Spencer

Nem várt új Itanium 2 processzorok a második negyedévben

Az Intel a korábbi terveitől eltérő módon kíván jelentős mértékben javítani a duálprocesszoros szerverekbe szánt Itanium 2 processzorai teljesítményén.

A legfrissebb Intel roadmapből, vagyis ütemtervből fény derül arra, hogy a vállalat nem várja meg a Fanwood harmadik negyedévben történő bemutatkozását, hanem még ezen újdonság előtt, valamikor a második negyedévben piacra dobja 3 MB méretű gyorsítótárral szerelt, IA64 architektúrájú új processzorait.

Az Intel jelen pillanatban két különböző Itanium 2 processzort forgalmaz a duálprocesszoros szerverek piacán. Létezik egy 1,4 GHz-es működési frekvenciával, valamint 1,5 MB harmadszintű gyorsítótárral rendelkező modell, e mellett pedig kapható egy kereken 1 GHz-es frekvenciájú, ugyancsak 1,5 MB L3 cache-sel szerelt, alacsony feszültségigényű verzió. Ez utóbbi processzor mindössze 62 W-ot fogyaszt, vagyis fele annyit, mint a többi Itanium 2 chip. Az említett két Itanium 2 processzort elsősorban tudományos kutatásokra használt számítógépes rendszerekben, klaszterekben, belépő szintű vállalati rendszerekben, illetve szoftvermérnöki munkaállomásokban alkalmazzák.


Az Intel munkatársai korábban azt nyilatkozták, hogy a vállalat az idei esztendő harmadik negyedévében új termékekkel, a jelenleg Fanwood fejlesztési kódnevet viselő processzorokkal kívánja kibővíteni a duálprocesszoros kiszolgálókba szánt Itanium 2 termékcsaládot. A szakma egészen mostanáig úgy gondolta, hogy az Intel a Fanwood chipek megérkezéséig már nem dob piacra új Itanium 2 modelleket, most azonban kiderült, hogy a chipgyártó a második negyedévben, tehát még a Fanwood chipek előtt új Itanium 2 verziókkal kíván megjelenni a piacon.

Az Intel legfrissebb roadmapje szerint a második negyedévben két új, elsősorban duálprocesszoros szerverekben történő felhasználásra szánt Deerfield magos Itanium 2 fog debütálni. Mindkét újdonságban 3 MB méretű harmadszintű gyorsítótár teljesít majd szolgálatot. A nagyobb teljesítményű, 1,6 GHz-es frekvenciával rendelkező modell 2408 dollárba fog kerülni, az 1,4 GHz-es órajelű kistestvérért pedig 1172 dollárt kell majd fizetni, természetesen ezres tételben történő vásárlás esetén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #2
    nomeg miután már belefér az egész specint teszt a cache-be jönnek az irreálisan magas értékek:)
  • dikki*yysw #1
    Lassú a busz, kell a sok kess :p