Gyurkity Péter

2006-ban jönnek a DDR2 memóriákat támogató Athlon 64 chipek

Több internetes weboldal belső vállalati forrásokra hivatkozva közzétette, hogy az AMD a következő évben tervezi a DDR2 memóriákat támogató processzorok piacra dobását.

Az Athlon 64 chipek F revíziója nemcsak a memória, hanem a foglalat terén is újítást jelent: a tervezett processzorok már a Socket M2 foglalatba illeszkednek majd, amely egyes források szerint egy 940 tűs foglalat, amely nem kompatibilis a jelenlegi 940 érintkezős megoldásokkal, míg mások azt állítják, hogy egy 1207 tűs csatlakozóról van szó.

Az AMD - ahogy az általában lenni szokott - egyelőre egyik változatot sem erősítette meg hivatalosan. A vállalat szóvivője mindössze annyit árult el, hogy ragaszkodnak korábbi ígéretükhöz, és támogatni fogják a DDR2 szabványt, tehát nem igaz a hír, miszerint az AMD egyszerűen átugorná ezt a lépcsőfokot, és a DDR után mindjárt a DDR3 szabvánnyal kacérkodna.


Az X-bit labs információi szerint a Socket M2 foglalatba illeszkedő processzorok jellemző fogyasztása ugyanakkora, illetve valamivel magasabb, mint a jelenlegi chipeké. A csúcskategóriás Athlon 64 FX chipek 125 wattot, az egymagos megoldások 104 wattot, az ikermagos felépítésű processzorok pedig 110 wattot fogyasztanak majd, míg az új alaplapok a korábbi 80 amper helyett 95 ampert vehetnek majd fel. Az új processzorokat tartalmazó útiterv itt található.

Az X-bit labs cikke szerint a Socket M2 foglalat nagyjából egy időben mutatkozik be a csúcskategóriás (Windsor), a középkategóriás (Orleans), és a belépő szintű processzorok piacán (Manila), amelyek kivétel nélkül 90 nanométeres technológiával készülnek majd. A Windsor egy ikermagos megoldás DDR2 támogatással, amely támogatja a Presidio biztonsági és a Pacifica nevű virtualizációs technológiákat. Az Orleans szintén támogatja ezen újdonságokat, de egymagos felépítésével a középkategóriát hivatott meghódítani, míg a Manila - a Sempron család új tagja - egyedül a DDR2 terén nyújt majd újdonságot. Az AMD szokásához híven nem kommentálta a hírt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • The Termentor #22
    honnan tudod hogy az m2 tokozas nem ilyen golyos alaplapi okossag lesz? :)
  • dez #21
    Ez azt jelenti, hogy 533 v. 667MHz-en már tényleg gyorsabb, mint a DDR400? Csak mondjuk kérdés, az új Athlonok is támogatják-e majd a CL2-t.
  • Inquisitor #20
    Természetesen DDR2 akart lenni, csak lemaradt ...
  • Inquisitor #19
    800Mhz-es DDR-t már kapni, csak "picit" drága. OCZ, meg azt hiszem Corsair is gyártja. Mondjuk az előnyük az, hogy 533MHz-en nem tetúlassú CL4-ben, hanem CL2-ben tud menni :)
  • dez #18
    Az lehet, de a cikkben linkelt táblázatban 667MHz-es DDR2 memóriabusz szerepel... :/
  • DcsabaS #17
    Athlon64/Opteron-hoz nyilván csak akkor lenne értelme a DDR2-nek, ha az legalább DDR2-800-as. Azzal ugyanis biztosan nem lassulna (a DDR400-hoz képest). Durván 1 év múlva valószínűleg lehet majd venni ilyen RAM-okat, kérdés, hogy mennyiért. (Az Intel egyre nagyobb fogyasztója a DDR2-nek, és ez lefelé nyomja az árát.) De ki tudja, hogy hogyan viszonyul majd a DDR2-800 és a DDR600 ára egymáshoz képest. (A DDR600-zal az AMD procik gyorsabbak lennének.)

    A magánvéleményem az, hogy a DDR2-be nem lenne célszerű beugrania az AMD-nek, mert ez ugyanolyan felesleges technológiai kerülőútnak néz ki, mint volt annak idején a Slot1/SlotA (követték az Intelt), aztán pedig a CPU-k pucér tokozása (követték az Intelt). (Még szerencse, hogy abban idáig nem, hogy a tűk a CPU-ról az alaplapra kerüljenek...)
  • dez #16
    Hm, szerintem mire a hiány bekövetkezne, már rég itt lesz a DD3.
  • dez #15
    Na jó, de nagy lebőgés lesz(/lenne), ha lassabb lesz memóriaműveletekben az Athlon, mint most... (Mert állítólag nem csak hogy nem lenne gyorsabb, még lassabb is lenne DDR2-vel, a latency [késleltetés, késlekedés] miatt, ami az Athlonoknál fontosabb.)
  • Robin Hood #14
    Inkább támogassák a 600 MHz-es DDR-t, aztán ugrás DDR3-ra, XDR-re. Elvileg az amd prociknak a késleltetés fontosabb mint az órajel, akkor hogy került egyáltalán szóba az amd-nél a késleltetésbajnok DDR2? Sztem csak úgy lehet hogy megkenték az amd-t rendesen fizettesse meg a vásárlóival a DDR2-t (ugye a már megvett DDR-r nem veszi meg újra az ember), abban van a nagy lé, az amd meg kenőpénz hatására ráállt. Mi meg forduljunk az intelhez ha akarunk - ott is csak DDR2-t lehet venni.
  • vgez #13
    DDR2 nek egyenlőre még sok értelme nincs (533Mhz) majd ha a órajel magasabb lesz 665-800-1065Mhz