Gyurkity Péter

Az Apple is a Blu-ray mellett foglal állást

Számos neves vállalat után az Apple is állást foglalt a következő generációs optikai adathordozók kérdésében, és a Blu-ray Disc Association tagjaként segíti elő majd a szabvány elterjedését.

A szövetség - amely többek között olyan óriáscégeket is magában foglal, mint a Sony, a Dell és a Hewlett-Packard - csütörtökön jelentette be az új tag csatlakozását. A szervezet tagjai egyetértenek abban, hogy az Apple tapasztalata nagy segítséget jelent a szabvány véglegesítésében, és minden bizonnyal felgyorsítja majd annak elterjedését. A DVD utódjának szánt Blu-ray lemezek akár 50 GB adatot is eltárolhatnak, és visszafelé kompatibilisek a jelenlegi DVD lemezekkel.


A szabvány bevezetése óriási előrelépést jelentene, hiszen a jelenleg kapható duplarétegű DVD lemezeken mindössze 8,5 GB-ot tárolhatunk. A Blu-ray egyik nagy előnye kihívójával, a HD DVD szabvánnyal szemben éppen a nagyobb kapacitásban rejlik, és a szövetség tagjai főként ettől remélik végső győzelmüket. A HD DVD lemezek ugyanis a tervek szerint legfeljebb 30 GB adatot tárolnának, igaz a szabvány támogatói szerint az erre épülő lemezek és lejátszók némileg kedvezőbb áron kerülnének forgalomba, ami szintén elsődleges fontosságú egy új rendszer bevezetésénél. A legfontosabb tényező azonban kétségkívül az, hogy a két szabvány nem kompatibilis egymással, így a filmstúdióknak és vásárlóknak mindenképpen választaniuk kell majd közöttük.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Josh Peterson, a Hewlett-Packard optikai tároló részlegének igazgatója elmondta, hogy az Apple nemcsak a szabvány kifejlesztésében, hanem a promócióban, illetve a marketingfeladatokból is kiveszi majd a részét. "Reménykedünk abban, hogy amikor eljön a megfelelő idő, teljes gőzzel bevethetjük majd az Apple kreativitásról híres marketingeseit" - jelentette ki Peterson. Hozzátette, hogy a Blu-ray lemezek megjelenését továbbra is az év végére, illetve a következő év elejére teszik, és a megmaradt vitás kérdéseket - mint például a lemezeknél alkalmazandó másolásvédelmi technológia kiválasztását - hamarosan lezárják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #10
    Az lehet, állítólag már igen előrehaladott állapotban van a holografikus tárolás.
  • Macc #9
    A DVD-nek is volt 15GB-os szabvanya: 2 oldalas/2 retegu. Hat megis elfelejtettek alkalmazni! Igy lesz ez minden ujabb szabvanynal: Kitalalnak egy uj adathordozot, annak 1-8 retegig valtozo tarolhato adatmennyiset, majd mikor a masodik fazisba kerulne a dolog jon a megujjabb. Uh. a blu ray is egy 25GB adathordozo lesz, es mire johetne az 50GB valtozat, mar az uj szabvany lesz elterjedoben. A 100GB-ot mar meg sem eri a a BlueRay.
  • dez #8
    Asszem elnézted, az "Mb" az megabit. 288Mb/s=36MB/s. (A mai jobb vinyók sebessége 60-70MB/s körül van. Mármint ATA.)
  • GABOR16 #7
    A mostani vinyók nagyrésze még az 1x-es (36Mb/s) sebbeséget is nehezen (töredetetségmentesítve) fogja tudni kiszolgálni, nem hogy még a 8x-at (288Mb/s). Azért ez már aranyos, bár a vinyó lenne ilyen gyors (Max RAID ben).
  • arty #6
    minden évben uj lejátszo ... mert az elsők kizárt, hogy olvassák a 3. réteget ... :(
  • Jimmyke #5
    Aha thx. Mostmár ezt a szót is tudom :D
  • dez #4
    A képek alapján nem 50GB lesz a csúcs, hanem 100GB 1 oldalas - 4 layeresen, és 200GB 2 oldalas - 4 layeresen. (Lehet, hogy lesz olyan is, hogy 100GB 2 oldalas 2 layeresen. Legalábbis ROM-ban.)
  • Robin Hood #3
    Van már krekk a bluréj másolásvédelemre? :D
  • Punkerwork #2
    Blu-Ray lejátszó olvassa majd a DVD/CD lemezeket is.
  • Jimmyke #1
    Mit jelent a visszafelé kompatibilis?