Gyurkity Péter

Jönnek a kétmagos itaniumra épülő SGI szerverek

A Silicon Graphics közleménye szerint a következõ év végén megjelenõ Altix számítógépek már az Intel duplamagos Itanium processzoraira épülnek majd, és a chipek jobb kiszolgálása érdekében egyéb változtatásokat is végrehajtanak.


SGI Altix 350
Dave Parry, az SGI szerver és platform csoportjának alelnöke elmondta, hogy az SGI - amely nagyteljesítményû számítógépek tervezésére szakosodott - nagyjából az Intel Montecito megjelenésével egy idõben tervezi piacra dobni az új számítógépeket. Az Intel korábbi nyilatkozata szerint az új processzor megjelenése 2005 második felében várható, így az SGI nagyjából egy évet áldoz az átállásra.

A Montecito legnagyobb újdonsága a duplamagos felépítés, amely a processzorgyártók egyöntetû véleménye szerint az egyetlen járható út a teljesítmény további fokozására. A dupla magos processzorok azonban a rendszerbusztól is nagyobb teljesítményt követelnek, és az SGI jelenlegi front side busz technológiája nem elegendõ az új processzorok kiszolgálására. Éppen ezért a vállalat "shub2" néven új chipset fejlesztésébe fogott, amely minden szempontból méltó lesz az új processzorokhoz.

"A jelenleg forgalomban lévõ rendszereinkben minden egyes front side busz két Madison 9M Itanium processzort szolgál ki. Ha a Madisonok helyett egyik napról a másikra Montecitókat alkalmaznánk, máris kettõ helyett négy processzormagot kellene kiszolgálni, amelyek ráadásul erõsebbek elõdeiknél. Nyilvánvaló, hogy a nagy sávszélességet igénylõ alkalmazásoknál ez nem lehet megoldás" - fejtette ki az SGI problémáját Parry.

Az új rendszerek azonban egyéb területeken átveszik az elõdeiknél bevált megoldásokat, így például a Bx2 router chipeket, amelyek a processzorok és a memória közötti forgalomért felelõsek. Egy-egy Altix számítógépben számos ilyen chip dolgozik, hiszen processzorok százait kell megfelelõ módon összekötni a memóriával, és biztosítani kell a processzorok közötti összhangot. Parry kiemelte, hogy a két vállalat szoros együttmûködése folytatódik, és a tervek szerint egy évvel a Montecito megjelenése után az Intel következõ chipjét (Montvale) is alkalmazni fogják saját számítógépeikben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Killgore #1
    Ez a nem semmi