JohnnyCage

A merevlemezgyártók a merőleges rögzítés bevezetésére készülnek

A merevlemezes meghajtók gyártói mintegy 20 év fejlesztőmunka, és folyamatos viták után elérkeztek arra a pontra, ahol mindenképpen át kell állni a merőleges rögzítési irányra a jelenleg általánosan alkalmazott hosszantiról.

A szakértők szerint ez a generációváltás óriási változásokat hozhat a merevlemezipar jelenlegi képében attól függően, hogy az egyes társaságok milyen gyorsan és mekkora költségekkel tudják megvalósítani az átállást. A napokban megrendezett Diskmon konferencián a lemezeket gyártó Komag, és a merevlemezes meghajtókat gyártó Seagate Technology, valamint Western Digital cég számolt be a lemezek forgási irányára merőleges rögzítésben elért eredményeikről.

A társaságok szerint az átállásra először a notebook és szerver merevlemezek esetében lehet számítani 2005 második felében, amikor a meghajtók elérik a 160 GB/lemez adatsűrűségnél, amelyet az asztali meghajtók követnek 200 GB/lemez kapacitás elérésénél.


A szakértők szerint a merevlemezek adatsűrűség-növekedése az elmúlt évekre jellemző irreális ütem után a közelmúltban némileg lelassult. Az elmúlt néhány év folyamán a merevlemezes meghajtók tárolókapacitása több mint 100 százalékkal növekedett évente. Ez a növekedés az idei évvel 50 százalék alá fog csökkenni.

A piacvezető Seagate Technology, amely a cég egyik vezetője szerint korábban K+F költségvetésének 96 százalékát a tárolókapacitás növelésére fordította, most elsősorban olyan területekre összpontosít, mint a különböző szegmensek eltérő igényeinek való jobb megfelelés, valamint a szórakoztató eletronikai piac meghódítása.

A kapacitás növelésének problémája azonban állandó a merevlemez-iparban, így a társaságoknak meg kell találniuk azt a megoldást, amely lehetővé teszi az adatsűrűség további javítását.

"Az adatsűrűség növekedése lassul, mivel a hosszanti rögzítési eljárás lassan eléri végső korlátait" - mondta Francis Lui, a Western Digital leányvállalataként működő Read-Rite Corp. fejlett adatrögzítési eljárásokkal foglalkozó igazgatója. "A merőleges rögzítés jelenleg 20 százalékkal jobb, mint a hosszanti, de kétszer olyan jónak kell lennie az újgenerációs meghajtók kiadására" - tette hozzá a vezető.

Ennek egyik oka, hogy az újfajta merevlemezek előállítása az alkalmazott speciális megoldások miatt mintegy 20 százalékkal drágább. Lui szerint az átállás azért is rendkívül nehézkes, mert egy évi 200 millió darabos üzletágról van szól, ahol jelenleg a gyártási költségek minimalizálása a cél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mr_Rob #20
    Na, már kezd valami fény előtörni! :-)
  • Pintyőke #17
    1-2 eve meg a TV-ben is volt egy tudomanyos musor, ahol bemutattak az "uj" laser technikat, amivel 1 cm^2 (plexi szeru(?)) anyagba valami 1T-t tudtak rogziteni ugy, hogy az torolheto is volt. Miert nem ezt fejlesztik??? Talan tul koltseges az atallas? Viszont drasztikus lenne a kapacitasnovekedes!
  • SirBubu #15
    "Ez valószínűleg az lesz, hogy az eddigi befogás helyett, amikoris a lemezek forgási síkja vízszintes volt, most függőleges lesz, azaz nem fektetve, hanem oldalra állítva lesz az alapértelmezett szerelési pozíció.
    Ennyi :)"

    ezt már most is megtehetik: oldalára állítják a vinyót oszt kész (esetleg házastól), ettől mondjuk még nem lesz jobb csak máshogy meröleges :))
  • Cat #14
    "nem a verseny megszüntetéséről lenne szó. Az maradna, csak mindenki jól járna"

    vagy hülye vagy idealista vagy
  • Cat #11
    és akkor hol lenne a verseny, hogyan tenne szert előnyre egyik vagy másik cég, minek fejlesztenének gyorsan, hiszen a másik sem hoz ki uj technológiát, nem jut piaci előnyhöz, igy azt nem kell megnövelt fejlesztéssel behozni...

    azért gondolkodni is kéne mielőtt ilyeneket leirsz :)
  • gz8 #9
    "... be a lemezek forgási irányára merőleges rögzítésben elért eredményeikről."
    Ez valószínűleg az lesz, hogy az eddigi befogás helyett, amikoris a lemezek forgási síkja vízszintes volt, most függőleges lesz, azaz nem fektetve, hanem oldalra állítva lesz az alapértelmezett szerelési pozíció.
    Ennyi :)
  • gz8 #8
    Ha az eredeti cikkben sincs benne, akkor a fordító honnan tudja? %-p
  • Reggel #7
    Én se tudom mire gondolnak de van egy elképzelésem ,hogy a fej mozgás az eddigiektől eltérően sugár irányban fog mozogni (a lemez sugarának irányában) tehát a fej a lemez középpontja felé fog nézni az eddigi fejmozgásokra merőlegesen.A mozgás ugyanúgy vízszintes lesz.

    UI:lehet hogy tévedek csak egy elképzelés hamár nem irták le rendesen, hogy miről is van szó.
  • MaSzKa #3
    Seagate forever
  • Remetix #2
    Egyebkent mit rogzitenek meroglegesen? Es mire merolegesen?