Hunter

Feltörhetetlen kvantumtitkosítást fejlesztett ki a Toshiba

Egy a Toshiba által a kvantum kriptográfia terén elért áttörésnek köszönhetően az elkövetkező években megcsapolhatatlanná és ultra biztonságossá válnak az száloptikás hálózatokon átküldött kép és hang fájlok, jelentette be a cég európai kutató részlege.

A tudósok sikeresen mutatták be a cég brit laboratóriumában a Quantum Key Server rendszert, ami megállás nélkül frissíti a kulcsokat. A bemutató jelentőségét tükrözi, hogy míg a korábbi ilyen jellegű kísérletek csupán percekig tartottak és folyamatos felügyeletet igényeltek, a Toshiba rendszere közel egy hétig működött napi 24 órában, teljesen automatikusan.

Leegyszerűsítve a kvantum kriptográfia lényege a titkosítási adatbitek fény részecskékbe, fotonokba való kódolása. A jelenlegi titkosítási módszerek messze nem nyújtanak olyan nagy biztonságot, mint a még kialakulóban lévő kvantumtechnika, ami forradalmasíthatja a digitális adatbiztonságot.

Amikor az adatokat és fájlokat titkosítani, vagy olvashatatlanná kell tenni a kíváncsi szemek elől, hosszú numerikus, egyesekből és nullákból álló kulcsokat használnak az adat kódolására. A vevő fél egy másik számsorozat segítségével kódolja vissza az adatokat, ez a kulcs. A Toshiba áttörésének lényege, hogy egy folyamatosan kódoló rendszert hoztak létre, azaz a képfelvétel minden egyes kockáját különböző kulccsal kódolták. Egyetlen kulcs feltörése is rendkívül bonyolult, ám a hacker jutalma mindössze egy képkocka, ami nem sokat ér a többi nélkül.

A kvantum fizika törvényei garantálják, hogy a fotonok tulajdonságai megváltoznak, ha valaki megpróbál adatot kiolvasni belőlük. Egy levél, amit ezzel az eljárással kódoltak egy digitális értelemben vett Mission Impossible üzenethez hasonlít, egyszerűen megsemmisítheti önmagát, ha nem a megfelelő kulccsal rendelkező címzett nyúl hozzá.

A Toshiba elsősorban a száloptikás rendszerekkel rendelkező nagy cégeknek ajánlja majd technikáját, melyek fokozottan ki vannak téve a kulcsok ellopásának. Ezek többnyire hacker támadások, trójai programok vagy rosszakaratú alkalmazottak közreműködésével történnek. A Toshiba Quantum Key Server technikája a folyamatos frissítéssel ellehetetleníti a kulcslopást. Az előrejelzések szerint körülbelül három évet kell még várnunk a kvantum kriptográfiával ellátott alkalmazásokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #39
    Fogalmazz ugy h. nenm éri meg feltörni :)
  • Roli #38
    Feltörni nem tudták
  • Roli #37
    Nagyon is biztonságos. A hacker nem is feltörte, hanem megkerülte sokkal egyszerűbben. Ügyes volt
  • Caro #36
    Én nem nagyon értek az ilyen dolgokhoz, de a digitális aláírás által is használt kétkulcsos titkosítás nem eléggé biztonságos?
  • mrzool #35
    Jah kérem, akinek az OTP-ről egy bank jut az eszébe, az inkább kussoljon, ha kriptográfiáról van szó...:)
  • Ligend #34
    Az OTP-re ertette...
  • mrzool #33
    He? Hogy jön ide a budapest bank?
  • LowEnd #32
    hááát.... ezzel nem tudok vitatkozni (a tényekkel nehéz ).
    az xor csak eszembe jutott.
    nem tanultam erről, csak elovastam a blikket
  • snorbi #31
    Hűha, és ha én a Budapest Banknál vagyok, akkor mexívtam?!?!?

  • Ligend #30
    Amit Te irtal, az inkabb a kulcsmegosztas megkerulesere felhozott pelda, vagyis nem kell egy kozos titkos kulcsban megegyeznie a feladonak es a cimzettnek, az altalad irt modon mindket fel csak a sajat kulcsaval dolgozik.

    A bibi csak az, hogy az elgondolas nem hasznalhato DES, AES, RC4, IDEA, stb. szimmetrikus algoritmusokkal, mert nem cserelheto fel a kodolas/dekodolas sorrendje a kulonbozo kulcsokkal.

    Lassunk egy egyszeru peldat arra, amit Te irtal:

    Tegyuk fel, hogy az "A" oldal (felado) $AA-val XOR-ol, es a "B" oldal (cimzett) $BB-vel.
    Legyen a feladni kivant uzenet $4C $69 $67 $65 $6E &64. "A" XOR-olt uzenete ez lesz: $E6 $C3 $CD $CF $C4 $CE Ezt atkuldi "B"-nek, aki XOR-olja a sajat kulcsaval. Az eredmeny: $5D $78 $76 $74 $7F $75
    Ezt visszakuldi, hogy "A" leXOR-olhassa a sajat kulcsat, aki visszakuldi ezt: $F7 $D2 $DC $DE $D5 $DF. "B" errol leXOR-olja a sajat kulcsat, es visszakapja az eredeti bitsorozatot: $4C $69 $67 $65 $6E $64

    Eddig tehat OK, a dolog mukodik. De mit lat ebbol a kulso szemlelo?
    A -> B $E6 $C3 $CD $CF $C4 $CE
    A <- B $5D $78 $76 $74 $7F $75
    A -> B $F7 $D2 $DC $DE $D5 $DF

    XOR-oljuk ossze az elso uzenetet a masodikkal! Az eredmeny: $BB $BB $BB $BB $BB $BB
    XOR-oljuk ossze a masodikat a harmadikkal! Az eredmeny: $AA $AA $AA $AA $AA $AA

    Lathato, hogy a kulcsok kiszamithatoak az atvitt adatokbol, igy az eljaras hasznalhatatlan (rossz iskolaba jartal, ha ilyen peldat hoztak fel neked). A titkositasi modszerek sajnos nem ugy mukodnek, mint a lakatok...