Spencer

Villámgyors merevlemezchip

A Marvell Semiconductor legyártotta egy olyan újgenerációs merevlemez mikrochip első tesztpéldányait, mely a jelenleg szárnyait bontogató Serial ATA interfésznél mintegy kétszer nagyobb adatátviteli sebességet tesz lehetővé.

A vállalat munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy az újfajta chip első darabjait a Fujitsu kapta meg, és már meg is kezdte annak különböző 2,5 colos winchesterekben történő tesztelését. A 88i6535 típusjelzésű Serial ATA kompatibilis mikroprocesszor maximálisan 3 Gb/s-os adatátviteli sebességre képes, és többek közt meghajtó interfész kezelési, illetve analóg/digitális konverziós feladatokkal van ellátva. A Marvell Semiconductor szerint az új SoC (System on a Chip) termékkel a közeljövőben pengeszerverekben, hordozható számítógépekben, zenelejátszó eszközökben, digitális videorekorderekben éppúgy találkozhatunk majd, mint például gépjárművek navigációs rendszerében.

A vállalat munkatársai utaltak arra, hogy a 88i6535 típusjelű chip nem csak a Serial ATA interfészt, hanem a Serial ATA II interfész egyes szolgáltatásait is támogatja. Ezen támogatott szolgáltatások közé tartozik többek közt az úgynevezett Native Command Queuing, mely a merevlemezek számára lehetővé teszi az írási és olvasási feladatok legoptimálisabb sorrendben történő végrehajtását, így pedig segítségével akár jelentős teljesítménynövekedés is elérhető.

A relatíve új technológiának számító Serial ATA-ról, vagy rövidebben SATA-ról tudni kell, hogy egy a jó öreg ATA interfész leváltására hivatott, a személyi számítógépeken belüli kábelmennyiséget jelentős mértékben csökkentő megoldás. A Serial ATA olyan fejlett szolgáltatásokat nyújt, hogy egyesek szerint akár a leginkább szerverekben használatos SCSI szabványnak is méltó kihívója lehet, noha arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy már javában készül a SCSI utódja, a Serial ATA-hoz hasonlóan soros működésű Serial Attached SCSI, vagy más néven SAS.

A fejlődés azonban nem áll meg, így várhatóan még az idei esztendőben el fog készülni a Serial ATA II szabvány végleges változata, mely a Marvell Semiconductor által most bejelentett chiphez hasonlóan 3 Gb/s-os adatátviteli sebességet fog lehetővé tenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!