Alex

Az Intel bejelentette az új Intel Itanium 2 platformokat

Az Intel kibővítette Itanium 2 processzor termékcsaládját, új multi-, duál- és alacsony feszültségű processzoraival. A cég reményei szerint ezekkel a termékekkel nagyobb részesedést fog kihasítani a 20 milliárd dolláros RISC piacból.

Az Intel hat újabb processzorral bővíti Itanium 2 termékcsaládját, amely a gyártó közleménye szerint hozzávetőlegesen 15 százalékos teljesítménynövelést tesz lehetővé az adatbázis-tranzakciók végrehajtásához, illetve 35 százalékos általános egész- és lebegőpontos műveleti sebesség nöyekményt biztosít. Az új Itanium 2 MP processzor 1,60 GHz-en működik, 9 MB-es harmadszintű gyorsítótárral és 400 MHz-es FSB-vel rendelkezik. Emellett szintén elérhetőek az Itanium 2 MP processzorok 1,60 GHz-en, 6 MByte-os harmadszintű gyorsítótárral, valamint 1,50 GHz-en, 4 MByte-os harmadszintű gyorsítótárral.

Az 1,60 GHz-es Itanium 2 DP processzor, 3 MByte-os harmadszintű gyorsítótárral, 400 és 533 MHz-es FSB-vel a tesztek szerint kiváló lebegőpontos teljesítményt nyújt, melynek következtében 40 százalékkal nagyobb gigaflopponkénti (másodpercenkénti milliárd számítás) árat biztosít versenytársainál. Ezt a mérőarányt elsősorban RISC-alapú rendszereknél használják, és a számítás-igényes munkák esetében fontos.

Az 1,30 GHz-es Itanium 2 LV processzor, 3 MByte-os harmadszintű gyorsítótárral, 62 wattal ár-, illetve energia-optimalizált alacsonyabb költségvetésű rendszerek számára, vagy például a pengeszerverek számára szánja a vállalat.


Jelenleg több mint 70 számítógépgyártó szállít Itanium-alapú rendszereket. A platform öt különböző operációs rendszert, illetve egy sor szoftveralkalmazást támogat, melynek segítségével az informatikai menedzserek számára megnövekszik az Itanium-alapú rendszerek által biztosított választási lehetőségek száma, illetve a rugalmasság. A platform Xeon processzorok kiegészítője, melyeket elsősorban általános használatra szántak a vállalati alkalmazásokhoz, többek között a webes, file, nyomtatási és levelezési szerveralkalmazásokhoz.

"A többmilliárd-dolláros RISC piaci szegmens elég érett már az Intel koncepciójának befogadásához, amely kiemelkedő teljesítményt, rendszer- és szoftverválasztási lehetőséget biztosít, elérhetőbb áron." - mondta Ahbi Talwalkar, az Intel alelnöke és Vállalati Termékcsoportért felelős vezetője. "Az Itanium 2 processzorcsalád jelenlegi fejlesztései továbbra is támogatják a felhasználókat abban, hogy váltsanak a költséges és szabadalmazott rendszerekről."

Az új processzorokat az üzletileg fontos alkalmazásoknál telepítik. A chip máris beállított egy új sebességi rekordot, a NASA-nál működő SGI Altix rendszerben 10 240 Itanium 2 processzoron fut a Linux operációs rendszer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tiby #1
    Ennél csak 1,60 Ghz - van??