Mac operációs rendszert, és emiatt akár második számítógépet is hajlandóak lennének megvásárolni.


A Gartner Dataquest nemrég elkészített felmérése szintén a vállalat terjeszkedéséről tanúskodik: a dokumentum szerint a tavalyi év végén az Egyesült Államokban értékesített asztali számítógépek 3,2 százaléka származott az Apple-től, míg 2003-ban ez az arány mindössze 2,9 százalékos volt. A terjeszkedésben az iPod mellett nagy jelentőséget tulajdonítanak a Mac Mini rendszereknek, hiszen ezek révén a vásárlók aránylag kedvező áron bepillantást nyerhetnek a Macintosh világába.

Az X-bit Labs híroldal által lebonyolított szavazáson még ennél is nagyobb volt az érdeklődők aránya: a válaszadók 40 százaléka jelezte, hogy megfizethető áron hajlandó lenne egy Mac rendszert vásárolni, csak azért, hogy kipróbálja a számára ismeretlen platformot. Szakértők szerint ebben egyrészt az újdonság iránti kíváncsiság, és a kényelem szeretete is szerepet játszik: a felhasználók egyre nagyobb mértékben érdeklődnek a kompakt, egyszerűen kezelhető rendszerek iránt, és sokan úgy vélik, hogy a PC-k esetében a mindennapos feladatok elvégzéséhez is szükség van bizonyos technikai ismeretekre, amelyek a legtöbb esetben hiányoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PiR8 #25
    WoW :) Legutóbb valamellik FixTV-s MACians műsorban mutatták be épp a MACmini-t, hogy mit is tud. Érdekes és egyben engem le is nyűgözött :) Office ugyanugy van rajta, mint levelezőprogi, egyszóval minden irodai program. Video és képszerkesztő egyaránt, csakúgy mint grafikai programok és DTP programok is (eredetileg is MAC-re írták őket anno - ha jol tom).
    A WoW pedig úgy ment rajta (MACmini 1.2Ghz, 256Mb RAM) mint az itthoni 1Ghz-es celeronomon, GF2MX400/64 videokarival. Mozogni mozgott, de legalább nem volt szlájdsó. Jobb értelemben: élvezni lehetett! És ha belegondolok, hogy egy tuningolt MACminivel legalább olyan jól menne, mint egy 2Ghz-es Celeronnal meg GF5600-al.
    És akkor említsük meg az audio-alkalmazásokat, MIDI dolgokat, amiben egy MAC szerintem tutibb, mint egy ASIO-t alig kezelő PC ;)
  • TH448 #24
    Az lehet, hogy emagic logic is csak mac-en van, de azért pc-re is fasza kis progikat kapni, azon kívül emagic logic 1000$!!
  • kicsizoz #23
    ok, de 200$ = 200*191= 38200Ft
    mondjuk vegyük a 10%-os adót: 38200*1,1=42020Ft

    Nálunk 70000Ft felett van, nem tudom mennyivel, mert most nem megy az apple oldala :)
    Szóval ezt azért nehéz megindokolni és megemészteni...

  • Tetsuo #22
    Emagic Logic is csak azon van (jó). :P
  • LaPalma #21
    kicsizoz! azért ha $200-ért akarsz ipodot venni, akkor több pénzt adjál a havernak, mert ott is rájön még az áfa. csak azt azért nem írják, mert államonként változó (8-11% körül van)
  • Cat #20
    Azért drágább, mert egy 20 gigás ipodon 5e, 40 gigáson 7e ft a jogdij

    Az Artisjus jogdíjtáblázata szerint a beépített tárolóegységgel rendelkező zenelejátszókon - ilyen a legtöbb mp3-lejátszó, például az iPod - valamivel nagyobb a jogdíj, 128 megáig 530 forint, 256 mega és 1 gigabájt között 2500 forint, 1 és 20 giga között 5000 forint, fölötte 7000 forint darabonként.
    http://index.hu/tech/uzlet/memo050210/
  • kicsizoz #19
    Dehát pont itt az SG olvashattuk, hogy jelentősen cökkentették az árát..., no mindegy, akkor USA-ból kell hozatni, csak az a szépséghibája, hogy így a haszon is az USA-ban marad...
  • LaPalma #18
    kicsizoz!
    ipod árképzés: európai alapár, ami egész eu-ban ugyanannyi, de több jóval több, mint usában
    + áfa, ami nálunk ugye 25%
    + artisjus matrica
    + haszna, de nem dolgoznak nagy árréssel.
  • arty #17
    a program windowson is ugyanugy egy APIn-driveren keresztül éri el a vidkártyát, mint MACintoshon, ebben semmi különbség nincs.

    vagy az ATI driver gyenge MAC alatt, vagy az OGL API reinkarnácioja, vagy (amit azért nem hiszek) a G5 ennyit tud ....
  • kicsizoz #16
    Én azt nem értem még mindig, hogy a mini Ipod mért kerül 2x annyiba nálunk mint másfelé....
    Pedig úgy vennék egyett, de lehet hozatnom kell külföldről, de azért ez a helyezet egy kicsit vicces... Mi az amit az itteni forgalmazó értékben hozzáad, amitől duplázódik az ára? tudja valaki?