Gyurkity Péter

November 8-án debütál az új Itanium 2

Egyes Intelhez közel álló források szerint a processzorgyártó november 8-án mutatja be hivatalosan a Madison magos chipek legújabb változatát, amely már 9 MB másodszintű gyorsítótárat foglal magában.

Az új processzor az Itanium 2 9M nevet kapta, és az Intel reményei szerint a késlekedés ellenére sikeresnek bizonyul majd a szerverpiacon. Hamarosan az Itanium 2 család többi tagja is ráncfelvarráson esik majd át, és az Intel két új alsókategóriás modellt dob piacra, amelyet a kétprocesszoros, illetve az alacsony fogyasztású szerverekbe szánnak. Amint arról kedden már hírt adtunk, az Itanium 2 9M az SGI új szuperszámítógépében debütált, amely egy nap alatt kétszer is megdöntötte a korábbi rekordot, és 51,9 teraflop sebességgel átvette a vezetést a szuperszámítógépek Top500-as rangsorában.

Az Intel szerint az új processzor - amely 130 nanométeres gyártástechnológiával készül - egyes területeken 30-40 százalékkal növelte a teljesítményt. A cég már szeptemberben szerette volna piacra dobni a chipet, de sok már termékéhez hasonlóan több alkalommal is kénytelen volt elhalasztani a bemutatót. Dean McCarron, a Mercury Research elemzője szerint a csúszás nem jelentős, és a processzor révén az Intel megerősítheti a csúcskategóriás szerverek terén elfoglalt pozícióját. A vállalat azonban továbbra is gyártási problémákkal küzd, és a cég vezetői már nem bíznak abban, hogy 200 ezer processzor leszállításával sikerül megduplázni a tavalyi eredményt.

Az Intel mindenesetre folytatja a fejlesztést, és már nagy erőkkel dolgoznak a cég új üdvöskéjén, amely a Montecito nevet kapta, és a tervek szerint 2005 végén jelenik meg. A Montecito már 90 nanométeres technológiával készül, így tovább növelhetik a tranzisztorok számát. A processzor legnagyobb újdonsága azonban az ikermagos felépítés lesz, amelynek révén a chip felveheti a versenyt az AMD hasonló termékével. A jelenlegi útiterv alapján a Montecito után a Montvale következik majd, amely az első 65 nanométeres technológiával gyártott processzor lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #27
    na vagy 1 éve nem jártam itt, de úgy látom semmi nem változott a szakmai színvonallal kapcsolatban. idézet a cikkből:
    "A Montecito már 90 nanométeres technológiával készül, így tovább növelhetik a tranzisztorok számát. A processzor legnagyobb újdonsága azonban az ikermagos felépítés lesz, amelynek révén a chip felveheti a versenyt az AMD hasonló termékével."
    az itanium nem versenyez az opteronokkal, egészen más szegmenst célzott meg vele az intel, ésa két termék egy kicsit sem konkurál egymással, mivel az opteronok alulról nyaldossák a szerverpiac alsó szegmensét, az itanium meg felülről, a szuperszámítógépek, és mainframeek felől próbál betürni, de nem megy neki. nem versenytársak.
  • dez #26
    ((Persze itt nem a mini-vinyósokra gondolok.))
  • dez #25
    (Ja, az is megzavart, hogy nemrég láttam egy bolt honlapján, hogy náluk "már" kapható 1GB-os compact flash, nem gondoltam, hogy máshol (külföldön?) van már jóval nagyobb is.)
  • dez #24
    (De azért remélem, nem ítéltek el emiatt az eset miatt, általában alaposabb vagyok.)
  • dez #23
    Értem... Bevallom, igencsak meglepő a számomra, hogy 16db chipet is be tudnak zsúfolni egy kártyába... De mint látható először elszámoltam ott magam, és 128db jött ki, ami már tényleg sok lett volna.

    De azért nem ártana belinkelni a cikkek forrásait, pl. most is kimaradt 1-2 kulcsmondat a fordításból. Pl. szerepelt, hogy 2003-ra 4Gb, 2004-re 8Gb, de az nem, hogy ez nem a mass-production-t jelenti, az csak 2005 első negyedévében indul meg. Természetes, hogy van egy átfutási idő, de azt gondoltam, már a gyártást jelentik be.
  • Yeti #22
    dez: Látom mennyi fogalmad van az egész témáról. Sikerült legyártaniuk az első chipeket még nem egészen másfél hónapja. Amíg ebből igazi piacon kapható memóriakártya lesz addig még jó sok idő el fog telni. És akár milyen hihetetlen ez is úgy működik, ahogy a prociknál is, hogy nem jönnek ki egyből a legnagyobb kapacitásúval, amit el tudnának érni vele, hanem csak fokozatosan jelennek meg az egyre nagyobb kapacitású kártyák.
    Egyébként legalább most utánnanézhettél volna, az eredeti cikk:
    http://www.samsung.com/PressCenter/PressRelease/PressRelease.asp?seq=20040920_0000069993&type=DeviceSolutionNews
    Ugye te sem gondolod komolyan, hogy a Samsung hivatalos oldalán ilyenben tévednének?(mellesleg kicsit le lennének maradva, hogyha ezzel az új technológiával még csak 2GB-ot lehetne elérni.)
  • shabba #21
    Csak épp az áraik elég borsosak. Mondjuk ez még májusi ár amikor bejelentették a 12gb-os terméket, azóta talán esett valamit bár ez ilyen luxus kategóriánál nem jellemző.

    http://www.dpreview.com/news/0405/04052601pretec12gb.asp

    Sandiskről is nemrég volt sajtóbejelentés:

    The SanDisk Ultra II product line is available in CompactFlash, Memory Stick PRO and SD formats. Suggested retail prices and availability are as follows:

    Capacities US$ € (ex. VAT) Availability
    4GB $479.99 €465.00 October
    8GB $959.99 €930.00 November
  • shabba #20
    Novembertől kapható lesz sandisk 8GB-os is. Egyébként van 12gb-os más gyártónál.

    http://www.pretec.com/product/product/SSD/cheetah80X.htm
  • BlackRose #19
    Hát 16GB-t még nem láttam, de azért 4GB már van
    http://www.sandisk.com/corporate/media/photos-cf-card.asp
  • dez #18
    Mellesleg, ha igaz lenne, már a boltokban lennének a 16GB-os flash kártyák, de én eddig max. 1GB-osat láttam. Úgyhogy te írtál hülyeséget, kedves Yeti.