39
-
Hegyikecske #39 Fogalmazz ugy h. nenm éri meg feltörni :) -
Roli #38 Feltörni nem tudták -
Roli #37 Nagyon is biztonságos. A hacker nem is feltörte, hanem megkerülte sokkal egyszerűbben. Ügyes volt -
Caro #36 Én nem nagyon értek az ilyen dolgokhoz, de a digitális aláírás által is használt kétkulcsos titkosítás nem eléggé biztonságos? -
mrzool #35 Jah kérem, akinek az OTP-ről egy bank jut az eszébe, az inkább kussoljon, ha kriptográfiáról van szó...:) -
#34 Az OTP-re ertette... -
mrzool #33 He? Hogy jön ide a budapest bank? -
LowEnd #32 hááát.... ezzel nem tudok vitatkozni (a tényekkel nehéz ).
az xor csak eszembe jutott.
nem tanultam erről, csak elovastam a blikket -
snorbi #31 Hűha, és ha én a Budapest Banknál vagyok, akkor mexívtam?!?!?
-
#30 Amit Te irtal, az inkabb a kulcsmegosztas megkerulesere felhozott pelda, vagyis nem kell egy kozos titkos kulcsban megegyeznie a feladonak es a cimzettnek, az altalad irt modon mindket fel csak a sajat kulcsaval dolgozik.
A bibi csak az, hogy az elgondolas nem hasznalhato DES, AES, RC4, IDEA, stb. szimmetrikus algoritmusokkal, mert nem cserelheto fel a kodolas/dekodolas sorrendje a kulonbozo kulcsokkal.
Lassunk egy egyszeru peldat arra, amit Te irtal:
Tegyuk fel, hogy az "A" oldal (felado) $AA-val XOR-ol, es a "B" oldal (cimzett) $BB-vel.
Legyen a feladni kivant uzenet $4C $69 $67 $65 $6E &64. "A" XOR-olt uzenete ez lesz: $E6 $C3 $CD $CF $C4 $CE Ezt atkuldi "B"-nek, aki XOR-olja a sajat kulcsaval. Az eredmeny: $5D $78 $76 $74 $7F $75
Ezt visszakuldi, hogy "A" leXOR-olhassa a sajat kulcsat, aki visszakuldi ezt: $F7 $D2 $DC $DE $D5 $DF. "B" errol leXOR-olja a sajat kulcsat, es visszakapja az eredeti bitsorozatot: $4C $69 $67 $65 $6E $64
Eddig tehat OK, a dolog mukodik. De mit lat ebbol a kulso szemlelo?
A -> B $E6 $C3 $CD $CF $C4 $CE
A <- B $5D $78 $76 $74 $7F $75
A -> B $F7 $D2 $DC $DE $D5 $DF
XOR-oljuk ossze az elso uzenetet a masodikkal! Az eredmeny: $BB $BB $BB $BB $BB $BB
XOR-oljuk ossze a masodikat a harmadikkal! Az eredmeny: $AA $AA $AA $AA $AA $AA
Lathato, hogy a kulcsok kiszamithatoak az atvitt adatokbol, igy az eljaras hasznalhatatlan (rossz iskolaba jartal, ha ilyen peldat hoztak fel neked). A titkositasi modszerek sajnos nem ugy mukodnek, mint a lakatok... -
LowEnd #29 A feltörhetetlen titkosítások iskolapéldája a lakat elv: elküldöd a csomagot a saját lakatoddal (titkosítási kulcsoddal) lezárva, a címzett is lezárja a saját kulcsával, visszaküldi, te leszeded a saját lakatod, elküldöd, a címzett is leveszi a lakatát, voálá! megvan a küldemény.
A problémák: a háromszoros adatforgalom, kölcsönösen visszafordítható, összeadható titkosítás kell (XOR :-) ), mi van ha valaki beáll a címzett helyére?
(csákánnyal mindent fel lehet törni :-))
A cikk csak a megcsapolás ellen védett vonalról szólt.
-
#28 Az OTP valoban feltorhetetlen, a problema csak az, hogy a gyakorlatban nem igazan hasznalhato. Valodi veletlen birsorozat kell hozza, ami az uzenettel megegyezo hosszusagu - ez nagy adatmennyisegnel igen problemas. A kulcsmegosztas a masik nehezsege a megoldasnak, hiszen ha letezik olyan biztonsagos csatorna, amin a kulcsot at tudod adni a cimzettnek, akkor miert nem azon tovabbitod magat az uzenetet is?
A jelenleg hasznalatos algoritmusok a kvantumkriptografia mellett valoban gyengenek tunhetnek, de egy AES-t, RSA-t, ECC-t hasznalo rendszert a matematika es technika mai allasa szerint idoben lehetetlen feladat kompromittalni, ha a kulcsot nem ismerjuk.
Azzal termeszetesen egyetertek, hogy a szuk keresztmetszet maga az ember, de ahol a cikkben leirt modszereket hasznalni fogjak (a kozeljovoben), ott az ilyesmire azert figyelnek.
-
archkoven #27 Tombolnak az okostojások:)) -
#26 " hosszú numerikus, egyesekből és nullákból álló"
LOL
" Mission Impossible üzenethez hasonlít"
+aLOL
-
Caro #25 Te miről beszélsz?
Itt semmilyen filmről nincs szó. A képkocka egy frame-et jelent, amikben az adat továbbítódik. -
mrzool #24 Nem, a feltörhetetlen az azt jelenti, hogy a kulcs ismerete nélkül soha semmilyen esetben nem törhető. Pl. az OTP ilyen.
Azért viccesek az itteni hozzászólások.:) Legalább tudnátok, miről beszéltek... -
Roli #23 ebben teljesen igazad van, mindig a könnyebb utat kell választani. Mint írtam lejjebb, a másik feltörhetelen kódokat is eszes megoldással megkerülték vagy ellopták a kódodló gépet és kész, már meg is van az informásció. Vagy lehet azt is, hogy betörsz a dekódoló gépbe és a már elkészített infót ügyesen másolod magadnak. -
Noffir #22 "De oda tesznek majd biztonságiőrt :) :) :)"
Na ez az.
Ha el akarok lonpi egy adatbázist, akkor majd hülye leszek csapolgatni a titkosított vonaat, hogy aztán pár hét múlva puzzleként összerakhassam. Inkább fizetek a biztonsági őrnek (aki egyébként sem kap olyan fergeteges pénzt, és szinte mindig külsős cég alkalmazottja), hogy mivel van kulcsa minden nyavalyás szobához, ugyan menjen már be a megfelelőbe és lopja el az egész gépet, vagy ha eszesebb akkor figurázza ki a biztonsági rendszer gyenge pontjait. Legrosszabb esetben pedig szimplán adja oda nekem a kulcsot és csináljon úgy, mintha nem is jártam volna ott.
Eszméletlen egyszerű a többi megoldáshoz képest.
Nemhiába mennek mostanában a hírek, hogy pont a biztonsági cégek hiper-szuperül védett furgonjából tűnnek el a több millió dolláros adatok. -
putyi #21 -tanár úr! feltaláltam a mindent oldó folyadékot!
-aha, akkor már csak ehy kérdés van.
-?????
-miben fogja tárolni. -
#20 Pontosan, ez a lényeg. ha valaki bele néz a száloptikába, érzékelőket iktat közbe, akkor nagy valószínűséggel megváltozik a foton mozgása, vagy más tényezője, ami alapján azonosítható a kísérlet.
Apropó, nem mostanában kutatták ki hogy lehet a fényt megállítani? Az pont erre való lehet
Most is van rá lehetőség hogy a telefonkábelekre/tv/rádió, stb. rácsiptesd a drótod és lehallgasd, de miért a nehezebb oldalt választanád? -
#19 Mindent át lehet hidalni, ez mig világ a világ, így lesz.
Szerintem. -
Inquisitor #18 "ellopják a végponton."
Az lehet, de ha valaki belenéz az adatba, az megszünik, teháét ő el tudja olvasni vagy lopni, de akkor azonnal tudni fognak róla :)
-
flashX #17 megcsapolhatatlanná és ultra biztonságoss ?=? Feltörhetetlen kvantumtitkosítás
tévedés -
#16 A feltörhetetlen gondolom azt takarja nálad, hogy polinom időn belül nem törhető :) -
horgaszb #15 mert nem tudták amit ma, hogy a korabeli acél sz*r minőségű és hidegben nagyon durván ridegedik. Ezért találtak hosszanti repedést a hajó oldalán, ugyanis a fémben a repedés hangsebességgel terjed, elég egy nagyobb erőhatás és mivel hegesztve volt addig repedt amíg csak tudott...
jah és a kódolással kapcsolatban csak annyit, amit meg lehet csinálni, azt hamisítani és feltörni is lehet! -
#14 mindig is az emberi láncszem volt a leggyengébb... -
#13 Titanicra is azt mondták hogy elsüllyeszhetetlen... -
FTeR #12 kiváncsi vagyok mégis milyen sebességel megy ez, nehezen tudom elképzelni, hogy egy film minden képkockáját valós időben tudja kódolni. -
Andris #11 Nem olvastátok el elég figyelmesen a cikket.
"az elkövetkező években megcsapolhatatlanná és ultra biztonságossá... "
A feltörhetetlennek a definiciója, hogy emberi léptékű időn belül feltörhető-e vagy sem valami, az aktuális technikával.
Szóval valószínűéeg ez tényleg feltörhetetlen, és természetesen feltörhetővé válik pár éven belül, amint gyorsabb (és erre a kódra optimalizált) gépek jelennek meg.
Nomeg egyetértek az előttem szólóval... úgyis megkerülik mivel az ember a gyenge pont. -
mrzool #10 Rosszul tudod, tudjátok. Mondok is egy példát a feltörhetetlen titkosításra: OTP. -
#9 A legtöbb elektronikus bűncselekmény nem úgy történik, hogy megcsapolják az adatfolyamot. Az adatok kiszivárgásáért általában a user a felelős, mert rossz helyen tárolja a jelszavát, bedől néhány fake emailnek ésatöbbi. Hiába van hiper szuper ultra kvantum kéccázkrilliárd bites titkosítás, ha az emberi hülyeséget nem tudják kivédeni vele. -
Roli #8 ja néetek = németek bocsi -
Roli #7 A néetek is azt hitték, hogy az Enigma nevű gépük feltörhetetlen. Az is volt aki nem ismeri a működését, tárcsaállást stb. de mikor elloptak egyet!
Meg volt az a feltörhetelen kódot használó digitális szignó-titkosító program. Azt sem lehetett feltörni, de megkerülni igen. Olyan mint a nagyon mély, széles, savas tó, átmenni nem lehet rajta, de megkerülni igen -
#6 Na ja, én is úgy tudtam, hogy nem létezik feltörhetetlen dolog. -
#5 feltörhetetlen nem létezik. -
Cicero #4 Hát ebben azért kételkednék hogy "feltörhetetlen" :((( -
ttbela #3 feltörhetetlen??? hahaha :S
szánalmas japók -
HUmanEmber41st #2 De oda tesznek majd biztonságiőrt :) :) :) -
irkab1rka #1 ellopják a végponton.
Most komolyan. Széjjeltitkosítod a stream-et, a keylogger meg ot ül a stream végén :)