Gyurkity Péter

Csökken az új AMD processzorok fogyasztása

Az AMD szerint a vállalat 90 nanométeres technológiával készülő processzorai - ellentétben az Intel hasonló termékeivel - kevesebbet fogyasztanak 130 nanométeres társaiknál.

A cég közzétette az Athlon 64 processzorok fogyasztását és hőtermelését összefoglaló dokumentumot (AMD Athlon 64 Processor Power and Thermal Data Sheet), amely szerint az új 90 nanométeres chipek fogyasztása teljes terhelés alatt sem haladja meg a 67 wattot, és az úgynevezett "Cool'n'Quiet" energiatakarékossági funkció használata esetén - 1 GHz-es órajelen - ez az érték akár 21 wattra is lecsökkenhet. A jelenleg kapható 130 nanométeres processzorok maximális fogyasztása ennél jóval nagyobb, és teljes terhelés esetén eléri a 89 wattot.

Az AMD kínálatában jelenleg három 90 nanométeres chip kapható: az Athlon 64 3000+, Athlon 64 3200+ valamint az Athlon 64 3500+, melyek 1,8, 2 és 2,2 GHz-es órajelen futnak. Mindhárom processzor 512 kB másodszintű gyorsítótárat és 1000 MHz-es HyperTransport buszt foglal magában. A csúcskategóriás processzorok - az Athlon 64 3800+, 4000+, illetve az Athlon 64 FX-55 - továbbra is 130 nanométeres gyártástechnológiával készülnek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az AMD szerint a csökkentett fogyasztás jelentős előrelépésnek számít, hiszen a nagy rivális Intelnek nem sikerült hasonló eredményt elérnie 90 nanométeres processzoraival - igaz, a 90 nanométeres Prescott chipek fogyasztása elsősorban a megnövekedett tranzisztorszám miatt nem csökkenhetett. Az AMD ugyanakkor továbbra is azt javasolja az alaplap-gyártó vállalatoknak, hogy termékeiket 105 wattos fogyasztásra készítsék fel. Az Athlon 64 FX-55 - amely jelenleg a cég zászlóshajója - ugyanis 104 wattot fogyaszt, és egyelőre nem lehet tudni, hogy a 90 nanométeres változat mennyiben hoz majd javulást ezen a téren.

Az AMD szerint ugyanakkor az alaplapok tűrőképességét egyelőre szükségtelen tovább emelni, és a 2005 második felében megjelenő ikermagos processzorok sem fogják meghaladni a jelenleg érvényes küszöbértéket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)