Spencer

Bizonytalanság a merevlemez-piacon

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a merevlemez-piacon az elmúlt időkben tapasztalt kisebb-nagyobb hullámzások a megszokott árcsökkenési folyamat lassulásához, illetve bizonyos szegmensekben akár hiányhoz is vezethetnek.

Elemzők szerint egyes gyártóknak az idei esztendő végén, a közismerten jó eladási mutatókkal kecsegtető ünnepi időszakban nehézségeket fog okozni a piaci igények kielégítése, sőt egyes cégek már most hiányt szenvednek a 40 GB-os, illetve ennél nagyobb kapacitású winchesterekből. A jövőbeli árcsökkenéseket illetően elmondható, hogy százalékos értékeket véve az eddigi kétszámjegyű helyett sokkal inkább egyszámjegyű csökkenésekre kell majd számítanunk.

A merevlemezek gyártásával foglalkozó cégek lényegében egymás után számolnak be arról, hogy milyen mértékben növelik gyártási kapacitásukat, azonban a szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az év végéig várhatóan ez sem lesz elegendő ahhoz, hogy hiány alakuljon ki a piacon. Előrejelzések szerint elsősorban a hordozható számítógépekbe szánt merevlemezek, illetve egyes asztali számítógépes winchesterek piacán várható hiány. Az elemzők elmondása szerint a merevlemez piaci állóvíz az idei esztendő második negyedévében kavarodott fel, vagyis egy az eladási mutatókat illetően meglehetősen kedvezőtlen időszakban. Ez egy rendkívül kaotikus, és érzékeny piaci szegmens, melyben nagyon kis beszállítói ingadozások is elegendőek ahhoz, hogy nagymértékben megváltoztassák a piac dinamikáját - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban John Monroe, a San José-i székhelyű Gartner Dataquest piackutató cég egyik vezető munkatársa.

Monroe elmondása szerint az idei év második negyedévében világszerte mintegy 57,9 millió darab merevlemezt hoztak forgalomba, vagyis megközelítőleg ugyanannyit, mint a megelőző negyedévben. Az elmúlt esztendőben globálisan 219,6 millió winchester talált gazdára, az idei évre vonatkozó előrejelzések pedig mintegy 250-260 millió eladott merevlemezről szólnak. A piacon egyébként a notebookokba szánt merevlemezek szegmensében tapasztalható a legnagyobb növekedés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #5
    huuu akkor csak 600Gigás lesz és nem lesz 52Terás... :(
  • Gabest #4
    Már nem tudnak nagyobb winyókat csinálni, éreztem hogy közel a vég! :'(
  • IrkaBirka #3
    nagyobb flash mamóriát ide nekem gyorsan. Mondjuk egy 80 gigásat :)