Rónai György

A világ legkisebb merevlemeze a Toshibától

A Toshiba egy olyan miniatűr merevlemezt jelentett be, amely csupán 0,85 col átmérőjű, ezzel átvéve az első helyzet az eddigi legkisebb, IBM (Hitachi) 1 colos merevlemezétől.

A meghajtó, amely elég kicsi ahhoz, hogy akár mobiltelefonokba is belekerüljön, 3 GB-os kapacitású. A nagyságából eredően akár 60 óra zene, vagy két óra jó minőségű videó rögzítésére képes, így apró méretéből kiindulva új, egészen parányi videokamerák fejlesztését is lehetővé teszi. Az 1 colos elődje már most is dolgozik ilyen kamerákban, azonban annak a mérete még nem elég kicsi ahhoz, hogy mobiltelefonokba is jó legyen.



Az eddigi legkisebb
A Toshiba tervei szerint 2004 nyarán szállít majd először ilyen merevlemezeket a mobiltelefon gyártóknak, a tömeggyártásuk pedig valószínűleg 2005-ben kezdődik meg. A cég szerint a meghajtók ára kezdetben 30 ezer jen körül lesz, azonban a tömeggyártás ezt akár 10 ezer jenre is leszoríthatja majd.

A teljes merevlemez eladás nagyjából 220 millió darab volt 2003-ban, amely 80 %-át a normál, 3,5 colos meghajtók tették ki, azonban egyre nő a kereslet a 2,5 colos vagy annál kisebb méretű merevlemezek iránt is, ahogy a mobil eszközök, autóelektronika, és otthoni szórakoztató elektronikai cikkek piaca is folyamatosan növekszik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #8
    Észért még állj sorba egy kicsit... Az MNB oldalán ott van minden, meg az index.hu főlapján is van valutaváltó
  • mad mind #7
    100 yen kb. 200 forint. Ebből számold át.
  • gz8 #5
    Mivel egy 10 Ft-os érme 24 mm átmérőjű, az 50-esé 27 mm, tehát ha a tízest vesszük, akkor ez 9 Ft 20 fillér
  • Cat #4
    gondolom nem amcsiknál, hanem japánban mutatták be előszőr a vinyót
  • Csóka #1
    Ez odab@asz! :)