Gyurkity Péter

Kvantumtitkosítási eszközöket dobna piacra a Magiq

A Magiq Technologies még idén olyan új termékeket szeretne piacra dobni, amelyek véleményük szerint nagyban hozzájárulhatnak a kvantumtitkosítási technológia elterjedéséhez.

A tervek szerint a New York-i vállalat mérnökei - a Cavium Networks szakembereivel közösen - még az idén elkészülnek a referenciatermékekkel, amelyeket azután bemutatnak a nagyobb gyártóknak. "Néhány nagyobb gyártóval közösen jelenleg is végzünk működési teszteket. Legfontosabb célunk, hogy elősegítsük a technológia elterjedését" - jelentette ki Andy Hammond, a Magiq marketing csoportjának alelnöke. A vállalat tervei szerint legkésőbb ősszel elkészülnek az első tesztpéldányok, amelyek már magukban foglalják a kvantumtitkosítási eljárást. A tesztek elvégzése után a gyártók 2006-ban kezdhetik meg a sorozatgyártást.

Szakértők szerint az új technológia nagy előrelépést jelentene a titkosítás terén, hiszen a fotonokkal operáló eljárás feltörhetetlen, és a titkosítás feltörésének esélyét még nagyteljesítményű számítógépekkel sem növelhetjük. "Az eljárás feltörhetetlen. Ez megcáfolhatatlan tény, ugyanúgy, mint ahogy az alma is mindig lehullik a fáról" - jelentette ki Audrius Berzanskis, a Magiq biztonsági részlegének alelnöke, Newton megfigyeléseinek megcáfolhatatlanságára utalva. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez nem jelenti azt, hogy a kvantumtitkosítás abszolút biztonságot jelent. Rádió-jeladóval, vagy egyéb speciális eszközökkel elméletileg még célba érkezésük előtt elfoghatjuk az ily módon továbbított üzeneteket, de a titkosítás feltörésének esélye így is igen csekély. Ebben az esetben ugyanis nem vesszük hasznát a nagyteljesítményű számítógépek előnyeinek, mivel a titkosítás feltörése nem a számítógép teljesítményétől függ.

A technológiának nagy hátránya, hogy jelenleg rendkívül drága, így a potenciális vásárlói kör meglehetősen szűkre szabott. A Magiq vezetése szerint az új eszközök elsősorban kutatóintézetek és kormányzati hivatalok számára jelenhetnek csábító alternatívát, a technológia által nyújtott előnyök azonban kétségkívül mindenki számára vonzóvá teszik ezen eszközöket. A szakemberek egy része ugyanakkor nem tartja valószínűnek a technológia gyors elterjedését, hiszen a titkosítási eljárások nem tartoznak a legégetőbb biztonsági problémák közé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 333Atka333 #36
    Valaki nemismer olyan progit ami a titkosítást fel tudja törni?
    Mert Titkosítottam a cuccaimat a gépen, oszt mikor telepítettem elfelejtettem levenni, ezért most nem tom megnyitni a fájlokat.
    Szar ügy

  • dez #35
    (Már fizikai szinten.)
  • dez #34
    (Mellesleg, ha van az idézett mondatnak egy lényeges, de be nem idézett része, illő jelezni azt "..."-tal.)
  • dez #33
    Nem, nem, nem csak a korábbi titkosítások feltörésére akarják használni, hanem új módszerek bevezetésére. Ti. lehallgathatatlan+feltörhetetlen titkosítás.
  • mrzool #32
    "mi szükség lenne a kvantumszámítógépekre (titkosítás témában)?"

    Pl. a jelenlegi titkosítások feltörésére (prímfaktorizáció - Shor-algoritmusa).
  • h4x0r #31
    Nem irtam pontosan, a konyvbeli vazlata is 2-3 oldal, ertheto okokbol nem irtam le mindent.

    Amugy polarszurovel lehet merni a polarizaciot, itt nem is az adja a lehalgathatatlansagot. Mondom, csak olvastam.
  • dez #30
    Szóval, ha ilyen (viszonylag) egyszerűen megoldható lenne egy lehallgathatatlan, feltörhetetlen titkosítás, mi szükség lenne a kvantumszámítógépekre (titkosítás témában)?
  • dez #29
    Hmm, furcsálnám, ha nem lehetne érzékelni egy fénysugár polarizáltsági szögét, és egy ugyanolyan polarizáltsági szögű fénysugarat küldeni helyette. De persze lehet.
  • h4x0r #28
    En a Szamitogep halozatok c. konyvben olvastam, mint azt mar emlitettem. Link sajnos nincs.
  • h4x0r #27
    Ha lehalgatod, akkor a polarszurod miatt a kimeneti jel meg fog valtozni, igy a kapott jel a masik oldalon ertelmetlen lesz. Pont ez a lenyege.