Gyurkity Péter

Kedden jön az Athlon 64 FX-55 és az Athlon 64 4000+

A processzorgyártó várhatóan a jövő héten mutatja be hivatalosan a csúcskategóriás asztali számítógépekbe szánt új 64 bites termékeit: az Athlon 64 FX-55 és Athlon 64 4000+ chipeket.

A bemutatóra a tervek szerint kedden kerül sor, és a vállalat nagy reményeket fűz az új processzorok sikeres debütálásához. A vállalat oldalán pénteken közzétett adatokból kiderül, hogy továbbra is az FX processzorok képviselik a csúcskategóriát, hiszen az FX-55 teljesítménye - a weboldalon található adatok szerint - egészen pontosan 8,7 százalékkal haladja meg a 4000+ jelzéssel ellátott Athlon 64-ét. Elemzők egyetértenek abban, hogy a bemutatót követően a két chip minden bizonnyal nemcsak teljesítményben, de árában is újabb ugrást jelent a már forgalomban lévő termékekhez képest.

A legtöbb szakértő szerint az új processzorok sikere - a többi asztali csúcstermékhez hasonlóan - nem is az eladási mutatókban mérhető, hiszen az óriási ár eleve elrettenti a vásárlók nagy részét. A zászlóshajó elsődleges feladata inkább az, hogy tovább növelje a vállalat imázsát, és bebizonyítsa a vásárlók előtt, hogy a szóban forgó termékcsalád jelentős előnyt képvisel a konkurens megoldásokkal szemben.

A hír mindenesetre válaszlépésekre ösztönzi az Intelt, amely valószínűleg a Pentium 4 Extreme Edition gyorsabb változatával igyekszik majd válaszolni a kihívásra. Egyes értesülések szerint az Intel új processzora 3,46 GHz-en fut majd, de a vállalat szerint a teljesítmény növekedése nem elsősorban az órajel enyhe emelkedésének, hanem a nagyobb gyorsítótárnak, valamint a gyorsabb (1066 MHz-es) FSB-nek köszönhető.

A Pentium 4 Extreme Edition új változata novemberben jelenik meg, de a korábbi kijelentések alapján várható, hogy a hagyományos vonal is kisebb ráncfelvarráson esik át, és a következő év elejétől minden Pentium 4 processzor 2 MB-os másodszintű gyorsítótárral kerül forgalomba.